Hyundai HYD-402

1260_HYD_402_taska_nyitottEz egy elektromos kerékkulcs. Korábban már volt ilyen próbálkozásunk [link], akkor pneumatikus változattal, ami nem volt jó, vihettem is vissza a Lidl-be. Akkor jött az ötlet, hogy jó lenne elektromosat venni, nem kéne a kompresszort is hurcolni hozzá. Az eMag-on találtam ezt a Hyundai HYD-402 modellt 18 ezer + 1500 szállításért. Vagyis dupla áron, a pneumatikushoz képest. Viszont cserébe kurva jó is. Fordulatszám szabályzós, attól függően mennyire nyomod a gombját. Négy fej jár hozzá, nekünk a 19-essel kicsit meggyűlt a bajunk, picit vastagabban volt festve, de egy fel-levétel után hibátlan. Természetesen változtatható a forgásirány, és ami külön tetszik benne, hogy van szénkefe cserélő ablaka. Ugye annak idején az egész fúrómat rommá kellett szedni egy szénkefe csere miatt, nem poén művelet. Ki is próbáltuk, nagy meglepetésre semmit nem ránt (ugye a csuklóm védelme volt a fő szempont a vásárlásnál), és egy pillanat alatt kitekeri a kerékcsavart.

Block level OTA

Na ez egy szemét dolog. Az OTA módszerrel frissített mobiltelefonok legújabb módszere a block level OTA. Régen ez úgy nézett ki hogy lejött egy update.zip ami kb ennyiből állt: ezt a fájlt írd felül ezzel, ezt meg ezzel… Na ez most úgy néz ki, hogy nézd meg hogy ezen meg ezen a bájton mi van, írd felül ezekkel a bájtokkal. Miért gáz ez ha módosítod a telefonodat (xposed framework, adfree, recovery from boot letörlése)? Mert hiába vonod vissza a módosításokat / törlöd le az extra fájlokat amiket odatettél, az a partíció blokk szinten már nem lesz ugyanaz, és a block level OTA megbukik. Ilyenkor két dolgot lehet tenni: visszaállni teljesen gyári romra, onnan felfrissíteni, és utána végrehajtani megint a /system módosításaidat. Másik, és ez már a gyártó jóindulatán múlik, hogy megvárni amíg kiadnak egy olyan update.zip-et ami komplett képfájlal írja felül a megváltozott partíciókat.

Mikró javítás

IMG_0844-1600Iszonyúan idegesített a mikróm tekerőgombja, nevezetesen tekertem plusz irányba, és időnként mínuszba ugrott az idő, mintha a másik irányba tekertem volna. És egy örökkévalóság volt feltekerni a szükséges időre. Tegnap este gondoltam egyet, és szétkaptam. Úgynevezett rotary encoder-el dolgozik, annak van baja. Tulajdonképpen mindegyik típus hasonlóan működik mint a képen látható. Van egy alaplap (itt a kék), amin 3 tüske érintkező csúszik. A javításhoz természetesen szét kell szedni, ezt 4 szorító fül felhajtása után könnyen meg lehet tenni. Az alaplapján lehet kosz, ezt alkohollal / kontakt spray-el lehet orvosolni. A három csúszó érintkezőt szintén, illetve ezeket kicsit kijjebb hajtottam. A forgó részét (kis fogaskerék szerű valami, a tekerő bot befelé nyomásával hozzáférhető) pedig megkentem egy kis fehér vazelinnel.  Most viccen kívül jobb, mint újkorában valaha is volt.

Krémméz

kremmezEz egy érdekes dolog, a debreceni karácsonyi vásárban láttam először ilyet. 80% repce és 20% akác. Az arány miatt ugyan elkezd megcukrosodni, de a folyamat megáll egy krémes állapotnál. Szóval prímán, erőlködés nélkül lehet kenni kenyérre / kalácsra, nem folyik szanaszét. Egy negyed kilós üveg 800 forint volt, jól élünk :D

Underworld Vérözön

Blood Wars, 2016. Négy év után folytatódik az Underworld filmsorozat, ez az ötödik része. Selene száműzetésben él, a vámpírok és a vérfarkasok is rá vadásznak, mindenkinek a lánya kell. A likánoknak új vezérük van Marius személyében, aki minden eddiginél összehangoltabb és sikeresebb támadásokat intéz a vámpírok ellen. A nagytanácsnak nincs más választása, mint kegyelmet ajánlani Salene-nek cserébe a segítségéért ellene. Valaki azonban elárulja őket, és az északi vámpírokhoz kénytelenek menekülni, ahol fura dolgok történnek. Értékelés: 9.5/10.0.

DSN6000AUD buck-boost converter

893484d8-8f6b-423e-8624-5386d89e828cA képen látható modellről van szó. Különlegessége, hogy lefelé is tud feszültséget konvertálni (buck converter), és felfelé is (boost converter). Én a Banggoodon vettem [link] 3 darabot 2000 forintért. A fő chipje ami az egész működésért felel, egy XL6009 chip. Nem izolált, és mind a kimenete, mind a bemenete egyenfeszültség. A kimeneti feszültséget egy 30 fordulatos potméteren lehet állítani. Maga a modul jól működik, viszont nem árt vigyázni vele. A chip ugyanis tud 60 voltos kimenetet is produkálni, a modulnál viszont 35 volt van maximumnak feltüntetve az adatlapon. És a poén: semmi nem akadályoz meg, hogy a potmétert feltekerd 35 volt fölé! Ekkor első körben az SS34-es Schottky dióda üt át, egész pontosan 40 voltnál. Következő körben pedig 2 kondenzátor a kimeneti oldalon, azok pedig 50 voltnál.  És máris van egy használhatatlan modulod. Éppen meg lehetne csinálni, de nem feltétlen éri meg.

