YZXstudio USB 2.0 Power Monitor

2015-10-27 18.15.44A különböző elektronikai eszközök töltésénél mondjuk hogy lassan egyeduralkodó lesz az USB. Megszűnt a régi vastag Nokia-vékony Nokia, régi Sony-új Sony mizéria, mostmár csak “van egy mikrousb kábeled?” van. Ezzel párhuzamosan megjelentek az USB Charger Doctorok, vagy ha úgy tetszik Power monitorok. Ugyanis a telefon pl hiába jelentette 100%-ra a töltöttségét, lehet még egy fél órán át vígan szívta magába a delejt, amíg ténylegesen teljesen fel nem töltődött. Ezt ezek prímán jelezték. Az elején még istentelen gagyik voltak, 7 szegmenses kijelző, valami egyszerűbb mikrokontroller egy ADC-vel, és egy sönt ellenállással, hogy áramot is tudjon mérni. Aztán elkezdtek komolyodni, a KCX-017-esnek már memóriája van, 10 mérési helye, beletöltött / kivett kapacitást mér, és az ADC is finomabb felbontású lett. Oled kijelző, minden van.

Következő nagy ugrás most úgy néz ki a YZXstudio neve alatt futó darabok. Én ebből a ZY1262-es típusazonosítóra hallgató piros darabot vettem. Van róla egy elég részletes youtube videó, aki akarja nézze végig. Miket tud?

  • Frissíthető firmware, konfigurálható kütyü. Pl lehet kalibrálni, mind feszültségre, mind áramra, ha hozzájut az ember egy nagyon pontos referencia tápegységhez.
  • A szokásos 10 memória hely, feszültség és áram kijelzés. Az ADC-je hihetetlenül pontos 12 bites, így a feszültséget 3, az áramerősséget 4 tizedesig tudja. Összehasonlításképp, a KCX-017-nél ez kettő kettő.
  • Töltési időt is számol. Ehhez viszont be kell állítani a csepptöltési áramot mondjuk 20 mA-re. Lásd lentebb.
  • Wh-ban is tud számolni. Ezzel együtt aktuális teljesítmény felvételt kijelezni, a terhelés effektív ellenállását, stb.
  • Van egy érdekes módja, és tulajdonképpen ezért vettem meg. Be tudja azonosítani a töltő típusát, mindezt az USB adatvonalakon lévő feszültség értékek alapján. Ezek alapján ki lehet deríteni, miért töltődik lassan ami épp rajta van. Hogy a töltő nem képes rá (mert mondjuk egy 1 A-es Apple port amitől ne is várjunk 1.5 A töltést), vagy a kábel gyengusz. Persze a fogadó eszköz se mindegy, ezt sajnos nem lehet mérni. De mondjuk egy power bank simán fogad 2 A-t is ha megtáplálják jól.
  • Tud áram-és feszültség görbét rajzolni.
  • Tud loggolni bizonyos időközönként, ezt megjeleníteni utólag.
  • És a mért értéket kiküldeni soros porton.
  • Csepptöltés figyelmen kívül hagyása, ennek az áramnak a beállítása. Pl. ha a telefonom teljesen fel van töltve, 3.2 mA-t még mindig szív. Ezt már nem számolja bele a mért kapacitásba.

Szóval nagyon sokat fejlődött a dolog ahhoz képest ahonnan indult. Ennek a modulnak nem is hinném hogy minden funkcióját ki fogom használni. Egyelőre nagyon megkérik az árát, 8-9 ezer is megvan egy darab. Én Aliexpressen szuper akcióban 5 ezerért vettem, annyit megért.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Add comment

Loading