Tékasztorik

Kicsit elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, mert régen olvastam Viku blogját, aminek a könyv változata után jött a film. Mónival annyira vártuk, hogy még Pestre is felmentünk volna érte, ugyanis a legelején csak pesti mozikban adták. Ildi szombaton volt, közönség találkozóson, és szerzett nekem dedikált posztert :) Nálam kezdtük a délutánt, utána irány a mozi. Vikin látszott azért hogy nem színészkedéssel keresi a kenyerét, de ezt nem is igazán lehet felróni senkinek, ahhoz képest profi volt. Hatalmasakat röhögtünk rajta, brutál jó volt. Főleg amikor egy-egy blog postot felismertem benne. Ami nagyon hiányzott nekem, és remélem ha egyszer az életben lesz folytatása, akkor belerakják: Ica, a hivatásos :D De a szexshopos jelenet az mindenért kárpótolt. Amúgy sikerül otthon hagynom a szemüvegem, de szerencsére elég közel voltunk a vászonhoz. Értékelés: 10.0/10.0.

Nespresso Krups U beragadt kapszula

Ma olyat csinált a kávéfőzőm, mint még soha, beleragadt a kapszula, nem húzta vissza a mechanika. Szétszedtem, ebben nagy segítségemre volt a service manual ([link]). A csavarjai szemetek, security torx, azaz középen még van egy tüske. Szerencsére a nagyobbik speckó bitfej készletemben volt olyan fej. A motort lehúztam az elektronikáról, a service manual szerint 12 voltos, így külön megtáplálva behúzta megfelelő pozícióba a kapszula tartót, a beragadt kapszula kiesett, és minden működik tovább. Veszélyes ám ha az ember kávéfüggő, és nem működik a gépe :D

[Frissítés 2018.04.23] : Látom ez egy elég népszerű poszt, a beragadó kapszula mint 2 héttel a bejegyzés után kiderült, a hamarosan tönkremenő elektronika előjele, ami kb. 10 ezer forintért javítható.

Blogengine frissítve

1000 éve akarom frissíteni a blog motorját a 2.5-ös verzióról, ami minimum 3 éves. Korábban is próbáltam, azt hiszem akkor 2.8-ra, de a web hosting cégnél rámszóltak, hogy felzabálom az összes memóriát, szóval vissza kellett állítanom a régit. Most a 3.3.5-ös verziónál jár, hát, van egy pár különbség, főleg az admin felületen. Egyedül a Lightbox-al kellett szenvednem, de az is megvan végül, a saját header kódba tettem, nem extension-el van megoldva.

AEG L88560TLE1 part 2

Az első dolog, amit áldok benne, az 1500-as centri. Így a ruhák (bár még mindig párátlanítóval, ezt sajnos nem tudom megúszni ebben a lakásban) 2 nap helyett kevesebb mint egy nap alatt megszáradnak. Ez természetesen a villanyszámlán is mutatkozni fog, a párátlanító ugyanis nem elhanyagolható teljesítményű. Baromira tetszik még mindig, hogy mutatja a mosásból hátralévő időt, 15 perc után pontosan (ha végzett a súlyméréssel). Ami meglepő, hogy úgy tűnik annyira nem tömöm meg a gépet, mert a 3 órás mosási időt leviszi 1.5 órára. Centrizés, illetve centrizés közben elmászás: ez pedig nincsen. A másik alá gumiszőnyeg kellett, mert különben szétverte volna a falat. Ez viszont semmit nem mozdul el, zsír. Hangja csendes, nem sok vizet zavar. Ha végzett a mosással 5 percig sípol, utána kikapcsolja magát. Amit picit hiányolok, mondjuk ez már az én nyűgöm, hogy  nem jegyzi meg a programnál az utolsó beállítást, tehát pl. amikor bekapcsolom, akkor 60 fokon akarja mosni a pamutot, hiába én 40 fokon mosom alapból, nem lehet ezt alapbeállítássá tenni. A gőz programot még nem próbáltam, azt pl. cigi füstös, de nem koszos ruhára ajánlják.

AEG L88560TLE1

410485102.aeg-l88560tle1Öt évvel ezelőtt vettem a Hajdú HA-800-as mosógépet. Amiről menet közben kiderült, hogy már Fagor, és török. Egyszer csapágyazták garanciában, egyszer mi, háromszor széttépte az ékszíját, egyszer a komplett dobját ki kellett venni. És a tetejében nincs benne anyag, úgy rozsdál hogy még. Számításaim szerint egy éven belül centrizés közben beszakadt volna a lába. Amúgy meg gumiszőnyeg kellett alá, annyira mászott el. Már fél éve kinéztem ezt az AEG mosógépet. Azt mondták ha jó mosógépet akarok, akkor AEG vagy Miele (ennek az ára már elég húzós). Szempontok vásárlásnál: 1. inverteres motorral legyen ellátva – hatékonyabb 2. a mosószer adagolója ne a fedelében legyen – nagy hülyeség, a Hajdú olyan 3. késleltetett befejezésű legyen, vagy pontosan mondja meg mennyi ideig fog tartani a mosás – erre az AEG 15 perc súlymérés után képes is 4. ne essen szét hamar – prémium mosógép (remélhetőleg) 5. a dob betöltője álljon be a betöltő nyílásba – útáltam a Hajdúnál hogy mindig kézzel kellett pozícióba állítani mosás végén 6. normális kijelző – ne 3 led 7. minél nagyobb fordulatú centri – a Hajdú 800-asa nevetséges, télen párátlanító nélkül nem is száradnak meg a ruhák a lakásban.

Szóval így lett az AEG prémium kategóriás L88560TLE1 mosógépe 189 ezerért. Egyelőre még csak egy tisztító mosást csináltam ruha nélkül, majd hétvégén rendesen tesztelem. Marhára tetszik hogy pontosan jelzi mennyi van még a mosásból, meg sípol is a végén (kikapcsolható ha zavar). 1500-as centritől nagyon sokat várok. Annyi probléma van, még mondta Móni is, hogy egy 200 ezres gépet nem tudok úgy venni hogy ne legyen valami, hogy kimaradt a csomagból a vízcsöve, meg a leeresztő tartója, ezeket majd pótolják (remélem). Addig a régiét használom.

Science NO fiction tudományfesztivál 2

Idén is megrendezték a Kölcsey központban a Science NO fiction tudományfesztivált, a National Instruments jóvoltából. Szombaton voltunk, és annyira jó volt, hogy mindjárt kétszer. Délelőtt az előadásokat hallgattuk. Ott azzal kezdtek, hogy mikróba fémet raktak, uborkán áramot vezettek, 10 centis ívet húzattak, stb… Aztán Härtlein Károly következett, őt a mai kor Öveges professzoraként emlegetik, nem véletlenül. Baromi jó dolgokat csinált a színpadon, mondjuk tűztornádót :D Programcsere miatt a kísérletek hideg anyagokkal (gondolom folyékony nitrogén) előadást már nem láttuk. Délután viszont visszamentünk a kiállító térbe. Rakat Lego, rakat robot, volt hologram, minden sarkon VR szemüveg, 3D nyomtatók hada (itt megtanultam hogy ha nem fűtött az alaplapja, akkor a nyomatok fele kuka). Még kígyót is fogdostam, ők szerintem a Nyíregyházi Állatkerttől jöttek, legalábbis a papagáj ismerős volt.