Kaptár – Utolsó fejezet

Ha már utolsó fejezet, meg nem lesz több, akkor már csak sportból is nézzük meg. A legutóbbi (ötödik?) rész úgy ért véget, hogy a Fehér házat ostromolták a zombik, és már sárkányaik (?) is voltak, vagy legalábbis repülő zombik. Arra számítottam hogy mutatnak valamit abból a csatából, de már az elején csalódás volt, nem mutattak. A film arról szól, hogy Alice-nak vissza kell térnie a Kaptárba, sarkában az Umbrella-val, hogy pontot tegyen a zombi apokalipszis végére. Ahol az is kiderül ki ő valójában. A 3D jót tett neki, amúgy nem olyan nagy szám, értékelés: 6.0/10.0.

KEAASZ 1.17.0

Annak idején nagy izgalommal ugrottam bele az új személyi megcsináltatásába, és az elektronikus aláírás megszerzésébe: [link]. A digitális aláírás része viszont május környékén, egy frissítéssel megszűnt működni. Kicsit utána bogarászva rájöttem, hogy egy java exception miatt nem megy, listát akar hash táblává konvertálni, vagy valami hasonló. Jeleztem a hibát még júniusban, jött is a válasz hogy tudnak róla, hamarosan javítják. Nahát ez a hamarosan ez a hét elején történt meg, az 1.17.0 verzióval. A két időpont között azt hiszem 2-3 verzió is kijött úgy, hogy ezt a bugot nem javították. A frissítések keresésében még mindig nincsenek a helyzet magaslatán, manuálisan  kell letölteni. Ami tetszik egyébként, hogy raktak bele egy asic fájlkezelőt is (nagyrészt ilyenbe pakolja a titkosított fájlokat).

Amazon Echo Dot 2

61ikAJnULvL._SL1000_Ez egy smart assistant, egy okosotthon vezérlő. Megfelelően kiépített infrastruktúra esetén pl. lehet neki azt mondani hogy húzza el a függönyt, és elhúzza a függönyt. Persze lehet kérdezni tőle szabvány dolgokat is, amit pl a Google Home-tól vagy Siri-től kérdezne az ember, persze angolul. Összekapcsolható más szolgáltatásokkal, pl. a Spotify-al (persze csak a Premium-al), és akkor lehet kérni tőle zenét. Szóval szép meg jó lenne a történet, de elég masszív a feketeleves. Egyrészt nehezen lehet hozzájutni. Hivatalosan csak a német, az angol és az amerikai piacra szánják, ez meg is látszik. Eleve beszerezni is csak busás felárral lehet viszonteladótól eBay-en, az Amazontól közvetlenül nem. Szoftverileg is le van korlátozva, nem adható meg neki magyarországi cím pl. És ezzel elvesztem a lokális tudásának a jó részét, mondjuk “What is the weather like?” helyett “What is the weather like in Debrecen, Hungary?” kell, már ha éppen olyan kedve van, hogy felismeri a Debrecent. Olyanról pedig hogy milyen a forgalom a munkahelyig, ne is álmodjon az ember. Szerencsére az időzónát be lehet állítani, de azt is csak hekkelés útján, az API-n keresztül, szóval az ébresztő legalább jó. Ha már hangfelismerés, mondom neki hogy “Play Blind Guardian on Spotify”, és lazán a képembe mondja hogy nincs ilyen előadó. Egyébiránt meg magyar számot játszatni vele esélytelen, nem ismeri fel. IFTTT-vel kiokosítani nem lehet, ahhoz meg amerikai telefonszám kellene. És ha az ember az otthonát akarja vezérelni, ahhoz persze olyan eszközök kellenek, amik az Echo-val kompatibilisek. Szóval lehet hogy később jó lesz ez, de egyelőre kis hazánkban elhamarkodott vétel egy ilyen. Árban én 26 ezerért jutottam tavaly novemberben.

