A népszavazásról

Eloször és utoljára. Egy hét múlva lesz, és három kérdésrol szavazunk. Tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj. Kicsit kivesézem ezt a három kérdést, hogy miért is úgy fogok szavazni ahogy.Közös dolgok

Sokan jönnek azzal, hogy  a szolgáltatásokat meg kell fizetni. De elfelejtik azt, hogy ezt már megtettük az Európában egyedülállóan bodületes nagy adóból. Az állam bácsi már boségesen beszedte tolünk a pénzt, amibol ezeket a szolgáltatásokat finanszírozhatná. Ja, hogy ennyi nekik nem elég? Sajnálom, akkor a kormány alkalmatlan, és húzzon el a vérbe. Kétféle modell létezik. Az egyik az európai. Itt magasak az adók, de cserébe olyan dolgokat kapsz mint EÜ ellátás, fizetett szabadság, oktatás,  stb... És van az amerikai modell, amit eloszeretettel emlegetnek, itt fizetsz a szolgáltatásokért. De Amerikában az adók minimálisak, szinte vicc kategóriába illenek. Fizetek én tandíjat meg vizitdíjat meg a jó ég tudja mit. De akkor ne vegyék el a fizetésem több mint 50%-át adó címén. Ennyi.

Tandíj

A felsooktatás nem egy kegy,  amit az állam ad. A mi adónkból tartja fenn azt. És jól felfogott érdeke hogy így tegyen, mert a diplomás 2-3x annyit keres, mint mondjuk egy szakközepet végzett. És így 2-3 másik ember nyugdíját is kifizeti az adójából. Ugye nem kell mondanom, hogy a magyar társadalom öregedo társadalom, tudjuk ez mit jelent. A szegényeknek könnyebb lesz bejutni az egyetemre. Lófaszt! Ugye az elején úgy hirdették, hogy a legjobb 15% nem fizet. Nem tudom hányan tudják, ez nincs, ezt eltörölték. Ja akkor majd az ösztöndíj kompenzálja. Örvendetes, az egyik zsebembol kivesznek 150 ezret, a másikba belepakolnak ötvenet, ki vagyok segítve hát tényleg. Ja, vegyek fel diákhitelt. De hogy? A diákhitel mai legfelsobb összege éppen arra elég hogy a szegény gyerek akinek a szülei nem tudnak fizetni megvegye a vonatjegyét, kifizesse a kolit, egyen, meg vegyen egy pár tankönyvet. És akkor még rárakják a tandíjat. Hát gratulálok. Felmérések szerint egy átlag diáknak 50 ezer forintjába kerül egy félév. Alátámasztom, hogy ez így van. Tudom hogy vannak olyan semmirevaló szakok mint például a szabad bölcsészet, ami csak arra kell hogy a hülye gyereknek legyen diplomája, majd úgyis besorol apuci cégébe. Na ezeket kellene megszüntetni/leépíteni, stb. Máshol is van tandíj? Na de ott az átlagkeresetek hány százaléka? Ja, töredéke a magyar százalék-értéknek, boccs! Ha te nem-el szavaznál, elotte ülj oda beszélgetni a szüleiddel, hogy ok vajon ki tudták-e volna fizetni a tandíjadat, és tartanál-e most ott ahol. Vagy ülj le beszélgetni a gyerekeiddel hogy bocs, azt akarom hogy dolgozzatok éhbérért az egyetem mellett, hogy ki tudjátok pengetni a tandíjat. Az én szavazatom igen, azt akarom hogy eltöröljék a tandíjat. És igen, fizetem az adómból a számomra ismeretlen gyerek egyetemi képzését, mert o majd az én nyugdíjamat fogja fizetni. Ennyi.

Vizitdíj

Már magában az a baj hogy van. Mert lehet emelni.  Egy átlagos orvos-látogatáskor kifizeted kb. 3x. Egyszer az orvosnál, másodjára például ha elküld laborba/röntgenre, harmadjára meg amikor visszamész. Gusztustalan. Eleve táppénzen vagy, beteg vagy, minden nyugöd van, és akkor még pengessél is mint a kisangyal. Eleve az egészségügy átszervezésérol is megvan a véleményem (meg azok családjának is akik e miatt haltak meg), tessék megnézni a Sicko címu filmet. Fizetem a TB járulékot, és még külön pengessek azért ha elmegyek az orvoshoz? Na ne már! Arra kellene, hogy visszaszorítsa az indokolatlan orvoslátogatást? Ja kérem, akkor büntessék azt, aki indokolatlanul megy az orvoshoz! De kollektív büntetés? A vizitdíj nem törölte el a hálapénzt, nem jó semmire. Igen, töröljék el a vizitdíjat!

Korházi napidíj

Csökkentsük le  azok számát akik sportból feküdnek a kórházba. Ismerjük a történetet, család elmegy egy hétre nyaralni, nagyit meg bedugják valami kórházba. Büntessék az ilyet, meg szurjék ki meg minden, de ne a többséggel toljanak ki. Színvonalasabb ellátás, két menüs kaja? Ja, ezt az adónkból kellene kigazdálkodni! A kórházi kaja amúgyis trágya, úgyis azt fogja enni az ember amit behoz a családja. Véleményem szerint egy kórházban, ha már sajnos odakerült az ember, akkor nem kellene hogy más dolga legyen, mint hogy gyógyuljon nyugodtan. Nem hogy jó reggelt Pista bácsi, ismét eltelt egy nap, ez plussz 300 forint lesz. Gusztustalan! Igen, töröljék el!

Add comment

Loading