Újabb eBay eladás

Egyszer már nagyon megszívtam az eBay-es eladással (bővebben itt: [link]), akkor megfogadtam, hogy soha többé. Soha ne mond hogy soha. Lapult itt a fiókban a Shield eredeti távirányítója. Már rég más távirányítót használom, az eredetit meg kívülről megszerette a gyerek (kalapácsnak használta), belülről meg az elemtartó volt törött. 10 dollárért raktam fel alkatrésznek (as is as), a belső panelje ugyanis hibátlan volt, gondoltam annyit megér. Nem követtem el azt a hibát, mint múltkor, hogy alábecsültem a szállítást, így 13 dolláros szállítási költséget adtam meg. Ebből az árból Európán kívüli postakész borítékkal bárhová eljut. Az eBay-en öles betűkkel hirdették, hogy most ingyen hirdethetsz eladó árut egy bizonyos összeghatárig. Viszont ez mint kiderült, csak a listázási árra vonatkozik, a jutalékra nem. Egy francia csávó vette meg végül, ő fizetett tehát 23 dollárt.  3455 forintomba került a feladás, ez kb. 12 dollár. Mivel a Magyar Posta nem tartozik a támogatott cégek közé, így az eBay visszatartotta a pénzt amíg a vevő rá nem bökött, hogy igen, rendben megérkezett. Így a pénzem kicsit üdült lekötve. Mivel PayPal-al fizetett a csávó, így itt egyből keletkezett egy 1.2 dolláros díj, tehát 21.8 dollárom várakozott. Kb. egy hét alatt odaért a csomag, így a pénz felszabadult. Átszámítva ez 6420 forint lett, amit kértem a PayPal-tól kiutalni bankszámlára. És akkor jönnek az eBay saját költségei. 2.3 dollár eladási jutalék, amire ráverték a 27% magyar áfát, szóval 2.92 dollárt fizettem, átszámítva 879 forintot. Nem kellett listázási díjat fizetnem, ez 0.44 dollár lett volna, áfával 0.55 dollár. Ja és cselesek, mert a szállításra is ráverik a jutalékot, gondolom sokan azzal trükköztek, hogy alacsony áron adták a terméket, magas szállítással. Végső soron tehát a 10 dolláros termék árból kifizettem 4.12 dollár jutalékot, ami ha nem lett volna akció, akkor lett volna 4.67, majdnem a fele. Magyar forintban számolva ~2100 forinton adtam el végül.

Tanulság: szállítási költséget nagyon jól lőjétek be, és kb. 50%-ot fogtok látni a pénzből. Viszont ha olyan dolgotok van, ami magyar piacon tuti nem fog elkelni, akkor kb. csak ez a lehetőség marad.

Csillag és kereszthornyos csavarok

Sokáig azt hittem hogy a kereszthornyos csavar (pozidriv, PZ) a kereszt hornyokkal többek mint egy sima csillag (philips head, PH) csavar, így a csavarhúzó szinten is kompatibilisek. Nos, ez nagyon nem így van. Az ember általában felülnézeti képekkel találkozik, viszont a napokban láttam oldalnézetit is. A hornyok teljesen mások, a PZ-nél négyzetesek, a PH-nál kúposak. Éppen ezért ha nem megfelelő csavarhúzóval megyünk neki a csavarnak, vagy a csavar, vagy a csavarhúzó feje sérülni fog. Erről bővebben itt írnak: [link]. Érdekesség hogy még a nagyobb csavarhúzó készletekből is hiányzik a PZ, pedig pl az összes facsavar olyan. Tegnap vettem így egy PZ2-est, és kipróbáltam. Ég és föld egy belevaló szerszámmal csavarni facsavart…