Aldi EasyHome LE 2016 párátlanító part 2

Az első rész itt van. Szóval hétvégén a mosás után beizzítottam, hadd dolgozzon. Első észrevételem hogy nagyon csendes. Nem is hallom a különbséget amikor megy a kompresszor, meg amikor nem. Volt olyan párátlanítóm, ami mellett aludni nem lehetett, ez már kíméletesebb. Kell neki egy kis idő amíg a kémlelő ablakba becsorog a víz, ezzel nem lehet mit tenni. Működés után illik vagy 10 percig szárítani, én erre a légkeringetés módot használtam nagy levegőn, teljesen jó. A víztartály viszont szerencsétlen, vagyis inkább a kicsepegő. Miután leállította az ember, még nem árt várni fél órát a tartály ürítése előtt, ugyanis úgy csepeg, mint a disznó. Szóval van pár dolog, amire oda kell figyelni, amúgy fasza kis gép. Remélem működni is sokáig fog :p

Elitech RC-5

2017-01-21 17.00.35Ez egy ipari hőmérséklet naplózó kézikészülék, kb mutató ujjnyi hosszú. Arra való, hogy amikor útnak indítják pl. a hűtő kamiont, utólag meg tudják nézni hogy végig rendben volt-e a hőmérséklete. 32 ezer mérést tud tárolni, a mérésköz állítható 10 másodperc és 24 óra között. Olyannyira ipari, hogy alapbeállításként pl. a mérést meg sem lehet a szoftverén kívül állítani. Vagy ha meg is lehet, csak a szoftverével indítható újra. Ebből következik, hogy a szoftvere nélkül amúgy semmit sem ér, amit innen lehet letölteni. Azért vettem egyébként, hogy tudjam nézni a lakás mennyire hűl le amíg távol vagyok, hányszor kell fűtenie a konvektoroknak, stb… Eddig erre Arduinoval dobtam össze hirtelen valamit, ez csak elegánsabb. Az ára 3800-4200 környékén mozog a banggoodon. Van fejlettebb változata is, ami páratartalmat is tud.

Aldi EasyHome LE 2016 párátlanító

Dehumidifier-AMindig is volt párátlanítóm, mert a lakásban egyszerűen nem száradnak meg a ruhák esős időben, és télen. Egy párátlanító kétféleképpen mehet tönkre. Elszivároghat belőle a gáz, pont mint egy klímából (mert tulajdonképpen az is), ekkor jegesedni kezd, erről itt írtam. Ennek a helyreállítása / feltöltése kb. a készülék árának a fele. Ekkor fordultam az Aldis párátlanítók felé, amikre legalább 3 év garancia van. Na 2.5 év után a régi a második-féleképpen ment tönkre, elektronika, konkrétan a páratartalom mérő szenzorja meghülyült. Ezt akár én is javíthattam volna, de mire alkatrész jön, bla bla bla, meg úgyis garanciás, bevittem az Aldiba. Hat hetet mondtak javításra :O , most van a hetedik hét, felhívtam a szervizet. Mondták hogy visszautalják a pénzt, pár nap, most engedélyezik. És pont mától akciós az EasyHome LE 2016-os párátlanító, így vettem egy olyat. A hat hét alatt egyébként a szüleim meglehetősen zajos és régi modelljét kaptam kölcsön.

Maga a készülék egy fehér szögletes valami, 14.5 kiló, és 32 x 21 x 57 cm-es. Más modellekhez képest inkább magas, mint vastag. A szabvány vezérlő panelen kívül van rajta egy led csík, ami 3 színnel jelzi a száraz / ideális / nedves levegőt. Van ruhaszárító módja, ami valójában fix párátlanítás nagy fújással, és külön csak levegő keringetés. Ami furcsaság számomra, hogy a kondenzvíz tartály nem átlátszó, egy kis piros úszó golyó jelzi a töltöttséget egy ablakon át. A tartály 5.5 literes, a szárítási kapacitás 20 l/nap, ez természetesen függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól. Leáll ha megtelik a tartály, ezt úszó mágnessel csinálja, mint minden ilyen modell. Ami furcsa, hogy hátul van az egész víztartály, ilyet még sosem láttam. Negatívumként megemlíteném, hogy nincs kis fül kialakítva a hátulján, ahová a kábelét fel tudnám tekerni. A gyári szűrője természetesen gagyi és vékony, én normál szénszűrő lapra szoktam cserélni, amit a páraelszívókhoz adnak (van olyan csomag amiben csak szénszűrő van, zsírszűrő nem, pl a Média Marktban). Hatalmas pozitívum, hogy rohadt nagy a légszállítása. Konkrétan alacsony fokozaton úgy fúj, mint az eddigi modelljeim nagyon. Normális tesztet szombaton-vasárnap, mosáskor tudok csinálni, de szerintem nem lesz vele gond. Easter egg: a + gombot hosszan nyomva kijelzi a hőmérsékletet. Az ára most 40 ezer.

