Második lambdaszonda csere

lambdaszonda_hatsoA teljes rendbetételhez ez is hozzátartozott, szóval EGR szelep pucolás, katalizátor előtti lambda szonda csere, és most a katalizátor utáni. Itt is univerzális szenzort használtam, mégpedig ugyanazt a típust, a Denso DOX-0114-et. Most nem kellett annyira sietni, így lehetett rátenni új csatlakozót, nem összetoldással készült. A képen is látszik, hogy ez is hasonló szép állapotban volt, mint az első. Kicsit nehezebben jött ki, mint legutóbb, de ez érthető, alul van, sár és hasonlók jobban érik. A lambdaszonda kulcs továbbra is a legnagyobb találmány. Még van egy fél tank benzinem, kíváncsi vagyok fogyasztásban mit jelent majd. Mindenesetre a kipufogót 3 hét alatt nem kormozta szét, szóval valami hasznosság csak történt.

Tolatóradar

2017-04-26 17.31.47Sokáig nézegettem, hogy milyen típus lenne a jó. Végül a Sencor SCA Park200 maradt. Egyébként a kínai darabokkal az a baj, hogy mindenképp végigpofázzák amit elkezdtek, tehát lehet hogy még javában azt mondja, hogy 30 centi, amikor már rég egy sincs. Az emagon volt 30 ezerről 13 ezerre leértékelve, de ők csak viszonteladóként szerepeltek, láttam hogy a traffipaxbolt.hu -ról jönne. Így megrendeltem közvetlenül onnan, 2 ezerrel olcsóbban. Másfél hetükbe került, hogy kiküldjék, egyszer kérdeztem rá, hogy mi a tök van. Na és teljesen rosszat küldtek. Kinyitom a csomagot, nézegetem, hát én határozottan emlékszek rá, hogy a kijelzője vezeték nélküli, tudnia kéne beszélni is, másképp néz ki, stb… Na mint kiderült, egy Aokotech LH-813B nevű, körülbelül 6 ezer forintos kínai csodát kaptam a Sencor helyett… Szóval intézhetem a visszaküldést, elállási nyilatkozat, futár, kereshetek megint boltot, fasza…

Lambda szonda csatlakozók

2017-04-24 20.09.14A katalizátor előtti lambda szondánál összetoldottuk a régi és az új vezetéket, ugyanis az univerzális szondán értelemszerűen nem volt csatlakozó, csak egy baromi hosszú drót, amit méretre kellett vágni. Most viszont hogy a fő problémám megoldódott a kocsinál, jobban is fogyaszt, meg a kipufogót se kormolja szarrá, volt idő csatlakozó után nézni. Az Aliexpress-en 3400 forintért sikerült szerezni 10 darabot, szóval még kísérletezgetni is lehet vele. Megrendeltem a szondát is, azt holnap átveszem, és akkor ez a része is le van tudva a kocsinak.

Alkatrész teszter 2

2017-04-20 19.03.15Avagy transistor tester. Eddig is volt ilyenem ([link]), csak azzal az a baj hogy szépen be van dobozolva, és így elveszti a funkcionalitásának egy részét. Konkrétan pl az SMD alkatrészek mérését, ami nagyon jól jött volna a kávégépes kálváriám közben. Szóval rendeltem egy tok nélkülit is. Egyébként sanda gyanúm van, hogy ez pontosan ugyanaz, mint ami a másikban van. A NYÁK tartómat használtam az összerakásnál, nagyon sokat segített. Pl. nem kell arra figyelni, hogy magassági sorrend szerint rakjak bele mindent. Egy jó óra alatt össze lehetett forrasztgatni mindennel együtt.

[update 2017.04.24] – Sajnos sikerült egy szar példányt kifogni, össze-vissza mér. Már írtam a kínaiaknak, gondolom küldenek egy újat.

Forgó NYÁK tartó

2017-04-20 17.05.31Amikor egy modult forrasztgat össze az ember, akkor hasznos. Túl sok hozzáfűznivaló nincs, max 200mm-es NYÁK-ot tud, 360 fokban forog, háromféle szélességet fog be. Ki is próbáltam, direkt vártam a tranzisztor teszterem összerakásával, amíg ez megjön. Szétszedhető, így ha keveset használja az ember, akkor nem fogja a helyet. A Banggoodon most 4200 körül lehet kapni: [link].

