Magyar Posta vámolási sebesség

Elkérnek ugye 2500 forintot merthogy ők megvámolják a csomagot, és az nekik jár. Na szóval:

 • 04.02 – Megrendelem a cuccot a Geekbuying-tól
 • 04.17 – A Geekbuying postázza, készlet hiány, anyámkínja
 • 04.25 – A csomag az osztrák sógoroknál van
 • 04.28 – A csomag megérkezik Magyarországra, és fennakad a vámon
 • 05.02 – Bízva a 21. században, elektronikusan aláírva küldöm a vámnyilatkozatot
 • 05.04 – Visszapattan a postáról, hogy ők ezt nem tudják megnyitni
 • 05.04 – Hagyományos pdf elküldve
 • 05.06 – Megküldött dokumentumok feldolgozása
 • 05.19 – Érdeklődöm, hogy mi a rosseb van: túlterhelt a vám, sajnálják, várjak
 • 05.22 – Küldemény vámkezelve
 • 05.24 – Küldés a kézbesítő postára
 • 05.25 – Kezemben a csomag

Összehasonlítva a Posta 27 napos teljesítményét, a DHL vasárnap éjszaka, 7 óra alatt képes vámolni. Nem 27 nap, 7 óra…

S-993A kiforrasztó páka

3Majdnem megfeledkeztem arról az elvemről, hogy nem béna vagy, csak nincs megfelelő szerszámod. Vannak ezek a furatgalvanizált panelek, amikben az alkatrész csere egy rémálom (szerszám nélkül). Az még ok, hogy az alkatrészt valahogy kiemeled, de a forrasztóónt hogy pucolod ki normálisan a lyukból? Persze vannak mindenféle drasztikus módszerek, a tűtől a kifúrásig sok minden. Amikor már vagy a harmadik ilyen panelt tettem tönkre, akkor mondtam hogy elég volt, megfelelő szerszám után kell nézni. Ezek az úgynevezett kiforrasztó pákák (desoldering gun). A cserélhető hegyük középen lyukas, 1, 1.5 és 2 mm-es lyukú fej létezik. És van bennük egy vákuum pumpa,  ami a folyósított cint egy tartályba szívja be.A tartályt természetesen pucolni kell időnként, és nem árt megkenni vazelinnel, a tömítő gumi miatt, meg hogy ne tapadjon meg a műanyagon az anyag. A ravasz a pumpa működtetésére való, állandóan melegít a beállított hőmérsékletre. Jár hozzá egy állvány is, abban tárolható használat közben. El nem tudom mondani hogy mennyire jó cucc. A furatot úgy kitisztítja, hogy az alkatrész az esetek többségében magától kiesik belőle. Háromszor használtam eddig különböző paneleken, abszolút megérte. Na és akkor beszéljünk egy kicsit az árról. Kuponnal 24 ezerért vettem a Banggoodon : link. Nem egy olcsó dolog, de ha azt nézem, hogy 3-4 ezer forintos paneleket tettem tönkre e nélkül, az idegességről nem is beszélve, én azt mondom hogy megérte a dolog nekem. Az alkatrész ellátottsága jónak tűnik, azt Aliexpress-en kell keresgélni.

Tippek a használathoz: az ólommentest cint nem árt meló előtt ólmosra cserélni (egyszerűen át kell forrasztani), sokkal könnyebb ólmossal dolgozni. Vizes szivacsot senki ne használjon, semmire való, helyette réz gombolyagot (link). És végül ha elsőre nem szippantotta jól ki, akkor inkább tenni kell még rá cint, és úgy kiszippantani, mintsem a benne maradt minimális mennyiséggel szenvedni.

Vám biztosítás

Ez egy érdekes dolog, a Banggood-on elérhető, kizárólag expedited shipping-nél (ez náluk a DHL). Külön kell megvásárolni, tariff insurance a neve (figyelem, nem a shipping  insurance, az más), és ha vámolják a csomagot (márpedig a DHL mindig vámol), akkor visszafizetik. Egy 24 ezres termékkel próbáltam meg, 2 ezer forint volt az expedited shipping, és 850 a vám biztosítás. Nyolc naptári nap alatt a kezemben volt a csomag, hiába na, DHL. Érdekesség, hogy az ÁFA alapjában benne van a DHL kezelési költsége (6 ezer forint), így összesen 31 ezerre vertek rá 27% ÁFÁ-t, tehát 15 ezret fizettem a futárnak. Írtam a Banggood-nak, hogy vámolták a csomagot, tessék perkálni. Természetesen kértek igazolást, szimplán beszkenneltem nekik amit a DHL-től kaptam vámpapírt, és utalták is vissza, mégpedig a 6 ezer forint kezelési költséggel együtt. Nem tudom mikor indult ez a szolgáltatás, de fölöttébb hasznos, csak sajnos nem minden terméknél elérhető. Pl. a telefonokat EMS-el szállítják, arra nincs expedited shipping, így tariff insurance sem :(

