USBasp

P1000656Első lépésként előkotortam a fiók mélyéről az AVR (egy mikrokontroller típus) programozómat. USBasp névre hallgat, még 2009-ben vettem. Ezek tulajdonképpen mind ugyanolyan felépítésűek, abban különböznek csak, hogy milyen alkatrészből (normál vagy smd) és milyen elrendezésben rakják össze. Ez azonban különbözik egy kicsit a többitől, a kapcsolósora miatt. Az eredetin is szokott lenni 3 jumper, egy a lassú módba kapcsoláshoz, egy az 5V kiengedésére a célchipre, és egy az önprogramozáshoz. De ezen 6 darab van, wtf, dokumentáció sehol, ilyet már nem is lehet kapni.

Hosszas méricskélés után arra jutottam, hogy 1-4-ig csak áthidalásra való, tulajdonképpen fix bekötésnek kellene lennie. 1 és 3 kötelezően be kell legyen kapcsolva, 2 és 4 mindegy, az 1 és 3 ellenállását változtatják, de magukban nem érnek semmit. Az 5-ös a lassító mechanizmus (attiny45-nek kell, kíváncsi vagyok hogy a nagyobb chipnek kell-e majd), és a 6-os az önprogramozás (ez így nem igaz, kell hozzá egy másik programozó).

Bepróbáltam egy attiny45-el, megy Windows alatt is (mennyit változott a világ, a libusb32 már viszi win7 x64 alatt is). Merthogy ezt itt úgy vettem hogy Ubuntu alá. Várom a nagy mikrokontrollert, és az LCD kijelzőt, hogy tovább tudjak haladni. A szenzor ráér, előbb kijelezni kéne tudni dolgokat.

Add comment

Loading