Benéztem egy tolatást

Múlt hét szerdán szerelőnél jártam javítást megbeszélni a kocsin (féltengely szimering). Ahogy tolattam kifelé a műhelyből, nagyon durván benéztem a távolságot egy kinn várakozó autó és köztem, szóval oldalvást végighúztam a jobb sárvédő ívét. Azért nem lett komolyabb baja, mert az enyém műanyag, neki meg fém. Így is fényezni kellett az övét ugye, nem biztosítóztunk, tegnap rendeztem le velük, 40 ezer forintomba fájt. A probléma megoldására pedig rendeltem egy tolatóradart, remélem beválik.

Harmadik CNC marás

2017-04-16 11.26.14Gond volt az anyag (egyelőre hulladékfa) lerögzítése. Egy huszárvágással átfúrtam a fát, és úgy rögzítettem be az asztalhoz. A gyárilag adott szoftver egy szar, egyrészt marha régi verzió, másrészt nem is aktivált. Semmi gond, meg lehet oldani ingyenes programokkal is. Ott kezdődik a dolog, hogy az ember Inkscape-el létrehoz egy SVG fájlt. Arra kell vigyázni, hogy mm legyen az egység a dokumentumban (persze csak ha a CNC azzal dolgozik, és nem inch-el), és hogy az objektumunk a 0;0 pontban legyen. Maga a CNC csak path-t tud értelmezni, tehát a Path / Object to Path-t sűrűn kell használni. Lehet raszteres képet is path-á alakítani, ez a Path / Trace bitmap. Hasznos még a Path / Simplify is. Amibe nemegyszer belefutottam, hogy olyan éles köríveket próbáltam rajzolni, amit a CNC nem vett be, ilyenkor szimplán kihagyta (hulladék eredmény).  Ha kész a z SVG, akkor meg kell látogatni a makercam.com oldalt.  Itt először is a jobb felső sarokban át kell állítani a mértékegységeket cm-re. Be kell állítani az Edit / Preferences-ben az SVG DPI értékét.  Ez a 0.92-es Inkscape-ben 96, a régebbiekben 90! Ha a DPI nem jó, akkor nem megfelelő méretben fog marni. Be kell tölteni az SVG-t majd a CAM menüben ki kell választani, hogy mit szeretnénk: kivágni az anyagból teljesen az alakzatunkat (profile operation, ehhez tab-okat (jobb magyar szó híján kitörőfülek) is ajánlott elhelyezni), a belsejét kimarni teljesen (pocket operation), végigmarni a körvonalon (follow path operation) vagy kifúrkálni (drill operation). Mindegyik ad egy beállítási lehetőséget. Nagyon gyakori hibám volt, hogy a cél mélységnek (target depth) negatívnak kell lenni, különben nem csinál semmit! A marófej átmérőnek útvonal követésnél semmi értelme (a közepén mar bele mindenképp), a többinél nagyon is nagy jelentősége van. Nekem csak 0.1 mm-es marófejem van, az pl. alakzat belsejének kimarására enyhén szólva alkalmatlan. Safety high-ra emeli meg marás után a Z tengelyt, illetve a step down-al lehet a finomságot variálni, tehát ha pl 2 mm-t akarok belemarni (-2 mélység), és 0.5 a step down, akkor 4x fogja végigmarni, mindig fél mm-t leengedve a tűt. Ha kész, akkor CAM / Calculate all, majd CAM / Export gcode. Az így kapott gcode már bármilyen vezérlőprogramba, pl grblControl-ba betölthető, és marható.

250 gigás SSD

Picit szűkösen voltam már a 120 gigás SSD-n. Eleve 10% over provisioning-el ment, tehát 100 giga hasznos hely, amiből olyan 10 giga körül volt szabadon. Kis takarítás, meg a 1703-as Windows 10 frissítés után lett vagy 30 giga szabad helyem, de ideje volt nagyobb méretre váltani. Érdekes módon az eMag-nál 3 ezerrel olcsóbban volt ugyanaz a meghajtó, mint a kínaiaknál. Maradtam a Samsung EVO 850-es sorozatnál, az bevált. Ugyanúgy mint a múltkor, az EaseUS Todo Backup szoftverrel klónoztam a meghajtót, és rendszer töltés után csak ki kellett terjeszteni az új méretre, 10% over provisioning-el kalkulálva (az új 5.0-s Samsung magician már nem tartalmaz ilyen opciót). A Chrome beállításai ugyanúgy megsérültek klónozáskor de ez nem meglepetés, pusztán ennyi kellemetlenség volt.

