KonvekPro átalakítás

Belekezdtem egy olyan projektbe, ami a passzív fényeket csökkenti a lakásban, ugyanis baromira zavarnak mostanában. Hiba, öregszem. Ennek egy lépése volt a glimm lámpák kiszedése a kontaszettekből ([link]), a következő pedig a konvekpro-k ([link]). Két elég magas fényű led van benne, egy zöld és egy piros. Teljesen eltávolítani nem akartam, mégiscsak az az egyetlen visszajelzés benne. Viszont rendeltem 1/4 W-os SMD ellenállás készletet (úgyis kell), és az eredeti 1.8 kOhmos előtét ellenállását 5.1 kOhmosra cseréltem, így világítanak, de már megfelelően lecsökkent fényerővel. A következő lépés a tápegységükben lévő piros led opálfehérre cserélése, szintén nagyobb előtét ellenállással.

Első CNC marás

2017-03-30 18.59.45Tegnap végre megcsináltam az első CNC marásom. Természetesen elsőre semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezi az ember, ezért hulladék fán próbálkozok. A képen egy A betű lett volna. A gyakorlatban az anyag kimozgott a lerögzítés alól, valamit ki kell találnom vastag fa lerögzítésre. És ideje saját modellt készítenem, ugyanis meglepetés volt, hogy egyből teljes mélységben belemart. És az X és Y tengelyt is meg kell cserélnem. Úgy tűnik azoknak van igaza, akik szerint az X tengely mindig a talajhoz legközelebbi motor.

[update 2017.04.10] Nem így van, az asztal az Y tengely.

CNC projekt part 1

2017-03-27 19.11.23Vettem a Gearbesten egy T8 CNC marót. Nagyon régen akarok ilyesmit, vagyis inkább CNC esztergát, de ilyen kis méretben csak CNC maró van. Ez egy készlet, tehát magadnak kell összerakni, ez körülbelül 10 óra volt nálam. Ugyan vannak videók az összerakásról, de portugál és orosz. Párszor meg kellett bontani,  mert menet közben jöttem rá, hogy valami fordítva van. Ez egy pici valami amúgy, 20x20x31 centis, anyagot pedig olyan 7x12 centiset tud. Most majd lehet tanulmányozni a szoftvereket, esetleg bekalibrálni.

Új iroda

Talán egy évig bírtuk az előző helyen, ismét átszervezés, és költözés. Pénteken be kellett dobozolni, hétvégén átpakolták, és elvileg mindent leteszteltek. Gyakorlatilag semmit, semmi nem működött. Az irodában 2x olyan sűrűn vannak az asztalok, nagy a tömeg. És nyitott ablaknál 28 fok volt, amikor besütött a nap, akkor 31. Nem tudom hogy bírják, a csajok konkrétan 27 foknál kezdték levenni a hosszú ujjú felsőket. 27 foknál bakker… Én mindenesetre holnap viszek egy rövidgatyát be.

Life goes on játék

20170319180038_1Ez egy nagyon elborult puzzle játék. A lovagunk a “cup of life”-ot keresi küldetése során. Amiért egyedi és elborult, hogy a pályán lévő, játék során ott hagyott hulláinkat felhasználva lehet csak megoldani a szintet. És sokszor nagyon nehéz, én napi egy szintet oldottam meg, így élvezhető maradt. 6 pálya van, mindegyikben bőven vannak szintek, és változnak a pályán elérhető elemek / lehetőségek. Összesen 7 óra játékideje volt nálam. Ami külön tetszett, hogy a credits rész is egy minipálya. A cup of life pedig a halálnál van, akitől el kell venni a játék legvégén.

Elosztók glimm lámpátalanítása

glimmAz elosztóknak (én kontaszettnek hívom) van egy idegesítő tulajdonságuk: a kapcsolójuk pirosan világít. A Xiaomi már megmutatta a saját elosztójánál, hogy lehet ezt másképp is: annál egy nagyon diszkrét fehér fény jelzi, ha be van kapcsolva. De ez a piros engem mindig is irritált. Glimm lámpa csinálja, és kivehető. Mondanom sem kell, hogy mindenféle beavatkozás előtt kompletten ki kell húzni az elosztót! Ajánlott szétcsavarozni az egészet, mert ha félig kinn van a vágatából a kapcsoló, már azzal is könnyebb kipattintani a piros részt. Alatta minden esetben 2 rugó van és 2 libikókázó fém lemez, amik a tényleges összekapcsolást csinálják. A piros részt tovább bontva (egy fehér alap lemez, és a piros teteje) ott lesz a glimm lámpa, és egy ellenállás. Innentől két lehetőség van igazából. A piros és a zöld színáteresztés nem az igazi, tehát lehet hagyni a piros kapcsolót, és tenni bele piros helyett zöld glimm lámpát, vagy lecserélni a tetejét zöldre. Vagy amit én csináltam, kompletten kivettem belőle, ne világítson. Nekem az összes kapcsoló RK1-01 típusú volt, ebből már van sárga, piros, zöld és fekete is, alig várom hogy legyen valami lágy fehér fényű is.

