Anet A8

1458292348165828Már másfél éve nézegetem ezt a 3d nyomtatót, és most végre le volt értékelve. A Gearbestről rendeltem EU direct szállítással (ez a DPD-t jelenti náluk), így 1 kiló ABS filament-el 53500 forint volt. A DPD egyébként nem vámolta, kérdés hogy az EU direct miatt, vagy mert nem érdekelte őket. Pontosan 2 hét volt, mire megérkezett, ebből 1 nap UK, 1 nap Budapest és 1 nap Debrecen. DIY, azaz nekem kell majd összerakni. Már egy bejáratott nyomtatóról van szó, csomó kiegészítő / javító okosság elérhető hozzá. Sajnos az egyiket előbb megnézhettem volna. Az alaplapon kialakított csatlakozó nem bírja el a heat bed, azaz a fűtött nyomtatási felület 12 amperes áramerősségét, és szétég. A megoldás egy heated bed mosfet panel bekötése, ami az Aliexpressen 4 dollárért beszerezhető, ugyanaz Németországból már 30 dollár, annyit tuti nem ér. Inkább elkezdem összerakni, és megállok, megvárom hogy megjöjjön. Egy auto level szenzort is tuti fogok venni hozzá. Aztán indulhat a 3d nyomtatás.

Xiaomi Mi Box MDZ-16-AB

s-l300A korábbi Geekboxom ([link]) tesómhoz került, így kellett nekem egy új tvbox. 2016 üdvöskéjeként kiáltották ki a Xiaomi Mi Boxot, ami mögé a Google teljes mellszélességgel odaállt, van Chromecast, hang alapú keresés, minden földi jó. 21 ezer forint volt a kicsike akcióban, viszont megfogta a vám, így még ráment 8 ezer. Jár hozzá egy csomó online média szolgáltatónál 1 hónapos promóciós kód, erre nyilván az amerikaiak jobban ráizgulhatnak, gyanítom nálunk a fele sem elérhető. Hol is kezdjem? Egy nagyon elegáns darabról van szó, Bluetooth távirányítóval. Ebből szükségszerűen következik, hogy sosincs kikapcsolva (nem is lehet), egy ~1 Wattos standby fogyasztása mindig van. Videó lejátszás közben olyan 3 Wattot eszik, egy játék jobban megizzasztja, 4.5 Watt (nyilván a játéktól is függ). A távirányító tetejében található a mikrofon, ezzel az alkalmazásokban hangkeresés indítható. Kezdjük az oprendszerrel, ami alapból 6.0. Van egy brutális bugja, az USB-n rádugott eszköz írásvédett, így a fájlkezelők 90%-a egyszerűen megőrül. Van egy kiszivárgott 7.0 beta rom ([link]), itt annyiban jobb a helyzet, hogy még mindig nem írható, viszont már túlélik a fájlkezelők. A bugot ígéret szerint a végleges 7.0-ban javítják. Azóta már volt 2 béta, de azok nem elérhetőek sajnos. Maga a szoftver nem Android, hanem Android TV, ez azért fontos, mert csomó alkalmazás nem telepíthető rá. A Netflix kérése miatt nem rootolható, és sosem lesz, a bootloader titkosított. Így például a kedvenc hirdetés blokkolóm, az Adfree nem is fut rajta, a DNS66 megy, ami VPN kapcsolatot csinál önmagára, úgy szűr (mindezt csak a root hiány miatt). Sajnos a rá való szoftvereket elég régen frissítették, pl a youtube fél éves. És míg pl. a TED tudja folytatni ahol abbahagyta, a Youtube nem. A VLC-vel szintén bajok vannak hálózati lejátszásnál (NAS) felismeri ugyan a feliratot, de kézzel kell engedélyezni, sleep után elfelejti. Szintén egy olyan bug, amit majd a következő frissítése javít, na de mikor? Túl sok konfigurációs lehetőséget nem kell várni tőle, ez ilyen összedugom és megy (és együtt élek a hibáival amíg nem javítják) történet. Van Chromecast, az azt kihasználó appok listája itt érhető el. Van recovery is, persze gyári. Ehhez ki kell húzni a tápot, a távirányítón megnyomni a nagy kerek ok gombot, és a vissza gombot, és bedugni a tápot. A távirányítót addig kell nyomni, amíg a recovery előjön. A 6.0-nál ott lehetett használni a távirányítót navigációra, 7.0-nál már csak USB billentyűzetet. Összességében nem egy rossz dolog, a stabil 7.0 nagyon kéne neki. Csak az vegye aki kibírja, hogy szinte semmit nem bütykölhet benne.

