Mit mond a törvény?

Na kiderült, hogy az ITSH kapitális hülyeségeket beszél a tanulmányi szabadság ügyében. Csabi felhívta a figyelmemet, hogy a munkáltató köteles kiadni a tanulmányi szabadságot, a tanulmányi szerzodés kizárólag az anyagiakról szól. Lássuk pontosan hogy van ez, munka törvénykönyve 115. paragrafus.

(1) Az iskolai rendszeru képzésben részt vevo munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidot biztosítani.

(2) A szabadido mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelezo iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat idotartamáról szóló igazolásnak megfeleloen állapítja meg.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidot köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minosül.

(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidot köteles biztosítani.

Szóval tehát kérem szépen, csak abban van igazuk, hogy nem fizetett szabadság, de nem 10 nap ahogy mondják. Ahhoz, hogy fizetett szabadság legyen már tanulmányi szerzodés kell, ugyanis mint említettem az a foszabály (a törvény) szerint fizetetlen. Így viszont már könnyebb a helyzetem jóval:

  • Nem fogok igényt tartani arra, hogy a tanulmányaimat fizessék (teszek félre, meg ott az a temérdek bónusz)

  • Ha belemennek, hogy a tanulmányi szabadságom fizetett legyen, akkor az jó és happy vagyok, ha nem akkor le vannak szarva :) Amúgy ebben az esetben tuti nem maradok huzamosabb ideig a cégnél.


Viszont nem kell felmondanom, aminek rendkívüli módon örülök.

Comments (3) -

  • Még annyi, hogy ez így nem teljes. Az (1) pontban milyen szabadidot kötelesek biztosítani? Tudtommal fizetettet. Mert ugyebár fizetés nélkülit bármikor kivehetnél...\r\n\r\nA (3) pont meg pontosítva valami olyasmi, hogy a vizsgára 1 nap fizetett szabi + 1 nap nem fizetett felkészülési nap adható, összevont vizsgaalkalomkor összesen 2 fizetett + 2 nem fizetett. \r\n\r\nKár hogy nem elég pontos ez a szöveg. Tong
  • Ja igen, a blogom linkjét kijavíthatnád Smile
  • Javítottam Smile Utánanéztem, ez a szabadido fizetés nélküli szabadságot jelent, kivéve ha általános iskolai tanulmányokról van szó. Ennek ellenére a munkáltató fizetheti is ha benne van a kollektív szerzodésbe (nekünk ilyen nincs) vagy tanulmányi szerzodésben errol megállapodtak.

Add comment

Loading