Nespresso Krups U elektronika

s-l1600Múltkor már rosszalkodott a kávéfőzőm (link), nem húzta vissza a főző egységet a kávé elkészítése után. Akkor szétszedve (aminek sajnos nyoma maradt, így viszlát garancia), és 12 volton megtáplálva a motort orvosolni lehetett, ment is úgy 2 hétig. Utána viszont megint bekrepált, és nem is ment többet. Egyértelmű volt, hogy a motor vezérlő mosfet zárlatos lett, de én azért rendeltem egy teljes elektronikát, meg egy levél smd mosfetet. Még jó, hogy a franciák az ebayen mindenfélét árulnak ehhez a géphez. Az ára viszont elég húzós volt, 9600 forint, ennek a fele a postaköltség. Tegnap eszembe jutott, hogy én barom, van itthon smd mosfet. Ki is cseréltem, viszont kb. egy behúzásig volt jó, ugyanúgy leégett. Szóval ott az áramerősség érzékelés körül is tönkrement valami, nem kapcsolja le végállásban a motort. Az új elektronika viszont ma megérkezett, és azzal jól működik. A régit megtartom alkatrésznek. 1 hét koffein tabletta, french press, és kotyogós után ismét van kapszulás kávé, yeah :)

Tablet fantom érintés

chuwi atom coolingA Chuwi Hi10-es tabletemnek (link) van egy olyan problémája, hogy hozzá sem érek, de mégis érintéseket érzékel a képernyőn. Angolul ezt a jelenséget ghost touch-nak nevezik, és többnyire földelési probléma. A hátlap fém, és az rövidre zár valamit, amit nem kéne. Mivel nekem full műanyag a hátlap, ezért nem ez volt a helyzet. Írtak még kimozgott, nem jól érintkező szalagkábelt, újra leragasztottam mindet, semmi nem volt kicsúszva, megint zsákutca. Az én esetemben mint kiderült, melegedési probléma áll a háttérben. Nyitva volt egy szövegszerkesztő, ami azért nem jelent akkora kihívást még egy Intel Atomnak sem, egy óráig hagytam úgy, egyszer nem csinálta. Ellenben egy youtube videó megnyitása után 10 perccel már megőrült. Leszedtem a proci körül lévő fém borítást, így előbukkant az a két kék izé, amik a hő átvezetéséért lennének felelősek. Azokat lekapartam, és jó minőségű, szilikon alapú, ezüstmentes (nagyon fontos, hogy ne vezesse az áramot) pasztával jó bőven bekentem, majd visszaraktam. Azóta egész jól megy, 45 perc alatt talán egy extra érintést érzékelt.

Névnapi Árkádozás

Tegnap tartottunk Ildivel névnapi kávézást az Árkádban. Ő Nutellát kapott, én pedig dedikált Tékasztoris posztert :) Az Árkádban még sosem voltam, jó hely. A pisztáciás (pisztácia nem is volt) kávéjuk kurva jó, meg a vaníliás shake is.

Logan

Megnéztük tegnap a Logant. Ha jól tudom a Deadpool mellett ő a másik karakter, aki felett a Marvel nem gyakorol filmes jogokat. 2029-ben járunk, 25 éve nem született mutáns, a meglévők meghaltak, vagy bújkálnak. Xavier professzor  megöregedett, az agyát tömegpusztító fegyvernek nyilvánították. Logan pedig taxizással keresi a kenyerét, mígnem fel nem tűnik egy fiatal mutáns, akit biztonságba kéne helyeznie. Na és akkor a negatívumok: 2D. Rozsomák helyett farkas meg farki, wtf? Se Stan Lee, se after credits. Az viszont haláli volt, amikor a kiscsaj X-Men képregényt olvas, Logan meg kiakad, hogy ez mind hazugság. Sok benne a vér, dehát Logan úgy öl ahogy, azon nincs mit szépíteni. Értékelés: 7.5/10.0.