TP-Link Archer C5

Egy ideje fontolgatom új router beszerzését. A régi még a v1-es TP-Link 1043 ND volt. Ez egy három antennás, gigabites, 2.4 GHz N-es router. Akkor vettem, amikor 120 megabites netre váltottunk, ezt ugyanis az előző router nem bírta volna, itt most a WAN-LAN áteresztésről beszélek. A 1043-asnak annak idején kimértem, olyan 140 megabit, tehát egyel nagyobb csomagot már nem bírt ki. Időközben kicsit zsúfolt lett itt a 2.4 GHz-es sáv, főleg hogy az UPC bekapcsolta ezt a wifi free szolgáltatását. Rengeteg a bluetooth eszközünk is. És ami még fontosabb, a router firmware-je már vagy 5 éve nem frissült. Ez nem egy jó pont, persze nyilván ott van az OpenWRT mint alternatíva, de azzal pl a WPS-t sosem tudtam működésre bírni. Szóval megfogadtam a bentiek tanácsát, és első körben 23 ezerért vettem egy Archer C5-öt. Nálunk amúgy párban dolgozik a router, ez a belső. Ha beválik, márpedig bevált, akkor veszek egy másikat.

Ami negatív meglepetésként ért, hogy bármit mond a gyártó / forgalmazó a telefonomról, nem képes kezelni az ac wifit. A SOC gyártói oldalán egyértelműen le van írva, hogy csak 5GHz N-et támogatnak, nem tudom miért vezetik akkor félre a népet. Szóval így most le vagyok korlátozva 5GHz-en az N-es wifire. Nem a router a hibás, kipróbáltuk “rendes” telefonnal. Persze nem panaszkodom, így is a 2.4-es sávban kb 52 megabitről 75-re emelkedett, amit a mobillal el tudok érni sebességet. És egy év múlva úgyis telefont cserélek, akkor jobban odafigyelek, hogy tényleg ac képes legyen.

Van egyébként egy szuper oldal: [link] ahol össze van gyűjtve sok router benchmark eredménye, köztük a WAN-LAN áteresztés. Ennek 800 megabit, ez egy darabig azt hiszem elég lesz.

Add comment

Loading