Anet A8 auto level

6ea6af83-3953-462f-8615-c07c42773407Az auto level a Z tengely (fel-le) mentén működő funkció. Tök jó dolog, mert képes kompenzálni bizonyos mértékig az asztal görbeségét / elmozdulását. Kell hozzá egy auto level szenzor, én a Tronxy XY-08N szenzort vettem 12 dollárért felerősítő kerettel, ami az elülső hűtő mögé megy. Ahhoz hogy az Anet A8-al menjen, fel kell cserélni a csatlakozójában a kék és a barna vezetéket. Természetesen az eredeti mikrokapcsolót teljesen felváltja, azt ki is kell venni. A működéséhez firmware-t kell cserélni a nyomtatón. Én próbáltam a gyárit (L-re végződik, onnan lehet megismerni), de semmit nem ért. Maradt a Skynet3D 2.3.2 fix2 ([link], tudom, van újabb, de ebben vannak normális doksik). A konfigurációs fájlból a front left sensor-osat használtam, és az X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER az –19 lett, az Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER pedig –46. Be kell állítani ezek után a Z offsetet, ezt nagyon szépen elmagyarázza a firmware csomagban a doksi. Kell hozzá egy olyan program, ami G kódokat tud küldeni a nyomtatóra, pl. a Pronterface (ebben a driver csomagban benne van: [link]). Na ha ez megvan, a kezdő G code-ot módosítani kell úgy hogy a G28 (auto home) után legyen egy G29 (auto level). Ez 9 ponton megméri az asztalt (alaphelyzetben), és csinál egy kalibrációs mátrixot (a Pronterface kiírja), aminek a főátlójában 1 van, minden egyéb helyen ilyen tízezred értékeknek kell lennie. Na és amit a saját káromon tanultam meg: mindig fel kell melegíteni a hotendet és az asztalt a nyomtatási hőmérsékletre, mert semmit nem ér a kalibráció különben. Az auto level pedig semmit sem ér, ha az asztalnak van egy nagyobb dőlése, azt nem tudja kikompenzálni. Ezért a lehetséges mértékig egyenesbe kell hozni az asztalt. Ehhez a nyomtatónak egy sík felületen kell állnia, és kell hozzá egy tolómérő. Egyébként nekem szerencsétlen asztalom elég görbe, meg kellett növelnem a G29 által használt mérőpontokat a firmware-ben 5x5-re, erről itt [link] van infó.

[Frissítés 2017.09.04] : Ezzel a fajta szenzorral egyébként az a baj, hogy mivel az asztal fém felületét érzékeli, ezért nem minden fedőréteggel kompatibilis. Pl. ha egy üveglapot tennék a tárgyasztalra, abba már belevinné a fejet. Olyanra a másik fajta szenzor a bltouch / 3dtouch való.

[Frissítés 2017.11.29] : A Skynet3D megszűnt, Marlin van helyette: [link]

Sokkal több mint testőr

The Hitman's Bodyguard. Nevével ellentétben az égvilágon semmi köze a Több mint testőr filmhez. Adott Fehéroroszország diktátora, aki a Hágai Nemzetközi Bíróságon felelne a tetteiért, ha a tanúk nem halnának meg folyton. Az utolsó használható tanú egy bérgyilkos, aki a felesége szabadulásáért cserébe hajlandó tanúskodni. Csak ahhoz Hágába kéne vinni. Ez a feladat egy lecsúszott testőrre hárul, miután az Interpol kísérő csapatát egy tégla miatt megtámadják az oroszok. Értékelés: 10.0/10.0.