Microsoft Sculpt Mouse

316bOiVJYFL._SY300_Teljes nevén Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse Surface Edition. Két hónapja rendeltem a Média Marktból 16200 forintért. Úgy taktikáztam, hogy ha már az olcsóbb egereim mind tönkrementek, akkor talán ez egy kicsit tartósabb lesz. Vezeték nélküli Bluetrack egérről van szó (az átlátszó üvegen kívül minden felületen megy). Ergonomikus, és jobbkezes, ballal használhatatlan! Ami nagyon tetszik nekem, hogy a többi wireless egérrel szemben ez nem megy le sleepbe, így nem azzal kell kezdenem hogy megnyomjak egy gombot, hogy felébredjen. Van rajta Windows gomb, vissza gomb, viszont az előre az hiányzik. Érdekesség, hogy van sima görgetés, de ha hármat gördítesz gyorsan, akkor átvált gyors görgetésre. Az egérgörgő dönthető jobbra és balra, így vízszintesen is lehet navigálni vele.  A Microsoft Mouse and Keyboard Center-t kell felrakni hozzá, utána rommá konfigurálható. Az elemtartó mágneses, tehát bankkártyák közelében óvatosan. Amúgy nagyon jó egér, én szeretem. Bár a fényes fekete felülete igazi ujjlenyomatmágnes.

9 voltos akku

9vakkuEgy érdekes kezdeményezés a Znter gyártótól, USB-ről tölthető akku. Természetesen kínai, a banggoodon lehet kapni többféle változatban [link], ez a bejegyzés most a 9 voltosról szól. Technikailag úgy néz ki, hogy van benne egy 3.7 voltos lítium akku, és egy panel usb töltővel, boost converterrel, és rövidzár védelemmel. Micro USB kábellel tölthető, 930 mAh-t kell belenyomni. 0.4 amperrel kisütve (ami brutálisan sok, ahhoz képest hogy alapból mennyit veszel ki belőle), 288 mAh vehető ki belőle. Ez teljesen rendben van, hiszen fel kell konvertálni a 3.7 voltot 9 voltra, minél nagyobb a lépcső, annál nagyobb a veszteség. Hiszen a plusz feszültséget áramban fizeted, így kevesebb a kivehető mAh. Olyan 40 perc alatt feltölthető, leddel jelzi ha készen van. Súlyra is könnyebb a normál elemnél, 50 gramm helyett 30. Én sok ilyen elemet használok, jól fog jönni. Hatalmas előnye, hogy a 9.5 volt terheletlen feszültséget (de terhelten se megy különösebben alá) végig tartja szemben egy elemmel, aztán egyszercsak 0  lesz.

Mofém garancia

Lehet sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha Mofém csapot vesznek, arra kapnak 5 év helyszíni garanciát. Megvan az ára egy Mofém csapnak, igen, ez nem a 3 ezer forintos zsibis vacak, 20 ezer körül mozog. Viszont a garancia úgy néz ki, hogy minden részére vonatkozik (kivéve a külső fényezést), és házhoz jön a szervizes ember megcsinálni. Az embernek csak fel kell hívnia az ügyfélszolgálatot. Nekem a kádtöltő csapomnak a kerámia betétje kezdett el nyikorogni. Ez nem a zsibis 200 forintos betét, hanem 3-4000 forintos Mofém betét. Hétfőn felhívtam az ügyfélszolgálatot, péntekre kértem a javítást (mert úgyis szabin voltam), kijött az ember, és 2 perc alatt kicserélte. Amúgy én is ki tudtam volna, de ha már garanciás…

Lucifer

Ez egy sorozat, egy hete találtam, jelenleg a második évad felénél jár. Lucifernek elege lesz a Pokolból, és hűséges csatlós démonjával, Maze-el Los Angelesbe (hová máshová) megy, ahol egy puccos szórakozóhelyet vezet.  Természetesen a szokásos dolgait nem adja fel, ugyanúgy alkukat köt az emberekkel, megbünteti a bűnösöket, stb…  Mindezek tetejében sebezhetetlen és halhatatlan. A szöveg amúgy haláli, pl lőnek rá: – Te mégis melyik részét nem érted annak hogy halhatatlan? Aztán a sors úgy hozza, hogy egy neki fontos  nő megölése után együtt kell dolgoznia egy detektív csajjal. Rövidesen észreveszi hogy változni kezd, már sebezhető, stb… Rövidesen arra is rájön hogy miért, miközben egy másik angyal mindenáron vissza akarja küldeni a Pokolba. Imádom ezt a sorozatot, nagyon jól fel van építve, érdekes, változatos (ahogy gyengül). És persze haláli a szöveg. – Mindenkinek vannak démonjai. – Igen, az enyém pl a csapos (Maze).