Qualcomm töltés

Abban a hitben, hogy a következő telefonom Snapdragon processzoros lesz, megvettem snap upban a Blitzwolf power bankot. Hát úgy alakult közben, hogy MTK processzoros telefonom lesz, viszont lett Qualcomm képes fali töltőm.  Na ezzel már lehet valamit kezdeni, ugyanis a Blitzwolfnak a bemenete is tudja, nem csak a kimenete.

Szóval Qualcomm töltés, abból is a 2.0 változat. Úgy működik, hogy a standard 5V töltés mellett 9 és 12 voltot is tud, és nem egy fix ellenállás híddal kommunikál az eszköz, hanem chip-el. A képlet igen egyszerű, magasabb feszültség, kicsit alacsonyabb áram (amit minden kábel tud) = több wattóra. A Blitzwolf a bemenetén csak 5 és 9 voltot tud, de így is érdekes összehasonlítás született.

Mivel a feszültség is változik a töltés során, ezért nem mAh-ról kell beszélni, értelme sincs, hanem Wh-ról. Ez alapján Qualcomm töltéssel 46.897 Wh ment bele az akksiba 4.5 óra alatt, utána kivenni 30.5 Wh-t lehetett. Normál töltéssel 46.7 Wh ment bele 8 óra alatt, és 30.4 Wh-t lehetett utána kivenni. Látható, hogy beletöltött / kivehető kakaó között nincs különbség, viszont ez a 4.5 vs. 8 óra brutális.

A Qualcomm 3.0 egyébként annyiban különbözik, hogy 3 fix feszültség érték helyett 0.2 voltos lépcsőkben tud 5-20 voltig menni, így jobban alkalmazkodni az akku pillanatnyi igényeihez. A technológiában egyébként az a jó, hogy ha bármelyik eszköz nem tudja, akkor normál töltéssel megy minden. Elvileg bármilyen USB kábel alkalmas rá, a gyakorlatban nekem a 10-ből 2 nem tudja, azok maradnak 5 volton.

Add comment

Loading