2017 Szilveszter

2017-ben történt:

 • Talán a legfontosabb, hogy szeptember óta van egy barátnőm, akit nagyon szeretek
 • Vettem egy prémium mosógépet a Hajdúnak csúfolt Fagor helyett
 • Vettem egy CNC marót, ez egyelőre pihenő projekt
 • Vettem egy 3d nyomtatót, ami sok tanulás és küzdelem után jól működik
 • A 3d nyomtatóhoz kapcsolódóan beszereztem egy csomó prémium szerszámot
 • Új telefonom van, ezúttal víz, ütés és porálló
 • Nem jött össze a szemműtét projektem, túl alacsony a dioptriám hozzá
 • Vettem egy 4k-s TV-t
 • Munkahelyen egyedül maradtam a magyar oldalon, mindenki elhúzott

És hogy mit várok 2018-tól:

 • Össze fogunk költözni barátnőmmel kb. nyáron
 • Év vége felé esetleg gyerek
 • Már valószínűleg megvan mi lesz a következő telefonom: Huawei P10

Redőny felújítás és egyedi 3d nyomtatás

redonyvezetoTörtént még december elején, hogy húztam fel a redőnyt, és az egyik műanyag lamella szarrá tört. Mondjuk semmi baj, kihúzzuk azt az egy lamellát, megyünk tovább. Egyrészt szétszedésnél megláttuk mennyire szar minőségűek a műanyag lamellák, másrészt hogy mennyire szét van barmolva a gurtninál. Elvittük redőnyös céghez, kicserélték alumínium lamellákra. A gurtninál előjött az a probléma, hogy nálam nem a normál helyén jön be, hanem felül, és ott egy éles fémen csúszik. Na arra kellett volna valami műanyag sapka. És hát mi másért van a 3d nyomtató, vagyis miben mutatkozik meg igazán az ereje? Egyedi műanyagokban. Fogtam szépen a Fusion360-at, és terveztem egy védő sapkát, és megvezetőt a gurtninak.

Anet A8 sd kártya hosszabbító

2017-12-24 10.41.05Kaptam karácsonyra Petrától többek között egy micro sd kártya hosszabbítót. A 25 cm-es kell az Anet A8-hoz, persze lehet hosszabb, de minek. Még nyomtattam hozzá egy tartót / foglalatot, így a gép tetejéhez van rögzítve az eredeti csavarokkal. A modell itt elérhető: [link]. Kicsit reszelgetni kellett az átvezető nyílást, mert az én hosszabbítómon van egy zsugorcső védelemnek, de ettől függetlenül tökéletes.

Marlin 1.1.7 és 1.1.8 Anet A8-ra

Az előző Marlin-os postomban ([link]) körülírtam , hogy mi mindent kellett beállítani az 1.1.6-os verzióban, hogy legyen Marlin. Azóta kijött 2 verzió, és pár dolog megváltozott:

 • #define PROBE_DOUBLE_TOUCH helyett #define MULTIPLE_PROBING 2 van, értelemszerűen akárhány mérést tud egy helyen, ezeket átlagolja
 • Mostmár egyenként is ki lehet kapcsolni a minimum szoftver limitet, így az induktív szenzor miatt elég csak z tengelyre kikapcsolni: #define MIN_SOFTWARE_ENDSTOP_Z kikommentelve
 • ANET_KEYPAD_LCD helyett ZONESTAR_LCD van, ugyanaz
 • És ami a legfontosabb: valamiért nem működik a PIDTEMPBED, így vissza kellett térnem BED_LIMIT_SWITCHING-re

VLC és a nagy felbontású monitor

Vagy az én esetemben TV. Most, hogy a számítógépre másodlagos kijelzőként egy 4K-s TV van kikötve full HD helyett, amikor áthúztam rá a VLC ablakát, a felület és a nyomógombok picik, kezelhetetlenek lettek. Nem vette figyelembe a DPI beállításokat. A bejegyzés írásakor a 2.2.8-as VLC a stabil, ez bizony még nem tudja ezt. Viszont vannak úgynevezett nightly build-ek, ezek itt találhatóak : [link]. Ami nekem hatalmas pozitívum, hogy 64 bites változatok is elérhetőek itt. Két csapásvonalat láttam itt, a 3.0 és a 4.0 változatokat. A 3.0-ból van RC3, azaz release candidate, végleges kiadáshoz közeli állapot, így ezt telepítettem. Ez már korrektül átméretezi a saját vezérlőit nagy felbontás esetén. Annyi hibája van, ezt remélem hamarosan megoldják, hogy bluetooth audio eszközön hang lejátszáskor szaggat a hang.

