A viszkis

Tegnap voltam Petrával jó kis magyar filmet nézni: A viszkist, ami Ambrus Attila életéről szól. Az egész egy visszaemlékezés, amit az őt kihallgató nyomozónak mesél. Igazi kilencvenes évek hangulat, teljesen élvezhető volt. Antal Nimród még egy kis meglepit is rakott bele, érdemes figyelni.

Marlin firmware az Anet A8-ra

A Skynet3D firmware egy Marlin fork volt, amíg az nem támogatta hivatalosan az Anet A8-at. Most, hogy a támogatás hivatalossá vált, a Skynet3D megszűnt. A post írásának pillanatában az 1.1.6-os Marlin a legfrissebb, innen tölthető: [link]. Viszont munka van vele rendesen. Első körben az example_configurations\Anet\A8 könyvtárból kell kimásolni a 2 konfigurációs fájlt a többi forrás fájlhoz. Ez egy Arduino projekt, szóval a Marlin.ino nyitható, úgy fordítható / tölthető fel a lapra. Amiket még módosítanom kellett a konfigurációban (Configuration.h):

  • #define PIDTEMPBED bekapcsolása, #define BED_LIMIT_SWITCHING kikapcsolása – PID-et akarok az asztalra is
  • #define FIX_MOUNTED_PROBE bekapcsolása – a Tronxy szenzorom miatt, nem kapcsolót használok
  • #define MIN_SOFTWARE_ENDSTOPS kikapcsolása - hiszen negatív irányban kell menni a szenzor miatt
  • #define X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER –19 és #define Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER –46  - nekem ilyen távolságra van a szenzorom a  fejtől
  • #define PROBE_DOUBLE_TOUCH bekapcsolása – először durván, majd finoman engedi rá próbánál a szenzort, pontosabb
  • #define AUTO_BED_LEVELING_LINEAR – 5x5 mérőpontot akarok az asztalon
  • #define GRID_MAX_POINTS_X 5 – itt az 5 pont
  • #define Z_SAFE_HOMING – ez nagyon fontos! Az asztal közepén fogja megmérni a Z koordináta 0 értékét. E nélkül auto level szenzort használva nem fog megállni, mert nincs alatta asztal, amit érzékeljen
  • #define ANET_KEYPAD_LCD kikapcsolása és #define ANET_FULL_GRAPHICS_LCD – én lecseréltem a kijelzőm Anet A6 kijelzőre, ezért kell

Kashmir étterem

Tegnap voltam Petrával indiaizni a Kashmir étteremben. Még sosem ettem rendes indiai kaját, úgyhogy érdekes tapasztalat volt. Currys lazacot akartam, de nem volt haluk, úgyhogy currys bárány lett citromos rizzsel. Baromi finom volt, viszont megettem valami nagyobb darab akármit is, amiről azt hittem, hogy egy jobban átsült bárány. Nem igazán volt őszinte a mosolyom, konkrétan 10 percig majd meghaltam, úgy csípett :D Ez van ha az ember nem tudja mit eszik. Szerencsére Petra lepénykenyeret kért a csirke tikka masala-hoz, szóval megúsztam :D Jó kis hely amúgy, asztalt foglalni nem árt, és kb. 1 óra volt, amíg elkészült a kajánk.

Hét nővér

What Happened to Monday, 2017. Ez egy brutálisan jó film, Petrával néztem. 18-as, így csak napi egy vetítés van, 20:30-kor. Nem értem miért kis teremben adják. A Földet sújtó környezeti változások és élelmiszer hiány megoldását génmanipulált élelmiszerekkel oldják meg. Azonban nem várt mellékhatásként többszörös ikerterhességek jönnek, drasztikusan megnövelve a bolygó lakosságát. A megoldás az egy gyerek modell lesz. Egy testvért meghagynak, a többit hibernálják. Egy nagyapa ebbe nem nyugszik bele, és hét ikertestvért rejteget. Mindegyik egy személy azonosságát veszi fel, csak a hét egyik napján hagyhatja el a házat, este megbeszélés a napi történésekről, stb… Egyik nap Hétfő eltűnik, majd pedig rájuk száll a Hivatal, lebuknak. És rövidesen rájönnek ki árulta el őket. Értékelés: 10.0/10.0.

Whiskey kő

2017-11-19 13.12.03Angolul whiskey stone néven kell keresni. Ezek olyan alkalmatosságok, amik az italt (pl whiskey) felhígítás nélkül képesek lehűteni. Nyilván főleg röviditalokról beszélünk, akkor van értelme. Az anyaga gránit, vagy rozsdamentes acél. Az utóbbi azért jó, mert a felülete sima, nem ül meg benne semmi kosz. Van benne egy gél, ami hidegen tartja. A trükk az, hogy fagyóban kell tárolni. Sokáig nem szabad fogdosni, nagyon hideg lesz. Banggoodon 4000 forint körül van 8 darab.

