Mindenható

No nem a film, hanem egy kis filozofálgatás következik. Miért nem kell beszarni attól hogy egy entitás mindenható vagy éppen mindenütt jelen való?Eloször egy kis analógia: legyen egy papírlap, rajta egy emberkével. A második dimenzióról beszélünk. És legyél te, mint harmadik dimenziós entitás, aki épp nézi a papírt. Ugye természetes, hogy átlátod az egészet, míg az emberke érzékelése mondjuk korlátozott a papíron belül, mondjuk csak elore képes látni, és 1 centit. Ezt a fogalmat hívjuk mindenütt jelenvalónak. És ez bizony relatív fogalom, mégpedig dimenzionálisan relatív. Az emberke a papír szempontjából nem mindenütt jelen való, míg te, mint eggyel magasabb dimenzióban létezo valami az vagy. Azonban a harmadik dimenzióban nem vagy az. És visszatérve a papírra, bármikor oda tudsz sétálni a papírhoz, el tudsz távolodni tole, stb.

Nézzük a mindenhatót. Szintén relatív fogalom. Az emberke nem tud mindent megcsinálni, míg te igen. El tudod tépni a papírt, el tudod égetni, tudsz rá rajzolni, bla bla. És nem csak te, hanem tetszoleges magasabb dimenziós entitás.

Na és akkor nézzük a mi idonket. Okos fizikusok azt mondják, hogy az ido nagyon is tér illetve anyag jellegu valami, csak azért szokták külön venni, mert van egy-két speckó tulajdonsága. Például a kauzalitásra épülés.Ha visszamennél az idoben és kinyírnád nagyapád, akkor azzal megszüntetnéd saját létezésed. Összesen 11 dimenzióról beszélünk a mai fizika szerint, de ha tévednek akkor ennél csak több lehet (más vélemények szerint 26). Szóval boven van fölöttünk dimenzió.

Mire akarok kilyukadni? Teljesen természetes, hogy minden, a harmadik dimenziónál magasabb rendu entitás mint idon kívüli valami az idoben lévok szempontjából mindenható és mindenütt jelen való. Az, hogy kiemelünk ezekbol egyet és elnevezzük Istennek alapvetoen hibás hozzáállás. Nem véletlenül voltak és vannak politeista vallások. Nem véletlenül beszélnek a monoteista vallások is többféle magasabbrendu entitásról (pl. angyalok,démonok), és még azokon belül is fokozatokról. Na meg pár vallásban megjelennek az osi istenek és hasonlók... Filozofálgatás vége.

Add comment

Loading