Engineer PA-02

engineerpa02Ez az Engineer kollekcióm utolsó darabja, 10 ezer forint körül van, és 3 a szállítása. A képen látható típusú szigetelt és szigeteletlen csatlakozókra való, és még az úgynevezett butt wire connector-okra. Tudom, létezik ennek 1000 forintos kínai változata is, az viszont értékelhetetlen szar ehhez képest. Tökéletes eredményt produkál, precíz, négyzet alakban nyomja meg, stb… Faterom volt érdekes, amikor először préselt vele, a “not bad” meme-hez hasonlót nézett, fél napot röhögtem utána :D

Autós kamera javítás

2017-07-24 16.58.59Egyik este a 0801-es autós kamerám (3 éves) elkezdett vacakolni. 2 perc elteltével kapcsolt ki, addig sötét képernyő és kék led, bekapcsolásnál lefagyott, GPS-t nem talált. Olvasgattam a fórumokat, azt írják az akku miatt van. Mondom nem létezik, hát mi a szar köze lenne hozzá? Firmware update / másik SD kártya után mondom egy próbát megér. Kicseréltem az akkut, és egyből jó lett :O Franc se érti…

Hotbed mosfet part 2

2017-07-20 16.39.59Június harmadikán amit hozzám vágott kínai követési kód nem ért semmit. Azt hittem fel sem adta, így 5 ezer forintért megrendeltem az EU-ból is. Itt háborogtam, hogy tuti hiába, de nem. Az a panel ugyanis érezhetőn jobb minőségű. A mosfetek amúgy elég ismeretlenek a Google előtt, legalábbis komplett adatlap tekintetében biztos. A kínaian YMP200N van, az európain NPQ030N06. Ezek TO-247 tokozású, N csatornás, logikai mosfetek (4 voltnál kinyitnak, az Arduino 5 volttal küldi meg), 80 voltot és 200 A-t bírnak ki, ez bőven elég. A kínainál a hűtőborda a levegőben lóg, az európainál le van forrasztva a panelra. És a kínainál nem volt hűtőpaszta a mosfet és a borda között, arról nem is beszélve, hogy az egyik visszajelző ledje szar. Egy szó mint száz, működik a kínai is, de nem azt fogom megtartani. Persze tudom, a másik is kínai, de ott van felvállalt gyártó, stb…

MPL kézbesítés

Avagy ellenségem a Posta. Ebben a posztban ([link]) írtam arról, hogy a Jófogáson átvágott a csávó, nem vette át a kamerát. Na mondom semmi baj, visszakerül hozzám. Tegnap ez meg is történt, de kisebb fajta sokk ért, amikor a postás srác közölte, hogy 970 forint visszakézbesítési díj. WTF??? Eddig azért használtam az MPL-t, mert bár drágább volt, mint más futárok (ezt úgyis ráterheltem a vevőre), de az automata útba esett reggel, stb… De ezek után sose fogom. Szóval MPL: 2000-2500 kézbesítési díj, egyszer próbálja kézbesíteni, utána levágja a postán, 970 forint visszakézbesítési díj. Más futárszolgálatok : 1300-1800 kézbesítési díj, háromszor próbálják kivinni, nincs visszakézbesítési díj. Most azt találtam ki, hogy a postaköltséget előre kell kifizetni, és nem jár vissza, ha nem veszi át.

Anet A8 extruder javítás

anetextruderA képek a JMW Concepts youtube csatornájáról ([link]) származnak, az ő videója alapján ([link]) javítottam az extrudert. A lényeg összesen annyi, hogy a menetes szár, amiben a fehér PTFE cső van, alapból nagyon lentre csavarva érkezik. Így vagy beletalálsz töltésnél, vagy inkább mellé megy. Ha feljebb állítod, hogy éppen ne érje a fogaskereket, akkor nem lehet elvéteni. Ezt a műveletet amúgy nem látod, mert még takarja egy hűtőborda, és egy ventilátor.

Másik kézenfekvő problémám az volt, hogy nyomtatás után ki kell-e szedni az anyagot, és ha igen akkor mikor? Nos, ki kell szedni. Az ABS-t, amit 230 fokon nyomtatunk, 190 fokon kell kihúzni. A kihúzott végét le kell vágni, többször nem használható. Ami az extruderben marad, azt a következő nyomtatás kinyomja.

A következő probléma amit meg kell oldanom, hogy a hotbed-et nem fűti 98 fok fölé. Erre már volt egy ötlet, hogy a csatlakozót kell lecserélni, meglátom. Utána jön egy nehezebb rész, az auto level szenzor.

