Akkuk

Jól kinéztem magamnak milyen akkutöltot fogok venni, de ezt majd egy késobbi postban. Az egyik cikkben találtam rá a most bemutatásra kerülo akksikra. Mint tudjuk az akkumulátoroknak van egy önkisülési mértéke. Feltöltöd, és akkor is merül ha áll a polcon. Legszembetunobb a NiCd akkuknál (csóróbb cuccokban ilyen van), egy picivel jobb a NiMH akkuknál (a legtöbbje ilyen) és alig létezik a Li-ion akkuknál. Na most ez akkor fölöttébb kellemetlen, ha az embernek sok akkuja van. Mint például nekem, az mp3 lejátszómhoz van 4 darab AAA akkum. Na most az akksi számára egy igen káros állapot ha lemerülve van sokáig, nem töltjük fel.

Vegyük az alábbi induló szituációt: mind le van merülve (pl. most vettem). Feltöltöm mindet (nem jó lemerülve hagyni). Elkezdem hallgatni, egy hét múlva lemerül az egyik, másik hét múlva a másik. Tenném be a harmadikat, de az már nem viszi csak 2 órát, az önkisülés miatt. Ciki. Mi erre a megoldás?

Léteznek minimális önkisülésu NiMH akkuk. Úgy lehet felismerni oket, hogy vagy a "Hybrid" szó virít a dobozukon, vagy a "Pre-charged" vagy a "Ready to use". Ezek mindegyike ilyen. Három ilyen típust találtam, ennek ellenére lehet persze több is:

Ha megnézzük az árukat, akkor 4 darab ceruza méretuért (2000 mAh) körülbelül 2000 forintnak megfelelo pénzt kérnek el. Elméletben. A Corában láttam olyan Sanyo akkut, kemény 3000 forintért. Annak nagyon nagy problémája, hogy a pozitív oldali érintkezoje elég kicsi. Van olyan AAA akkum 1200 mAh-s, amit ilyen okból nem tudok használni. Egyszeruen nem érintkezik és kész. Amin viszont leesett az állam: 800 mAh-s AAA akkuk (ilyen kell mp3 lejátszóba) 4 darab 5000 HUF. Rablás! Na majd nézem a másik kettot is. 2000 forint nem sok értük, de 5000?!

Comments (1) -

  • Kimaradt, hogy ezek az akkuk 1 év alatt kb. csak 15%-át vesztik el a töltöttségüknek.

Add comment

Loading