53 az egyben bitfej készlet

50in1Már van egy elég komoly bitfej készletem, Aldis, viszont azok nagy csavarokhoz valóak, nem finom szereléshez. Van egy kisebb ilyen pici bitfej készletem, de múltkor pl. pont kellett volna a háromszög alakú, és nem volt. Ez a készlet kb. felöleli az összes lehetséges fejet, 4500 forintért lehet kapni a Banggoodon ezen a néven: 53 in 1 Multifunctional Multi-Bit Torx Screwdriver Tweezer Repair Tool Set for Cell Phone PC Laptop

Blackview BV8000 Pro

thumb_71227_default_bigA Vernee nagyon csúnyán átverte a népet. Novemberben megvettem az Apollo Lite-ot azzal, hogy decemberben kijön a 7.0 rá. Azóta is jön… Azt csinálják, hogy ontják az új telefonokat, 2-3 havonta megjelenik valami, de azzal a lendülettel a feledés homályába is veszik, frissítés sosem jön rá. Szóval úgy döntöttem, hogy bár még egy éves sincs a telefonom, el kell adni. A választás a még csak előrendelésben elérhető Blackview zászlóshajóra, a BV8000 Pro telefonra esett. Ár/érték arányban ezt tartottam a legjobbnak. Teljesen vízálló, IP68-as (merülő vízre is), ütésálló, minden álló. Maga a telefon elég kalandos úton érkezett. 2 héttel a várható készlet előtt, június 21-én előrendeltem 73 ezerért (azóta egyébként olcsóbb), majd a beszállító miatt 2 hetet csúszott, így július 21-én adták fel. EMS gyorspostával kértem, így naná hogy vámolták, 22 ezer. Aztán következő kálváriám a SIM kártya volt, ugyanis a kezdeti leírással ellentétben nem egy micro + egy nano, hanem két nano simes. Mivel én úgy tudtam, hogy az előfizető még mindig a cég, ezért kértem meghatalmazást. Közben sikerült elérni cégen belüli T-s összekötőt, hogy a számlafizető kérésére is díjmentesen cserélni kell a SIM kártyát, ne hagyjam magam elhajtani. De már az előfizető is én vagyok (végre), nyugodtan intézkedjek. Na így lett nekem nano simem. Maga a telefon nagyon jó egyébként, csak nehéz, 238 gramm. A kihangosítója brutális, bluetooth headsetről végre nem szakad le. Vettem rá egy tempered glass kijelzővédőt is, biztos ami biztos. Így mostmár ha leesik, betörik a padló. Frissítések szépen jönnek rá. Egyetlen hátránya a rootolás. Sajnos annyira új, hogy beta root megy csak rá. Van ami működik, van ami nem. Pl. a Busybox nem megy fel, az su binárist nem lehet frissíteni, hirdetés blokkoló nem tudja felülírni a host fájlt. Ehhez képest pl. a Titanium Backup tud rendszer fájlt törölni, Root Explorer tudja írni a /system-et… Szóval a fene sem érti, de a ruszkik már dolgoznak rajta. Ami hátránya még, hogy mivel a burkolat vastag, ezért sem a szabvány hosszú headset, sem az USB-C nem jó. Az utóbbiból úgynevezett long tip USB-C kábel kell. Nem drágább, mint a normál, csak mégis hogy az eleve otthon lévő nem használható… A kamerája bitang jó, 16 megapixeles. Szoftver szinten viszont ha bekapcsolom a vakut, akkor mindenképpen HDR képet készít, ezt sehol nem lehet kikapcsolni (és persze időben tovább tart, persze az eredmény is jobb). És hát van dedikált kamera gombja, azt imádom.

Második vám biztosítás

Májusban már kipróbáltam a Banggoodnál elérhető vám biztosítást ([link]). Most ismét sor került rá, ugyanis expedited shipping-el rendeltem 6 darab villanykapcsolót 18 ezer forintért. A DHL rá is cuppant, 6 ezer forint a kezelési költségük, így összesen ÁFÁ-val együtt 12550 forintot fizettem. Picit aggódtam, mert most hiányzott az az átvételi elismervény, amin egyszerre volt rajta az összeg, így a Banggood-nak két szkennelt papírt küldtem. De csont nélkül utalták vissza, nem volt gond.  A Gearbestnél pedig olyan van, hogy egy alacsony ÁFÁ-jú EU-s országba beviszik némi felárért, és onnan küldik tovább. Szóval arra felé mennek a kínaiak, hogy megoldják a vám kérdést, ami király.

