Dupla Sonoff okos villanykapcsoló

Sonoff_T1_DuplaNagyon sokáig a Sonoff dobozba szerelhető villanykapcsolóiból csak szimpla létezett európai dobozba, ez az AC90-es sorozat volt. Onnan lehet megismerni, hogy fekete a pereme ([link]). Van viszont a fehér peremű T1 sorozat, ennél már van európai dupla: [link]. Szétszedve látszik, hogy triplát már nem lehet kisajtolni a hely szűkössége miatt. Nekem először UK verziót küldtek, nincs gond, erősködni kell hogy EU-t rendeltél. Változatlanul igaz erre a változatra is, hogy csak csavaros dobozba szerelhető, és a nullának lenn kell lennie a dobozban. A kapcsolói külön elnevezhetőek, és van közös nevük is (ez Google Home / Amazon Echo vezérlésnél érdekes). Üdvözlendő még egy dolog, a reset gomb. Ehhez le kell pattintani a tetejét (alul van egy csavarhúzó vájat), és rögtön ott figyel. Az AC90-es kapcsolók ha megőrülnek, és sehogysem akarnak helyreállni, akkor áramtalanítani kell a házat.

Fujifilm Finepix 2980 elem takaró

2018-04-24 05.36.10Van nekem ez a Fujifilm Finepix 2980 fényképezőgépem. Az idők során az elemtartó fedele tönkrement, letört belőle egy pöcök, így nem záródott be. Sajnáltam rendesen, mert egyébként magának a fényképezőnek semmi baja. Találtam egy weboldalt, ami eredeti fényképező alkatrészek forgalmazásával foglalkozik ([link]). Kicsit tartottam tőle, mert elég gagyinak tűnik az oldal. De PayPal-al fizettem, úgy voltam vele ha átvágnak, majd megy a claim. 15 font + 10 font postaköltségért Royal Mail-el jött az elemfedél, szépen becsomagolva, teljesen új, nem valami bontott. Beletenni nagyon egyszerű volt, szóval újra működik minden.

Klúdi takaróelem

2018-04-20 16.23.10Takarításnál vettem észre, hogy a csaptelepem takaróeleme kicsit amortizálódott az idők során. Nem kizárt hogy sokkal tovább is bírta volna, de ugye nekem volt a kis klórgázas balesetem 2015-ben, az is kikezdhette. Azért jó ha az embernek márkás csapja van, mert van hozzá alkatrész. 1400 forintért és némi postaköltségért 2 nap alatt itt is volt az új takaróelem.

eBay átverés

Mostanában nagyon keveset vásárolok eBay-en, így fel sem tűnt egy átverés, amíg meg nem kaptam az egyik termékre a követő kódot. Egy telefontokról van szó, a P10-hez. Direkt európai eladót kerestem, ugyan a költségek itt természetesen magasabbak, de cserébe 3-4 munkanap alatt megérkezik, nem 4 hét. Annak rendje és módja szerint megnéztem az item location-t, ami UK volt. Mondom tökéletes, a Royal mail nem szokott szarozni. A hidegzuhany akkor jött, amikor megkaptam a követő kódot: kínai. És igen, a negatív / semleges értékelésnél páran írták hogy ez egy kínai eladó. Tanulság: meg kell nézni sajnos az eladó profilját is, mert átvernek.

Huawei P10

2 hónapja fájt már a fogam egy P10-re. Most az volt a szempont a vásárlásnál, hogy marha jó képeket csináljon. És lehetőleg ne legyen olyan tulajdonsága ami felbasz. A P10 hardveresen és szoftveresen is nagyon jól összerakott. 7.1-es Androiddal érkezett, ami azonnal frissült is 8.0-ra gond nélkül. Ennél a telefonnál már nem akarok bootloadert törni, root is nagyon körülményesen van rá. Így volt egy kis kihívás az alkalmazások átköltöztetésével, ugyanis a Titanium Backup root hiányában nem működik. Na de sebaj, beállítottam mindent. Az ujjlenyomat olvasója kegyetlen jó szerintem, a kamerával is nagyon elégedett vagyok. Szoftverek közül a Mi Band Tools-nak van időnként problémája az Oreo-val, de még csak 2 verzió óta támogatja, szóval majd javítják. 165 ezer Antutu pontot tud, ez kétszerese a régi telefonoménak. Programok közül egyedül a Z device test nem futott rajta, kiakad. Ami nekem meglepetés volt, erre figyelni kell, hogy a dual simes változathoz nem jár gyári szilikon tok. Na és akkor mivel nincs root, nincs hirdetés blokkoló sem. Úgyhogy jócskán meglepődtem mennyi ingyenes alkalmazás dobálja ezeket, és 100%-ban a wish anyagát. Egyedül a youtube maradt, aminél sajnos a youtube red nem elérhető Magyarországon, bár már február végén bejelentették hogy további 100 országra kiterjesztik, franc se érti.

Budapesti állatkertezés

Kilencedikén mindketten szabadságon voltunk Petrával, és meglátogattuk a pesti állatkertet. Az odajutás elég kalandosan indult nekem, mert a kocsinak az ablaktörlő kapcsolója kiugrott a vájatából (azt hittem eltört), és csak lifegett, nem lehetett kapcsolni. Megcsinálni persze nem volt idő. A Nyugatitól már sima volt az odaút, bár én valamiért buszra számítottam a 72-es troli helyett. Maga az állatkert baromi nagy, olyan 5 órát simán eltöltöttünk ott, nagyon jó volt. És az idő is kegyes volt hozzánk, másnap már bőven esett az eső. Visszafelé a sofőr nem tudott 100 forintot visszaadni, intett hogy menjünk befelé. Én meg mondtam hogy szálljunk le, kettőnknek nagyon sok lesz a bünti. Szóval sétálgattunk.

Supercharge kábelek

superchargeMost, hogy Huawei telefonom lett, és ezzel együtt jött a Supercharge töltés, kíváncsi lettem hogy normál kábellel ez miért nem megy. Egy Supercharge kábel 5A töltőáramot bír. Ezt úgy tudja megtenni, hogy a két tápkábele dupla, valamint az érintkezői is kétszer olyan szélesek, mint az adatvonala (a képen az alsó). Természetesen a töltőnek is támogatnia kell ezt a módot, ott is megfigyelhető a dupla szélesség. Ezzel szemben a normál kábelnél a feszültség érintkezők pontosan olyan szélesek, mint az adatvonalak (a képen a felső), így ~ 2-2.5A áramerősséget bír. A gyártók színnel szokták jelölni a supercharge kábelt, a csatlakozón belüli műanyagnál. A jellemző szín a lila, de pl az Orico cég zöldet használ.