Zárójeles téma, hogy mivel FCC szabadalom védi, ezért kellett mellékelniük csomó dokumentumot (pl szétszedett állapotban képeket), amik publikusan elérhetőek: távirányító és maga a készülék.

Kapcsolóüzemű táp javítás

2017-06-25 20.59.20Egy eladással kapcsolatban tápegységet is kellett javítanom. A hibajelenség az volt, hogy míg terheletlenül 12.4 voltot leadott, addig megterhelve 10.3-ra leesett, ami az eszköznek már nem volt elég. Szétszedés után a hiba szemmel is látható, szinte mindig a 2 darab kimenet előtti kondenzátor. Talán a képen is látható, hogy fel van púposodva. Na azt a kettőt kell kicserélni (ég áldja a kiforrasztó pákám), és  minden mint újkorában.

Kontakt chemie termékek

obr1506_uvodMúltkor bevásároltam a Kontakt chemie lengyel (?) cég termékei közül, akik elsősorban forrasztási segéd vegyszereket / spray-ket gyártanak. Felhasználási sorrend szerint az első a Flux SK10, ez egy forrasztó lakk. Ezt használva nem kell külön forrasztó paszta, az a lakkban van, így jobb minőségű eredményt lehet vele elérni. Száradási ideje fél óra, viszont nem teljesen szárad, nekem ilyen félzsíros, ragadós réteg lett. Mondjuk lehet kevesebbet kell használni, majd kitapasztalom. Ha a panel nem nedves környezetben lesz használva, akkor védő bevonatként rajta is maradhat. Második a Kontakt PCC panel tisztító. Ez egy ecsetes (le is vehető) forrasztási salakanyag eltávolító, értelemszerűen már kész panelen alkalmazandó. Nagyon gyorsan párolog, és a Flux SK10-et állítólag nem mossa le (előny). Az adatlapján korrektül leírják, hogy ha a forrszemek körül fehér csapadék képződik, akkor a panel valamivel le volt kezelve, amit esztétikailag a harmadik spray-el lehet helyreállítani. Ez pedig a Plastik 70 védőlakk. Ennek a száradási ideje 20 perc, és egy korrózió gátló bevonatot képez. Gyenge savaknak és lúgoknak is ellenáll. Érdekesség hogy lehet nyugodtan alkalmazni tekercseknél, transzformátoroknál is. A ruszkik simán ráviszik a panel alkatrészes oldalára is, csak merem remélni hogy jó hővezető :D

Rapoo E9270P billentyűzet

E9270P_E9270P heiHosszú idő után ismét teljes méretű billentyűzetem van. Az Aldis Medion, amit 4 éve vettem már kezdte felmondani a szolgálatot. Sokszor egy percig is nem kapcsolódott pl. a géphez, meg fizikailag is megviselt állapotban volt már. 4 év után mit várjon az ember… Semmiképpen sem Bluetooth-os billentyűzetet akartam, ugyanis egyre több az ilyen eszköz a házban, tuti zavarják egymást. Végül a Rapoo E9270P lett 18 ezer forintért. 5 GHz-es vevője van, a manapság divatos mini méretű. Rozsdamentes acél, két ceruza elemmel működik, maximum 10 méter távolságból. Ultravékony, és van külön egy világító, kapacitív multimédia sora felül. Na itt a leírás szerint elég közel menni hozzá, és kivilágítja magát (alapból sötét), ehhez képest hozzá kell érni. Én azt a trükköt találtam ki, hogy alul érek hozzá, ahol még a gombok nincsenek. A touch sáv egyébként igazi ujjlenyomat mágnes, viszont kényelmi funkcióként rezeg ha megnyomom az egyik ottani “billentyűt”. Azt még nem tudom hogy jelzi ha merül az elem, gyanítom sehogy. A billentyűk jók, egymástól elkülönülnek (szigetes). Gondolom elem takarékossági okokból num lock és caps lock led nincs rajta.

Frissítés 2017.06.25: A bal felső sarkában van egy piros led, valószínű az lesz az elem kimerülés jelző.

Magyar Posta vámolási sebesség–part 2

  • 04.29 – megrendelem a csomagot a Gearbesttől
  • 04.29 – még aznap el is küldik
  • 05.03 – Hollandoknál a csomag
  • 05.07 – Magyaroknál a csomag
  • 05.11 – NAV regisztráció
  • 05.12 – Küldöm a vámnyilatkozatot
  • 05.16 – Feldolgozás
  • 06.13 – Érdeklődök, hogy mi a búbánat?
  • 06.13 – Még aznap átvált hogy NAV részére elküldve. Milyen érdekes…
  • 06.15 – Kezemben a csomag.

