AVDH hitelesítés

Annak idején elsők között kértem az új személyire digitális aláírást. Akkor még a 2 éves lejárat után az egész személyit cserélni kellett, nem tudták csak a tanúsítványt megújítani. Most nem tudom mi a helyzet, régen hagytam lejárni. Van viszont egy lehetőség, saját tanúsítvánnyal nem, de ügyfélkapuval rendelkezők részére. Ez az AVDH, azaz Azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés. A https://magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes oldalra kell menni, kizárólag PDF fájlokat fogad el. Létezik egy másik, nagyon hasonló oldal, a  https://niszavdh.gov.hu/index. De vigyázat, az itt aláírt PDF nem fogja tartalmazni az ún. 4T adatokat (név, születési hely, születési idő, anyja neve). Ezek hiányában esetleg nem fogadják majd el a dokumentumot. Az aláíráshoz ügyfélkapuval jelentkeztet be. Az aláírt fájl első oldalának jobb felső sarkába kerül egy aláírás kép, az aláíró pedig az AVDH SIGN lesz. A hitelesítő (azaz a te) személyes adatai a dokumentum csatolmányában érhetők el (ez pl. Adobe Acrobat Reader DC-vel megnézhető). Az OTP nyugdíjpénztárban láttam hogy elfogadnak ilyet, hogy máshol mennyire elterjedt, azt nem tudom.

Bankszámla haláleseti kedvezményezett

A kondíciós listát böngészve jött velem szemben, hogy létezik ilyesmi, és szerintem tök hasznos funkció. Ez egy nyilatkozat a részedről a bank felé, hogy ha meghalsz ki / kik és milyen arányban kapják a számládon lévő egyenleget. Így az nem esik hagyatéki eljárás alá, kvázi azonnal hozzáférhető lesz. Ami azért fontos, mert ha van gyerek, akkor az ő örökrészére automatikusan ráül a gyámügy. Én ugye most a CIB-nél vagyok, nem kell ott lennie a kedvezményezettnek, de a lakcím kártyájának és személyi igazolványának igen.

Vodafone tarifaváltás elvesző adat

Kicsit beleszaladtam a faszerdőbe a Vodafone-al. Most hogy ismét otthonról kell dolgozni január 15-ig, feleslegessé vált a havi 5 giga megújuló internetes csomag. Amiből még úgyis maradt 3.2 giga. Úgy gondoltam, hogy átváltom magam a sima TUTI+ csomagra, és majd szépen 30 naponta vásárolok 300 megákat, azzal szépen megújul a 3.2 giga felhasználhatósága is. De nem! Tarifa váltáskor azonnal elveszik a meglévő adat, legalábbis ha netes TUTI+-ról váltasz net nélküli TUTI+-ra. Mindegy, ezzel most így jártam, tuti benne van valami apróbetűs részben.