Anet A8 nyomtatási gondok

Most, hogy minden egyben van, megpróbáltam nyomtatni, és egyelőre nem sikerül. Az ABS nem tapad meg a lapon, hanem a levegőben húzza maga után az extruder. Nézegettem megoldásokat, egyik hogy nincs jól beszintezve az asztal, túl magasan van. Megjött közben az automatikus szintezőm, így először ezt beépítem. Másik ötlet az volt, hogy az asztal hőmérséklete túl alacsony. Itt viszont egy második problémába ütköztem, 98 fok fölé nem tudja felfűteni. Szóval egyelőre 3 sikertelen kísérleten vagyok túl, dolgozom a megoldáson. Bónuszként az extrudert is szét kellett kapjam, még össze sincs rakva.

Hotbed mosfet

2017-07-17 17.07.14Eléggé átbaszott vele a kis kínai, ugyanis a követő kód amit kaptam semmit nem ért. Mindig azt mutatta, hogy elektronikus információ beérkezve. Nekem meg már elegem volt, és megrendeltem az EU-ból ötszörös áron. Persze 3 nappal később, követő kód nélkül meg is érkezett. Magának a cuccnak az a lényege, hogy a hotbed (vagy heated bed) relatív nagy 10-12 Amperes árama nem az alaplap nem erre méretezett zöld csatlakozóján folyik keresztül (amitől az utóbbi felmelegszik / elolvad / tüzet fog), hanem a mosfeten át, tisztességes méretű fekete csatlakozókon. Az alaplap csak egy szignált küld, hogy be kéne kapcsolni (fehér csatlakozó a képen). Eléggé bolondbiztos, a fehér csatlakozót egy Graetz hídon engedi át, így a polaritása mindegy (ennél a fajtánál!). A hotbed kábeleinek a sorrendje is lényegtelen, hiszen csak egy ellenállás. A tápé (aminek külön vezetéket kell kiépíteni) viszont természetesen számít. A neten fellelhetőek mindenféle  tartó platformok hozzá, majd nyomtatok azt is.

Jófogás átvágás

Ír a csávó 26-án hétfőn, hogy megvenné az egyik cuccomat. Viszont pénteken adjam már fel, mert neki akkor jön a fizetése, és akkor hétfőn ki tudná fizetni a futárnak. Csütörtökön még emlékeztet is, hogy pénteken adjam már fel. Szerdán rászóltam, hogy a csomagja 3 napja postán átvehető státuszban van. Ez mondjuk külön megér egy misét, hogy az MPL miért nem próbálta meg kivinni, és miért nincs benne az amúgy borsos árba a többszöri kézbesítési kísérlet? Írta, hogy de jó hogy szóltam, mert már várja, nem is kapott értesítőt, majd tuti panaszt tesz, stb… Na ez volt egy hete, pénteken lejár a 10 munkanap, esze ágában se volt átvenni. Hétfőn hozzák vissza hozzám, és így bukom a 2080 forint postaköltséget….

Posta kontra értesítő

Tegnap megint meggyűlt a bajom a Postával. Nézem az egyik követőkódot: sikertelen kézbesítés. Voltak itthon abban az időpontban, de ami lényegesebb: most sem kaptam értesítőt. Magyarán ha nincs követőkódja, akkor sosem tudom meg, hogy megérkezett. Ismét tettem panaszt is, kíváncsi vagyok lesz-e hatása.

Engineer PAD-13

EngineerPAD13Megjött a hármas kollekció utolsó eleme, a PAD-13 (balra lenn a képen). Ez egy cserélhető fejes változat, én a legnagyobbat vettem meg (már amivel a legnagyobb csatlakozókat lehet krimpelni). Tulajdonképpen a 2 kisebb fej lefedi a két másik fogót, viszont maga a PAD-10-es szerszámtest túl nagy egy mondjuk 1mm-es csatlakozó préseléséhez. Nem egy olcsó változat (ahogy a többi sem), szállítással 25 ezer. Az eredmény a képen látható, ez egy 4.8mm-es ún. spade connector. A nagyobbik fület ezzel csináltam, a kisebikhez viszont már a másik fogó kellett. Az eredmény baromi jó, abszolút tökéletes. Van még egy fogó, a PA-02, de arról majd akkor írok, ha használni is fogom (amint megjönnek hozzá a csatlakozók).