Kevés a hely az Androidon

Teljesen véletlenül megnéztem mennyi szabad helyem is van a belső tárolón (/data), és meglepve tapasztaltam, hogy csak 30. Na mondom WTF. A GEN2-esítéssel 220 mega lett a system partíció, és 170 a data. Meglepő volt, mert az alkalmazásaim elvileg az sd kártyán vannak, az ext4-es partíción (az ext4-nek van egy csomó kedvező tulajdonsága, pl. rengeteg kis fájlt is egy pillanat alatt tud törölni). Szűz rendszer fel, 120 mega szabad hely, alkalmazások vissza, 30 mega. Na mi a fene folyik itt? Erősen Linux szagú leírás következik.

A művelethez kell egy adb nevű alkalmazás, a SuperOneClick pl. tartalmazza. Parancssorban miután a telefon usb hibakeresés módban rá van dugva a gépre: adb shell. Na és akkor du –sm /data/* | sort -nr. Na és hoppácska, dalvik cache 69 mega, ezt az a2sd cachesd paranccsal át lehet mozgatni sd kártyára. És ott van még a /data/data könyvtár, 60 mega. Mi a franc van ebben? Az alkalmazások adatai, cache, beállítások, és ami a legfontosabb: .so fájlok (mint windowsban a .dll), amiknek a /cache-ben lenne a helyük.

Na mi fogja itt a helyet? du -sk /data/data/* | sort -rn | head. Az iGo és az Opera magában több, mint 30 mega, ezek nem rendszer alkalmazások, nyugodt szívvel ki lehet küldeni az sd kártyára. mkdir /system/sd/appdata (nem lehet állítólag data-nak hívni, mert visszakerül a telefonra. mv /data/data/com.navngo.igo.javaclient /system/sd/appdata/com.navngo.igo.javaclient . És utána egy linket rá: ln -s /system/sd/appdata/com.navngo.igo.javaclient /data/data/com.navngo.igo.javaclient. Operánál hasonlóan. Lehetne még a kis 1-4 megás alkalmazásokkal pepecselni, de már így is lett 120 mega szabad hely, ennyi bőven elég. df –h | grep data.

Add comment

Loading