Valerian és az ezer bolygó városa

Vasárnap voltunk Móniékkal Valeriant nézni. Kicsit féltünk tőle, mert jópár helyen lehúzták. Aztán abban maradtunk, hogy biztos azok teszik ezt, akik ismerik a képregényt. És igazunk is volt, minden háttér tudás nélkül egy teljesen élvezhető 2.5 órát kaptunk, nagyon jó 3D élménnyel. A sztori szerint a nemzetközi űrállomás egyre csak nő és nő, mindenféle fajok csatlakoznak hozzá, míg végül el kell mozdítani a Föld körüli pályáról. Ez lesz az ezer bolygó városa, amit elkezd fenyegetni egy radioaktív belső halálzóna. Értékelés: 9.5/10.0.

Anet A8 tényleges költségek

Megvettem ugye a nyomtatót, de nyomtatni attól még nem lehetett vele. Nézzük miket kellett venni (a filamentet nem számolva, és hogy szerszámaim vannak kábel préseléshez), hogy nyomtatni tudjak vele:

  • Nyomtató – 43 ezer
  • Hotbed mosfet európai – 5100
  • Kék ragasztó -  3000
  • Auto level szenzor – 2000
  • BuildTak nyomtatási felület – 5800
  • JST VHR csatlakozók – 2000
  • Tűzgátló fólia – 3500
  • 12 méter szilikon kábel – 1000

Ez 65400 forint, szép kis árkülönbség a nyomtató eredeti, szuper akciós árához képest.

Anet A8 hotbed hőmérséklet és tuning

anethotbedElőször is le kell szögezni egy fontos tényt: a nem zárt nyomtatók (tehát ami nem egy kalitka) elsősorban PLA nyomtatók. ABS-t csak mindenféle trükközés után képesek nyomtatni, és ennek oka az asztal. Akármit csinálsz, nem éri el a 100 fokot. ABS-nél pedig a 130 fok ajánlott. Amikről szól ez a post, azok csak a felfűtési időt rövidítik meg, 100 foknál többet nekem nem sikerült elérnem. Első dolog a fűtés kábele. Láttam olyan ajánlást a neten, hogy a csatlakozóból kivágva, egy a bal alsó sarokban látható spade connector-ra kell cserélni. Na, ezt ne! A korábbi 90 fok helyett így 80 fok volt a maximum, tehát bőven rosszat tettem vele. Jó megoldás lehet a fűtésnek 2 kábel behúzása. Ettől ugyan feljebb nem melegszik, de a kábelre eső hőterhelés lecsökken. A csatlakozó neve JST VHR-6N (A 6N itt a 6 csatlakozási pontot jelenti), 5 darabot vettem 2 ezerért eBay-en. A kábel maximum 1.5-es ami belemegy, én szilikon kábelt vettem 6-6 métert (bőven sok, máskorra is kellett), ez a Kujbusnál 1000 forint volt. Természetesen kell hozzá présszerszám, ami nekem az Engineer cuccok ([link]). Egyébként a szoftvere szemét, mert a cél hőmérséklet közelében elkezdi csökkenteni az áramerősséget, a végén a kezdeti 10 amperből nem lesz már csak 8-8.5. Kell egy speciális felület, aminél alacsonyabb fokon is megtapad az ABS. Ez a BuildTak (bal felső sarok), és nem egy olcsó dolog. Egy öntapadós valami, különböző méretekben létezik. Nekem 5800 forintomba került egy 203x203-as méretű, de abszolút megéri. Végül az alját lehet elszigetelni, hogy alulra ne legyen hőveszteség. A radiátor fólia nem jó, ugyanis az csak 80 fokig hőálló, és bőven felette vagyunk. A következő fokozat a Solflex tűzgátló fólia, a Praktikerben lehet kapni egy szép nagy darabot 3500 forintért, cserébe 500 fokig hőálló. Ezt valahogy rá kell rögzíteni az asztal aljára, erre a blue tape-ként emlegetett hőálló festőszalag való, ez olyan 3 ezer forint. Na a fenti tuningokkal 90 fokos asztalon tudtam ABS-t nyomtatni, raft-al az asztal és a model között.