Mi történik mostanában a D-Linkkel?

dlinkA D-Linket nagyon sokáig igen megbízható termékeikrol ismertem. Semmi bajom nem volt velük, ajánlottam ismerosöknek, széles körben mindenki azt használja. Mostanában az 542UP routerem idonként nagyon durván maga alá szarik. Olyan szinten, hogy a belso hálót is elveszti. Valami nagyon durva baja lehet. Úgy hírlik a különbözo fórumokon, hogy ezen a routeren bizony nincs telnet (helyesebben a daemon, a telnetd). Mekkora hülyeség már hogy letiltják! Szerencsére az OpenWRT feltöroben van, így egy buherátor arc kiderítette, hogy van rajta telnet, csak éppen nem a 23-as, hanem az 5457-es porton. Felhasználói név és jelszó nem ismert. Kezdodjön a Kanossza-járás, részletekért katt a továbbra!Azért lenne jó telnettel elérni az eszközt, mert akkor esetleg lenne esélyem megállapítani miért szarik be. Hardver hiba vagy netán annyira támadják amit már nem bír a proci. Három oldalról lehet megközelíteni a kérdést. Az egyik a telnet felhasználói név és jelszó megtudása. Nosza hívjuk a magyar D-Linket (amcsikat hívtam volna, de ott ezt a típust nem forgalmazzák, egyszer már elküldtek a 'csába).

Naivan megpróbáltam 8:20 környékén, akkor még Pesten nem dolgoznak. 9:10,20,30 semmi, nem veszik fel. 10:05 munkatársunk foglalt. Ezt még vagy 5x. Na 10:30 körül sikerült.
-Jó reggelt, DI-524UP routernek szeretném megtudni a telnet felhasználói nevét és jelszavát.
-Pillanat. Az 524-esen nincs engedélyezve a telnet.
-Tudom, egy 524UP-rol beszélünk.
-Az más, de azon le van tiltva.
-Nincs, az 5457-es porton kapcsolódni tudok hozzá.
-Akkor próbálja az admin felhasználói nevet és az üres jelszót.
-Nem nyert, már próbáltam, egybol kiírja hogy "wrong username".
-Pillanat. Nekünk ez a jelszó nincs a birtokunkban. - Figyelem, D-Link Magyarország!!!
-Akkor kinek van???
- A [...] (nem értettem) D-Linknek. Megpróbálom kideríteni Önnek.

Végülis megegyeztünk hogy megpróbálja kideríteni és hív ha megtudott valamit. Ajánlotta a garanciát, szerencsére május 30-ig garanciás, pénteken visszaviszem.

Másik út a GPL-en vezet. A routeren ugyanis Linux fut. Aminek ugye kötelezo kitenni a forráskódját. A tajvani D-Link oldalon találtam meg. Nézegessük. Még mindig nézegetjük. Keresünk. Jelszót nem lelünk. Majd ha sok idom lesz még nézegetem tovább.

Harmadik út a jó öreg soros port. A routeren belül van egy ilyen, nyilván szervíz célokra. Ha erre rákötök egy soros konzolt (Linux power!!!) akkor kapok egy root shellt, és buzerálgathatok. Mondjuk megnyitok egy telnet portot, és megehetik a gyári jelszavukat. Csak egy baj van, mégpedig a router soros portja TTL (3.3V) a számítógépé CMOS (5V). Ezeket összehozni csak egy konverterrel lehet, és olyan IC-t hiába hajtottam két helyen is (egyébként MAX3232) nem volt. Errol a megoldásról is ennyit.

Szerdán érkezik az Asus WL500G Premium routerem, amire rakok DD-WRT-t, azt már buzerálhatom kedvemre. A D-Linket meg visszavisszük. Nem tudom miért ne lehetne egy routert kedvemre buzerálni. A D-Link modemet érdekes módon lehet, bár ott a rendszerállapot kinyerésén és a ledek villogását beállító fájl buzerálásán kívül sok értelmes dolog nincs.

Add comment

Loading