Számítógépes lábvizsgálat

Az elmúlt 2 héten annyira fájt a sarkam, hogy tegnap elmentem már egy számítógépes lábvizsgálatra, hátha lúdtalp vagy bokasüllyedés vagy ilyesmi okozza. Winterfesten is majd meghaltam, amikor 3 órát végig kellett állni. Maga a vizsgálat nem egészen 5 másodperc, rá kell állni mezítláb egy üveglapra. Ami meglepő volt, hogy semmi olyan elváltozás nincs, ami miatt egyéni talpbetétet kéne hordanom. Kaptam egy speckó darabot, ami leveszi a sarokról a terhelést, egyelőre hozzászoktatós időszak van. Mondjuk jókor már, amikor szandált kell hordani, olyan meleg van.

Hangszóró védő áramkör

2017-05-30 19.19.09Ma egy nagyon régi problémámat sikerült megoldani, bár a projekt egy kicsit el volt átkozva. Van egy Fisher  RS-140-es erősítőm, nem egy mai darab, de én szeretem. Annak idején faterral javítottuk meg, hibásan vettük a zsibin, még gimis koromban. Ebben még nincs hangszóró védelem, ami azt jelenti, hogy be-és kikapcsolásnál pukkan a hangfal. Évekkel ezelőtt vettem hozzá egy multifunkciós időrelét, ezzel a bekapcsolási pukkanás megszűnt (késleltetve kötötte rá a hangszórókat), viszont a kikapcsolási megmaradt.  Vagy két hónappal ezelőtt utána kerestem, hogy lehet-e már kapni kifejezetten hangszóró védő áramkört, és lehet. Tulajdonképpen a modernebb erősítőkben is pontosan ez van beépítve. A lelke egy uPC1237-es IC. Banggoodon olyan 2500 körül lehet venni: link.

Na és akkor hogy miért volt elátkozva a projekt. Az első darabot az eBay-en vettem, nem működött. Tiszta ideg voltam, két hetet töltöttem kideríteni mi a baja. Odáig is elmentem, hogy feltérképeztem a kapcsolását, ami itt van: link. A szenvedés végén, meg miután megjött a második ilyen panel, kiderült, hogy az első IC-je rossz, a túláram védelme. Utána még a kiakadt reléjét kellett visszaakasztani (anyád), és végülis megy. Bekötöttem az erősítőbe, minden pukkanás megszűnt.

Alien: Covenant

Tegnap Alient néztünk, mert a Földön nem él ilyen. A dologhoz hozzá tartozik, hogy bár tudom mi fán terem az Alien, eddig egy filmet sem láttam. A történet a Prometheus folytatása tulajdonképpen. A Covenant gyarmatosító űrhajó napkitörés miatt megsérül, így a legénység 7 évvel a célba érkezés előtt felébred. A kapitány életét veszti, és a többieknek esze ágában sincs visszamenni a hibernáló kamrába. Találnak egy lakható bolygót, ahonnan egy furcsa adás jön, így inkább arra veszik az irányt az eredeti úticél helyett. Na és hát természetesen a bolygón él az Alien, meg még valaki más is. Körülbelül erre számítottam az alapján, amit az Alien filmekről hallottam, a történet viszont kiszámítható volt, a 3D mondjuk sokat dobott volna rajta, legyen 7/10.

Betiltott CO érzékelők

Nagyapám múltkor szólt, hogy a CO érzékelőjüknek lejárt az 5 éves élettartama, vegyek már nekik másikat. Hallottam egy listáról, a fogyasztóvédelem által betiltott érzékelőkről. A lista elérhető itt. Meglepetés, az összes itthoni CO érzékelő, szülőknél, nagyszülőknél, nálam: mind betiltott modell. Szóval be kellett vásárolnom. A választásom  a Honeywell XC100 és XC100D modellekre esett. Ezekben nem kell elemet cserélni, az akkumulátor a teljes élettartamra elég, ami 10 év, és nem 5. Ahogy a garancia is 10 év. Így előre tekintve a 12-15 ezer forintos ár nem is annyira húzós.