Menetes betét

InsertionNutHű, de sokáig kerestem hogy hívják ezt magyarul. Insert nut néven kell külföldön keresni. Amikor az ember műanyagba vagy fába várhatóan többször fog ki-be csavarni valamit, akkor segít, hogy ne szoposodjon ki (lazuljon ki)  a csavar. Az insertion nut fixen benne marad a fában pl., (a képen láthatót imbusz kulccsal kell behajtani, ez egy önmetsző menetes betét) és egy normál, metrikus menetű csavar megy bele. A képen pl. egy hatos csavar, ehhez 7.5-es fúróval kellett előfúrni a fát, és behajtani a menetes betétet. Lehet kapni különböző méretekben, csavarboltokan tuti, de szerintem bútorboltokban is, bár én külföldről vettem, nem egy olcsó, ez pl 300 forint  / darab.

[Frissítés 2020.07.13] : Magyar boltokban Tessauer anya néven kell keresni.

Windows 10 1703 Creators update

A mai nap újdonsága, hogy megjelent hivatalosan is a Windows 10 1703-as kiadása. Én nem vártam vele, már tegnap frissítettem a Windows 10 Upgrade Assistant [link] segítségével. Az egész művelet olyan 45 perc volt, ebből 30 előkészítés, ami alatt dolgozni is lehetett. Az xbox kontroller vevőegységem szokásosan ismeretlen eszközként jelent meg, ez minden frissítésnél így van, no problem. Amit nem bírok megérteni, hogy az asztali ikonoknál a nyomorult nyilacskákat miért nem lehet már alapból leszedni, miért kell még mindig hozzá külön program. A hibernálást visszakapcsolta a nyomorék, lekapcsoltam. Mivel nekem N-es verzióm van, ezért a Media Feature Pack-ot külön telepítenem kell [link], ha pl. az Androidnál elérhető MTP módot használni akarom. Viszont itt egy pici fennakadás van, ugyanis a 1703-hoz még nem jött ki. Találtam viszont egy oldalt, ahol egész kulturáltan felsorolják az elérhető verziókat: [link]. Egyelőre viszont még várni kell, nincs semmi. Nvidia vezérlőpultban vissza kellett kapcsolnom, hogy teljes dinamikatartománnyal menjenek a megjelenítőim.

Újdonságok. A Start menüben a csempék mappákba rendezhetőek, illetve kikapcsolható az alkalmazások listájának megjelenítése (csak csempék és oldalsáv). A parancssort felváltotta a PowerShell, egyelőre még vissza lehet rakni, de a kivezetés felé megy a dolog.  A vezérlőpult is erre a sorsra fog jutni, egyre több dolog kerül bele a gépházba. Van éjszakai mód (sárgás monitor fény), a frissítések kezelése állítólag jobb lett (35% adatforgalom megtakarítás), vezetékes kapcsolat is beállítható forgalmi díjasnak, stb…  Újítottak a Cortanán, ami magyarul még mindig nincs, az Edge-en, nekem ez szintén irreleváns. Az alkalmazások lehetőséget kaptak mini ablakban futni, ezt egyelőre talán csak a Media Player támogatja. Nem tudom mióta van ez így, de végre lehetőség van az Áruházból bejelentkezés nélkül is alkalmazást telepíteni, nem mintha én élnék vele. Nagyon rámentek a játékokra, és a virtuális valóságra. Az utóbbi szerencsére külön letölthető, így az átlag felhasználó tárhelyét nem foglalja fölöslegesen. Nekem egyelőre nincs beállítási lehetőségem, a Media Feature Pack hiányában, de egy csomó dolog kikerült az xbox alkalmazásból a gépházba, ez pozitívum. Pl. a Steam miatt ki kell kapcsolni hogy a Windows kezelje az XBox kontroller gombját. A tárhelynél van egy tárterületsegéd, ami időnként takarítgatja a szemetet. Aminek nagyon örülök, hogy a registry editornál végre felül lehet beszúrni szöveget, és odaugrik.

[Update 2017.04.13] : A Media Feature Pack ehhez a verzióhoz innen tölthető: [link]