Anet A8 gyorsabb bltouch mérés

Alapbeállításban a Marlin 5x5 ponton mérve az asztalt a bltouch szenzorral, kétszer ráengedve a szenzort, igencsak lassú. A nyomtatás elején ez 3-4 perc mérési időt jelent. Azonban a nyomtató ennél többre is képes. Nagy köszönet az ötletért ennek a videónak: [link], ami bár Ender 3-ról készült, de jól alkalmazható Anet A8-ra is. A szükséges config módosítások:

 • #define DEFAULT_MAX_FEEDRATE { 400, 400, 20, 50 } , azaz Z irányban mehet gyorsabban is.
 • #define BLTOUCH_DELAY 100 bekapcsolása, azt hiszem 300 az alapértelmezett, 100-al is vígan van.
 • #define XY_PROBE_SPEED 10000 mehet gyorsabban 2 próba pont között.
 • #define Z_CLEARANCE_DEPLOY_PROBE   5 ez semmi problémát nem okoz, viszont a G28 parancs után pl asztal szintezésnél vigyázni kell, mert nem 10 mm-re állítja utána az asztaltól a fejet, hanem csak 5-re!
 • #define Z_CLEARANCE_BETWEEN_PROBES  4 vagyis 2 próba pont között 4 mm-t emel. Ugye minél kevesebb a Z irányú mozgás, annál gyorsabb lesz.

Marlin 1.1.9 Anet A8-ra

Mivel nekem egy kicsit átalakított Anet A8-asom van (bltouch [link] és másik kijelző [link]), így szembesültem azzal a problémával, hogy az 1.1.9-es Marlin már egyszerűen nem fér bele a nyomtatóba. Nézzük miket állítottam az alap A8-as konfigurációhoz (example configurations\Anet\A8) képest:

 • Ismét működik a PIDTEMPBED, ezt bekapcsoltam, hogy a PID algoritmus szerint szabályozza az asztalt. Kell egy PID kalibráció utána, és a kapott értékeket nem árt bevinni a konfigurációs fájlba. Kommentekben szépen le van írva hogyan kell, de itt egy link is: [link].
 • #define FIX_MOUNTED_PROBE kikapcsolása és #define BLTOUCH bekapcsolása. Ez bekapcsol minden mást, pl a szervó számot, invertált z próbát, stb…, azokat nem kell külön.
 • #define X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER +68 #define Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER –40 nekem ezek az értékek vannak az új jobbos felerősítőnél, értelemszerűen mindenkinél más, attól függ hogy a bltouch-od a nozzle-höz képest.
 • #define MIN_PROBE_EDGE 40. Az új Marlin-nál odafigyeltek, hogy a bltouch próba terület négyzet alakú legyen. Mivel a fej nem hagyhatja el a kijelölt területet (X_MIN_POS, X_MAX_POS …) és a szenzorom 4 centivel a fej előtt van, onnan jön ez a 40 mm-es holt terület körbe, ahol nem fogja a szenzor megmérni az asztalt. Egyébként elrontani nem lehet, ha hibás értéket ír ide az ember, akkor fordítási hiba van.
 • #define MULTIPLE_PROBING 2 azaz először gyorsan engedje rá a fejet, majd finoman. Akármennyi megadható, de én a kettőt találom normálisnak.
 • #define MIN_SOFTWARE_ENDSTOP_Z kikapcsolása (két / az elejére), hiszen majd negatív Z irányba kell mennünk az asztal beszintezésekor.
 • #define AUTO_BED_LEVELING_BILINEAR bekapcsolása, a bilineáris szintezést választottam, kevesebb helyet fog, mint a lineáris.
 • #define GRID_MAX_POINTS_X 5, az alapból 3x3-as asztali mérőpontok helyett én 5x5-öst választottam, ugyanis kicsit görbe az asztalom, így pontosabban ki tudja kalibrálni.
 • Be kell kapcsolni a szenzor határolóka.t is, nem értem amúgy miért vannak kikapcsolva : #define LEFT_PROBE_BED_POSITION MIN_PROBE_EDGE ,  #define RIGHT_PROBE_BED_POSITION , X_BED_SIZE - MIN_PROBE_EDGE) ,  #define FRONT_PROBE_BED_POSITION MIN_PROBE_EDGE ,   #define BACK_PROBE_BED_POSITION (Y_BED_SIZE - MIN_PROBE_EDGE)
 • #define Z_SAFE_HOMING bekapcsolása, ez nagyon fontos, hogy a G28 az asztal közepén mérjen, különben a szenzor a levegőben fog mérni, és így nem áll meg a fej, belemegy az asztalba.
 • #define SLIM_LCD_MENUS bekapcsolása, ez a lényeg. Ez pár dolgot kivesz a menüből (jerk, meg ilyesmik), cserébe viszont a program belefér az alaplapba.
 • #define ANET_FULL_GRAPHICS_LCD – nekem ilyen kijelzőm van.

Fontos megemlíteni, hogy az 1.1.9 EEPROM beállítása nem kompatibilis az előző verzióval, így feltöltés után az összes beállítás (PID, asztal szintezés, stb…) elveszik, és az 1.1.9-es gyári alapértékére áll be.


SZÉP kártya ismét

Múltkor nagyon örültem, hogy végre meg tudtam szabadulni a nyomorult SZÉP kártyától, kinulláztam a rajta lévő összegeket, és bevágtam a pénztárcámból a fiókba. A szabadidő zsebet annyira nem tudtam kihasználni, hogy végül thai masszázs ajándékkártyát vettem, így fél évvel ki tudtam tolni a lejáratot. Az Edenred váltotta nálam, az egy áldás volt, mindenre el lehetett költeni. Meg természetesen a 100 ezer forint kp. Na de viszont most drága kormányunk szétverte a Cafetériát… Ennek megfelelően a cégnél is jelentősen lecsökkent, és kedvezőtlen lett a Cafeteria elemek száma. Lehet választani bölcsödei / óvodai pénzt, ez 0%-al adózik, természetesen nálam még nem játszik. Aztán lehet kérni szuperbruttósítva, bérként kifizetve, ekkor 81%-al adózik, ebből olyan 52% az enyém. Tehát a bruttó érték kb felét kapnám nettóba :( És maradt a SZÉP kártya, szóval nem valami rózsás a helyzet… Én kértem az egészet vendéglátásra, úgyis kajálunk alapon, Petrának pedig csak 3 hónapig jár még, ő szuperbruttósítva + szabadidőre.