DPD csomagfelvétel

A Fürgefutáron megjelent a DPD mint lehetőség, utánvétnél pl. 300 forinttal olcsóbban, mint a GLS. Gondoltam kipróbálom. A múlt heti csomagomnál 16:37-kor telefonált a futár, hogy dolgozok-e még? Érdekes módon a GLS tudja, hogy munkahelyen lesz a felvétel, tehát munkaidőben jön, ők konkrétan mindig fél kettőkor. Megbeszéltük, hogy már nem, holnap vegyék fel, és az otthoni címemen. Akkor sikerült nekik. Tegnapelőtt 15:36-kor telefonált, más ilyenkor még normál ember dolgozik is, én már régen otthon voltam. Sebaj, megint megbeszéltük hogy másnap, otthoni cím. És tegnap meg sem jelent. Én meg itt vagyok ugye, hogy küldeni kéne a csomagot, csütörtök-péntekre ígértem hogy odaér, most kénytelen vagyok MPL-el küldeni drágábban (nekem veszteség). Az ügyfélszolgálat pedig elérhetetlen. Szóval soha többé DPD.

Sencor SCA PARK200 tolatóradar

2017-05-15 18.04.40Elkészültünk a beszereléssel. Két részletben csináltuk, először a hátulját, majd az elejét. A hátuljához természetesen le kellett venni a lökhárítót, behúzni viszont nagyon könnyen ment. Ugyan a tolatólámpára kellene kötni hivatalosan, de mi itt változtattunk egy kicsit. A GLX-es Wagonban megvan a hátsó szivargyújtó csatlakozója, viszont nincs hátsó szivargyújtó (logikus, nem?). Na ez tökéletes volt rákötni a hátsó egységet. Így állandóan sugároz (gyújtás után), de az kit érdekel, és a vevő is gyorsabban rátalál. Az első egység kicsit neccesebb volt, a tápkábel nem volt elég hosszú, azt meg kellett toldani. Szerencsére megvan a Wagon elektromos kapcsolása, szóval a tolatólámpa vezetékét gyorsan megtaláltuk. Kis kárpit bontás, műszerfal kivétel, kesztyűtartó kivétel, és benn is volt. A pontosságát már korábban leteszteltem szabadon, egy külső akkuval, azzal nincs gond.

Bekötés után jött egy kis hidegzuhany viszont. Egy nyomógombbal (és nem tolókapcsolóval) lehet kapcsolgatni beszéd / pityegés / néma üzemmód között. Amit szépen el is felejt a francba minden egyes tolatásba rakáskor. Remek, megint pofázik. Nem tudták volna elmenteni az EEPROM-ba? Mivel én eleve néma üzemmódban akartam használni, szétnyitottam és kiforrasztottam a hangszóró kábeleit, aztán így pofázzon. Aki nem ilyet szeretne, azt viszont az őrületbe fogja ez a modell kergetni, inkább keressen tolókapcsolósat!

AEG L88560TLE1 ajtó

Februárban megvettem ugye az AEG L88560TLE1 mosógépet (link). Már az elején gondok voltak pár alkatrészével (vízcső), dehát sok kézen megfordul, bárki lenyúlhatta / gyár kifelejthette, stb… Sebaj, pótolták. Történt azonban nem sokkal, hogy megnéztem egy videót (link), ahol szépen látszik, hogy nem csak a dobnak az ajtaja, hanem a mosógép ajtaja is lágy nyílású, konkrétan megáll felúton, és onnan kézzel kell kinyitni. Ez egy tök jó dolog, egyrészt félkézzel is kezelhető, másrészt nem csapódik fel ezerrel. Na de az enyém ilyet nem tudott, és nem tudtam megmondani, hogy a kezdetektől nem, vagy 2 hét alatt valamikor romlott el. Sebaj, szervíz. Kijött a szerelő, vakarja a fejét, mutattam neki a videót a youtube-on, felhívta a bemutató termet, és az ott kiállított darab tudta ezt. Jó, akkor másik ajtót rendelünk, ami 5 nap alatt meg is jött. Beszerelés, ugyanúgy nem tudja. Azt mondja jó, akkor beszélnek a gyárral, hogy most wtf? Vagy egy-másfél hónap után rákérdeztem, mi a helyzet. Az AEG szerint nincs előírás rá hogy az ajtónak ezt tudnia kéne, így nem is tekintik hibásnak, nincs mit javítani. Gondolom valamikor tudta ezt, a korábbi modellek, aztán volt vele valami baj, és kiszedték. Minden esetre szomorú, bár hozzá kell tenni, hogy a mosógép ettől még marha jó.