Chrome OS

Hát ez is eljött, a Google kiadta saját operációs rendszerét. A szerver-terminál filozófiát követik, ennek megfeleloen az OS egy végletekig lebutított Linux. Cserébe a boot ideje szinte semmi, és mindent neten intézel. Gyakorlatilag semmi nincs benne egy böngészon (természetes a Chrome), egy twitter és egy gtalk kliensen kívül. Ha jól értelmeztem állapottartó, ha bejelentkezel egy másik ugyanilyen gépre, akkor ugyanazt látod, ahogy a másikat hagytad.

Ötletnek nem rossz, de még egy átlag netezonek is kevés. Mert ugye szeretnék DVD-t is nézni. De nem tetszik a default alkalmazás. Megszerkesztgetném azt a képet, mielott feltöltöm a Picasa-ra. Hallgatnék egy kis zenét mp3 lejátszóról. És akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad, normál OS kell. Viszont terminálnak tökéletes. Már látom magam elott a Chrome OS-t futtató NetCafé-s gépek tömegét.

Ami miatt szerintem kiemelten fontos foglalkozni vele: a "tárold minden adatodat a neten, és semmit a gépen" elv szerint muködik, ez adott esetben tetszoleges típusú fájlt jelenthet, ami pedig a GDrive bevezetését vonja maga után.

Add comment

Loading