[Frissítés 2018.02.12] - Kijött a végleges 3.0-s verzió, a főoldalról tölthető, nincs többé szükség nightly build letöltésére.

BlitzWolf BW-XRC600 robotporszívó

BW-XRC600Soha nem volt robotporszívóm, így tapasztalataim nem, maximum csak elvárásaim voltak. Nyilván bújtam kicsit a netet, így ezeket az olcsóbb változatokat inkább felseprő robotoknak tekintem, mint porszívónak. Eleve nekem ahol vannak, ott rongyszőnyegek vannak, ilyennel esélytelen. Egy Roomba 810-as talán elboldogulna vele, de az más árkategória. Szóval a konyhában lett felseprő robot (PVC padlón). 53 ezer forint volt a Banggoodon, a DHL-nek még pluszban kellett fizetni 25 ezret. Ez utóbbit az 5500 forintos vámbiztosítás ([link]) miatt visszaadták. 8 naptári nap alatt a kezemben volt. Első blikkre robotporszívónak néz ki, egy alsó kefével és két oldalkefével. Ami meglepő volt, hogy a motorja és az UV csöve egybe van építve a portartállyal. Járt hozza egy virtuális fal, ez ultrahangos és 2 akku van benne. Európai tápot külön kell rendelni, csomagban nem elérhető. Van egy külön csomagban 2 tartalék oldalkefe, és egy HEPA filter (ez pedig nem mosható, saját káron tanultam meg). Az, hogy egy UV fénycső egy sokat mozgatott portartályban van, egyáltalán nem tetszik. Meg is van az eredménye, már hibásan érkezett. 75mm-es cső van benne, nekem 45-ösök vannak elfekvőben, így kicsit barkácsolni kellett. Használhattak volna igazán ledeket, az UV cső ugyanis higany gőzzel van töltve, nem egészséges ha eltörik. A kék szín kijelzőnek  a létező legszerencsétlenebb választás, alig lehet leolvasni mi a franc van. És ha már itt tartunk: nem írja ki mi a franc van, egy idő után eltűnik róla, hogy milyen módban dolgozik (a számok). A szokásos módjai vannak: S, spirál, poligon, stb… Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva viszont majdnem mindig visszavált automata módba. Hol azonnal, hol 5 perc múlva, de az esetek 90%-ában. Viszont iszonyú buta, simán beragadt pl. S módban két pont közé, szóval kvázi kénytelen vagyok automata módban használni. Van neki egy appja is, na itt pl. azonnal lehet látni ahogy visszavált automata módba. A firmware update is ebben érhető el, ahogy pl a  csendes üzemmód, ez utóbbi a távirányítón sincs.  Az  appban ami iszonyú idegesítő, hogy a tisztítandó terület csúszkája valójában egy 3 állapotú kapcsoló, 50, 80 és 120 m2. A távirányító infrás, tehát ha pl. egy bútor alatt dolgozik éppen a gép (mondjuk be van ragadva és kézzel kéne irányítani), akkor rászívtál, ekkor az app marad. A dokkoló megér egy külön misét, ugyanis simán magával rántja, szóval kb. majd le kell ragasztanom a padlóra. Az időzítés a dokkolóról elérhető , tehát rajta kell lennie hogy el is induljon. Vagy az alkalmazásból, itt viszont nem kell dokkolón lennie, gondolom az app indítja meg. Cloud-os, tehát a telefonnak nem kötelező ugyanazon a wifi hálózaton lennie, távolról, mobilnettel is indítható. Viszont hogy mondjak pozitívumot is : egészen meglepő hogy egy felsepert, felmosott padlóról még miket szed össze (a kép jobb alja). Viszont összességében ha ezekkel a tapasztalatokkal most kellene robotporszívót venni, akkor a Xiaomi modelljét venném, nem ezt.

