Wifi-Protected Setup

Igazából minden gyártó másképp hívja, az Asusnál WPS, a TP-Link pedig QSS-nek nevezi. A történet arról szól, hogy az ember beállítja szépen az otthoni wifit, ahogy a nagykönyvben meg van írva, WPA2-PSK, AES titkosítás, 64 karakteres (speciális karakterek is) jelszó. Na és akkor jön az eszközök beállítása. Hoppá, egy mobilba, amin nincs mondjuk copy-paste elég nyűgös azt a 64 karaktert bepötyögni. Na és itt segít a WPS. Úgy néz ki a dolog, hogy megnyom az ember a routeren egy gombot (Ezsetup, QSS gomb, stb…) és az eszköz egy rövid időn belül kész WPS csatlakozást fogadni. Felépül egy ideiglenes kapcsolat, szépen lekommunikálják a tényleges hálózati beállításokat, és öröm boldogság.

Ha ez nem lenne elég, kétféle módja van a kapcsolat összehozásának. Az egyik a már ismertetett gombnyomogatás. Itt ugye az a baj, hogy a legelső eszköz kap beállításokat, ami szélsőséges esetben a szomszéd Pistike is lehet. A sokkal biztonságosabb megoldás a PIN kódos, a kliens ad egy kódot, amit a router admin felületén kell beadni, és akkor garantáltan csak az az eszköz tud így csatlakozni.

Ennyit a routerről, mi a helyzet a kliensekkel? A Windows jól kezeli, gondolom a többi desktop oprendszer is. A mobil az már más kérdés. Az Androidos Xperia X8-on nem találtam hogyan lehetne így csatlakozni. A Nokiánál ha normál módon próbálok, akkor a WPA2 kulcsot kéri. Külön be kell menni a beállításokba, csatlakozás, célok, új cél, na és csak itt ismeri meg hogy WPS eszköz. Külön ikonnal is jelzi, és mind a PIN kódos, mind a gombnyomós módszert tudja. Szépen bekerülnek a beállítások, onnantól nincs vele dolog.

Összességében nem egy rossz ötlet, azt nagyon sajnálom, hogy a DD-WRT nem támogatja.

Add comment

Loading