Gyilkosság az Orient expresszen

Murder on the Orient Express, Petrával néztem kedden. Egyikünk se látta az 1974-es változatot, se a könyvet nem olvastuk. Egy kisebb előzetes után, ahol kiderül mekkora király detektív Hercule Poirot, eljutunk az Orient expresszre, ahol gyilkosság történik. Az elvileg vakációzó Poirotra hárul a nyomozási feladat az időközben lavina miatt kisiklott vonaton. Vajon a 13 utas közül ki volt a gyilkos? Sehogy sem akar összeállni, és egyedül se csinálhatta. Értékelés: 10.0/10.0.

Xiaomi MiJIA éjszakai lámpa

xiaomimijaA MiJIA egy albrand a Xiaomi-n belül, a nem közvetlenül a Xiaomi cég által gyártott termékek kerülnek alá. Gyakorlatilag minden ami nem telefon, router, vagy TV. Az éjszakai lámpájuk egy 3 ceruza elemmel működő nem okos szerkezet. Ragasztással (baromi erős ragasztó) vagy felfüggesztéssel (jár hozzá valami lapka, én nem használom) lehet rögzíteni. A leírása szerint 5 méterről képes embert érzékelni. Méretét tekintve tenyérnyi, és kétféle fényerőt tud, amik az elemfedél alatt egy kapcsolóval allíthatóak. Színre melegfehér, csak körben a gyűrű világít, nem az egész. Amúgy teljesen jó fényt ad, én már a másodikat vettem belőle. Elemet cserélni a test elforgatásával és leemelésével lehet. Az egyetlen negatívum, hogy a 15 másodperces lekapcsolási idő semmilyen módon nem állítható (max mozogni tudsz előtte, akkor felkapcsolva marad). Fényérzékelős is, tehát csak sötétben fog működni. Az ára most olyan 2700 körül van.

Anet A8 kötelező upgrade-ek

Általánosságban elmondható, hogy ha valami nem is tűnik logikusnak a nyomtatón, nagyon jó oka van annak hogy úgy van. Pl. a Z tengely menetes részének a felső vége nincs lerögzítve, ezt nem is szabad beleerőltetni egy saját megoldásba. Viszont a legelső és legfontosabb két T sarkot nyomtatni a Z irányú rezonancia megelőzésére: [link]. Nálam ez úgy nézett ki, hogy elsőre hulladékot nyomtatott (elcsúszott), viszont felraktam, és úgy tudtam már nyomtatni két normálisat. Nem árt ha az extrudernél nem a fémet kell nyomni filament cserénél, erre kell egy sapka, pl ez: [link]. A gyári filament adagoló egy szemét. Mindenképpen valami csapágyas kell, és nem árt ha felülről adagolja a filamentet. Ez két részből áll, egy filament betétből: [link], és egy támasztó rudazatból: [link]. Én azért ezt a megoldást választottam, mert így nem kellett külön menetes szárat is vennem a csapágyak mellé. És akkor a gyári légterelő, a fehér, ami egy szar. Itt arra kell vigyázni, hogy ha megcsinálta az ember az extruder javítást [link] akkor a normál ventilátor feltétek nem lesznek jók, alacsonyabbak kellenek, én azt hiszem a félkörívesek közül ezt nyomtattam: [link]. Arra is vigyázni kell, hogy kompatibilis legyen pl az auto level szenzorral. Fontos, hogy légterelő csere után PID tune kell, az itt szépen le van írva: [link]. Minden itt leírt dolgot PLA-val nyomtattam.

Sony KD-43XE7005BAEP

Már tavaly szerettem volna egy 4K-s TV-t venni, ami nem mellesleg tudja pl a HDMI CEC-t, azaz pl. a tv boxot bekapcsolva felkapcsol a TV is, nem kell két távirányító után nyúlkálni. Mivel az előző Samsung volt, kézenfekvő módon egy Samsungot néztem ki, konkrétan a 43MU6102 típust. Elmentünk a boltba megnézni a képét, hogy mégis élőben lássam. Nagy meglepetésre baromi szar képe volt. A szélein határozottan sötétebb volt. Néztünk alternatívát. Legszebb képe egy 1.5 milliós Samsungnak volt, ez kb kitöltötte volna egy teljes falamat. Utána jött egy 600 ezres LG, és végül a Sony KD-43XE7005BAEP. Ezt sikerült 10%-os akcióban 170 ezerért leakasztanom. Sokkal könnyebb, vékonyabb mint az előző. Ami baromi tetszik hogy oldalt kifelé néznek a portok, nem hátra. Nem tudom hogy a TV box béta firmware-je miatt, de nem igazán tiszteli a HDMI CEC beállításokat, konkrétan a TV távirányítójával is vezérelhető, hiába csak a kikapcsolást akarnám. Ami még pici negatívum, hogy csak a forrás felbontását jelzi ki, a frissítését nem. Így fordult elő hogy a hülye számítógépen 30 Hz-en hajtotta meg 60 helyett…

Thor Ragnarök

Öcsémmel néztük, már alig vártuk. Thor legyőzi a tűzóriások királyát, aki Odin örök lángjával el akarta pusztítani Azgardot. Visszatérte után leleplezi Lokit, és elindulnak visszahozni Odint, aki viszont már az utolsókat rúgja. Halálával kiszabadul eddig eltitkolt nővérük, Hela, aki természetesen magának követeli a trónt. Nagyon jól sikerült, vicces, jó a 3D-je is. Értékelés: 10.0/10.0.