WTF van a postával, de most komolyan?

Znter 1.5 voltos ceruza akku

2017-06-14 05.34.03Múltkor már vettem 9 voltos darabot ebből (link), most a 1.5 voltos AA (ceruza) méretűt. Itt kicsit más a történet, ugyanis 3.7 voltos akkuról vesz le az ember 1.5-et, szóval ide buck converter kell, nem boost. A tömege majdnem a fele egy normál elemnek. Az 1.54 voltot végig tartja, majd hirtelen megzuhan nullára, ebből következően semmilyen elem töltöttség jelzővel nem használható (vagyis ráköthető éppen, de semmit nem fog érni). Kizárólag az USB portján keresztül tölthető, a terminálokon nem. Vettem hozzá egy négyágú töltőkábelt is. Használni a Thrunite zseblámpában akartam, viszont egyrészről melegszik ám piszkosul a nagy áramkivételtől (37 fokra a külseje a lámpának, 40 fokra az egyes akkuk), másrészt tegnap olyat csinált, hogy legmagasabb fokozaton lassan villogott (gondolom valami hővédelem  / áram védelem bekapcsolt). Szóval még kísérletezgetem velük, kisebb áramfelvételű dolgokhoz jó lehet. Az akku 7600 forint volt 4 darab a Banggoodon, most egy ezressel olcsóbb. A töltőkábel pedig 1400.

Posta kontra értesítő

Néztem az egyik követő kódos csomagomat, hogy már itt kéne lennie. A posta honlapja szerint a kettes postán (ez a Nagyállomás, mert oda tartozunk, miért is nem a 2 utcával arrébb lévőbe) átvehető. Értesítő pedig sehol. Felhívtam a központi ügyfélszolgálatot, ők nem tudták megmondani miért nem hozták ki. Bementem az állomásra, kivártam a kilóméteres sort. A csomagon, ami megjegyzem egy kisebb levél az volt, hogy a kézbesítő dobott értesítőt. De mondom nem dobott. Jó, akkor tegyek már itt meg itt panaszt. Az már csak hab a tortán, hogy direkt szép nagy postaládám van, csont nélkül belefért volna. Szóval tettem panaszt is. Ha nem nézem meg a honlapon, és várok akkor majd addig várok, hogy visszaküldik? És amit meg se tudok nézni, mert nincs kódja?

Vonóhorog csatlakozó csere

UtanfutocsatlakozoSzombaton utánfutóztam, és kiderült, hogy a külső csatlakozóval is baj van, nem volt elég a belső kábelezést (link) helyrehozni. Sebaj, vettem új csatlakozót, Bosch-t, hogy az majd jó lesz. Fém házas, kultúrált szerelhetőségű. És a döbbenet amikor otthon megnéztem: nincs hátulja. A felcsapódó víz ellen konkrétan semmi nem védi. Nem véletlen, hogy egyetlen képen sem mutatják hátulról, ahol teljesen nyitott. Oda se neki, van itthon szilikon lap, vágtam mögé. A képen egyébként jól látszik a megboldogult csatlakozó belső állapota, a hajdan voltcsavarok helye, stb… Ja és természetesen érvéghüvelyről itt sem hallott aki bekötötte…

Engineer PA-09

EngineerPA09Magyar neve talán szigeteletlen kábelvég préselő fogó, jó hülye neve van. Crimping tool, connector plier. Az úgynevezett JST, Molex, AMP és bármi hasonló jellegű csatlakozó préselésére való, mindenre ami úgy működik, hogy a szigetelésre és a belső magra rá kell hajtani két-két fém fület. Az Engineer márka japán (link), jobbnál jobb szerszámaik vannak. Természetesen az áruk is megvan, a PA-09 17 ezer forintomba került az UK-ból. A képen látható hogy milyen precizitással kidolgozott szerszámról van szó. Használatáról rengeteg videó van, három lépcsős. Az eredmény pedig olyan, mintha gyárilag préselték volna rá csatlakozót, brutál jó. Vannak ezek a kínai csoda rápréselők pl az SN-28B. Na az egy szemétre való levélnehezék a PA-09-hez képest. Azzal még soha az életben nem tudtam normális préselést csinálni. Annyira tetszik, hogy a nagy testvérét is megrendeltem, a PA-21-et, hogy autós csatlakozókat is tudjak csinálni. Ugyan nem racsnis működésű, de használata nem igényel erőbefektetést, teljesen kézbarát.

[Update 2017.06.19] Az autós csatlakozókhoz úgy néz ki a PAD-13-as modell való.