EGR szelep pucolás ismét

Ahogy beköszöntött a tél, ismét előjöttek az EGR szelep hibakódok, naponta. Akkor vettem EGR szelep tisztító spray-t, olyan 1500 forintért, azzal kitakarítottuk. Egy hónapig bírta, ismét hibakódozott. Ezúttal turbó tisztítót vettem, ez drágább, 2500 forint, de sokkal jobb. Viszont ami a lényeg, hogy láttam egy videót, és nem pucoltunk ki mindent. Az egy dolog hogy a szelep tiszta, és engedné a gázt, de a fényes cső amin menne a gáz, na az majdnem teljesen el volt tömődve. Remélhetőleg mostmár nem lesz vele gond. A videó itt látható: [link].

Qualcomm quick charge tesztelő

2017-12-07 16.32.49Egyre több hálózati töltő és power bank tud QC 2.0 és QC 3.0 töltést, ezt valahogy tesztelni is kell.  Itt jön képbe ez az eszköz, QC2.0 QC3.0 Automatic Voltage Current LCD Tester HighQ néven lehet megtalálni az eBay-en, 1000 forint körüli áron. Önmagában is használható (úgy ahogy) a ledes indikátorai miatt, azonban ajánlott mögé kötni egy műszert, persze olyat ami tud  20 voltot is. Pl a YZXStudio 1266 [link]. Túl sok magyarázatra nem szorul, egy gombja vált a két mód között, kettő meg feszültséget növel / vagy csökkent. Ez QC 2.0 esetén 5/9/12/20 voltot jelent, QC 3.0-nál pedig 5-20 voltig 0.2 voltos lépésben. Mindkét módban megjegyzi hol állt, ezt eepromban tárolja.

Hotpoint-Ariston WK 24E AC0 vízforraló

wk-24e-ac0Petra nagy teás, és Móniéknál is láttam milyen jó dolog egy vízforraló, szóval november elején beszereztem egyet. Nekem oda kell figyelnem a teljesítményre is, mivel villanybojler is van a lakásban. Szóval egy csomó, egyébként teljesen jó, de 2.4 kW-os modell kiesett, 1700-1800 W-ban kellett gondolkoznom, azoknak pedig a nagy része játékszer számba megy. Hosszas keresés után lett ez az 1700 Wattos modell. Digitális, a talpán állítható mit csináljon. 50-100 fokig, 10 fokos lépésekben állítható, tud maximum 1 órán át melegen tartást is (a beállított hőmérsékletet tartja). Van előforraló funkciója, azaz 2 percig hagyja forrni a vizet, majd lehűlni a kívánt hőmérsékletre. 1.7 literes, rozsdamentes acél, és van benne szárazon indítás elleni védelem is. 20 ezer forintért vettem, minden nap használom, nem bántam meg.

Anet A8 kijelző upgrade

2017-10-19 17.02.49Nincs mit szépíteni, az eredeti kijelző egy fos. Vagyis pontosabban nem a kijelző, hanem a hozzá kapcsolt gombok. Az Anet A6-os kijelzője viszont jó az A8-ashoz is, természetesen firmware módosítással. 12864 LCD néven kell keresni. Kizárólag az a változat jó, aminél a tekerőgomb a jobb oldalt van, és a hátulján rajta van, hogy Anet valamilyen formában. Én 3300 forintért vettem a Banggood-on : [link]. Természetesen nyomtatni kell hozzá valami tartót. Létezik olyan megoldás is, akár komplett csere frame, hogy az eredeti LCD helyére kerüljön. Én a különálló tartót választottam: [link]. Na és akkor a firmware. SkyNet3D már ugye nincs ([link]), helyette a Marlin-ban kell ügyeskedni, de rém egyszerű. A Configuration.h-ban a #define ANET_KEYPAD_LCD sort ki kell kapcsolni (két darab / az elejére) és a #define ANET_FULL_GRAPHICS_LCD sort be kell kapcsolni. Ennyi.

Azt azért megjegyezném, hogy ha a BLTouch szenzort akarja használni az ember, akkor kicsit bonyolódik a helyzet, ugyanis az használna olyan adatvonalakat, amiket az LCD ugyan nem használ, de befoglalja a csatlakozó. Ehhez kell egy külön adapter. Egyedi gyártású, nem mindig lehet kapni, eBay-en árulja skynet3dmods ([link]), BLTOUCH ADAPTER V2 by XYGAX néven fut. Nekem már van, de még nem volt időm beépíteni.