Dupla kötőcső

lefolyoAnnak idején amikor csináltuk a vízhálózatot, meglepve tapasztaltam, hogy a bojler csepeg. De nem ám így napi 1-2 cseppet, pár decit. Akkor olvastam utána hogy ez természetes, és hogy a bojlert be kell kötni a lefolyóba. Na de hová? Ugyanis a lefolyóra már rá volt kötve a szimpla kötőcsővel a mosógép, dupla kötőcső pedig a világon nem volt. Akkor házilag eszkábáltunk valamit, a képen a bal oldalon van: két szimpla kötőcső van összeragasztva. Múltkor utánanéztem, és végre valahára lehet kapni gyárilag duplát (jobb oldal). Természetesen Debrecenben nem, így ezt az elemet Internetről kellett rendelnem. Méretben eggyel nagyobb, nem 32-es hanem 40-es, ezért kicsit trükközni kellett. A negyvenes szifonok ugyanis mosogató szifonok, amiknek a felső része más, mint a mosdó szifonoké. Erre viszont adtak egy bővítőt, így a régi szifon felső része megmaradt, arra ment a dupla kötőcső, a búvárszifon, és végül rácsatlakozás a lefolyóra. Olyan 3500 forintba fájt a művelet, ebből persze tetemes részt tett ki a szállítás, de végre normálisan van, nem ragasztva.

Edenred kártya

Újításként a Bözsi kártya megszűnése miatt Edenred gold kártyára is lehet nálunk Cafetériát kérni. Ez egy marha jó cucc, olyan mint régen a Sodexo ajándékkártya volt. Bárhol elfogadják Magyarországon, ahol a mastercardot, tulajdonképpen egy prepaid bankkártya. Annyi korlátozás van, hogy csak Magyarországon használható. Természetesen muszáj voltam kipróbálni, Steam-et és PayPal-t elutasítja. De nem félek, hogy nem tudom majd mire elkölteni. A 100 ezer forinton kívül mindent arra kértem.

Broadlink RM2 Pro

31HWGC7KyaL._SY355_Az alap ötlet ugye az volt, hogy nyáron amikor elindulok a munkahelyről, akkor mobillal bekapcsolom az itthoni klímát, így mire hazaérek 15-20 perc alatt, már kellemes levegő fogad. Erre vettem anno a Xiaomi univerzális távirányítót ([link]), ami több dolog miatt csúfosan megbukott, az okok az akkori posztban elolvashatóak. Na és hát akkor kéne valami a helyére, ez lett a Broadlink. Röviden: ez minden, ami a Xiaomi nem. Tehát: lehet Internetről, távolról vezérelni az appján (e-Control) keresztül. Ehhez természetesen BroadLink account kell. Tudja vezérelni a klímámat, megnyomtam egy gombot a távirányítón, az app máris rántotta le a felhőből mi ez, és működik. A TV-nél ennyire már nem volt kegyes, ott gombonként kellett lemásolni az eredetit. Tud még ezen kívül 433 és 315 MHz-es távirányítókat (tipikusan kapunyitók, lámpák, kapcsolók stb…) másolni. Ez persze ugrókóddal nem működik. A tápellátás micro usb kábellel történik.

És akkor néhány korlátozás, furcsaság. Wifi jelszóból maximum 32 karaktereset fogad el, ezen a gyártó nem is fog változtatni. Én e miatt itthon cserére kényszerültem, egy élmény volt 20+ eszközön újra beállítani. Az app többféle BroadLink eszközt kezel, az eszközök listáját szerencsétlen módon a képernyő jobbról balra húzásával lehet elérni. És nekem a nagy bánatom, hogy az Amazon Echo Dot-al nem lehet csak úgy összekötni (pedig milyen jó lenne egy “Alexa, turn on air conditioner”), rengeteget kéne hákolni, és kéne egy állandóan futó Androidos bridge is hozzá.

Akku töltés a hideg miatt

A kocsi minden évben kivégez egy akkut. Mostmár van rá egy ötletem, szerintem nagyon a határon mozog a kapacitása, az 1.3-as motorhoz nagyobb kellene, mint 44 Ah. Hely valószínűleg nem lesz neki, de legközelebb megnézem. Na lényeg, hogy figyel az autóban egy szivargyújtós feszültség mérő, és mindig szoktam figyelni önindítózáskor. Most csütörtökön a –15 fokban 8 voltra esett le, szóval ideje volt tölteni. Ehhez persze ki kell venni (hidegben kellemes), és behozni a lakásba, utána órákig várni hogy olyan 10 fok közelébe felmelegedjen. Éjszaka szépen feltöltődött, utána pedig ismét várhattam, hogy dél körül kicsit emberibb, –10 fokban (wáááá) visszarakhassam. Most egy darabig megint jó lesz.