Vernee Apollo Lite

Vernee-Apollo-lite-02Eljött az éves mobiltelefon csere ideje nálam. A régi telefonnal az a baj, hogy míg az S3-as típusra ömlenek ki a romok, addig az S3 Plus igencsak hanyagolva van. És persze ott van az invertált giroszkópja is, így VR-ra alkalmatlan. Vásárlásnál igazából két szempontom volt. Ha ugyanolyan sebességű a telefon (36 ezer Antutu pont környéke), akkor legalább 6000-es akku legyen benne. Ebben a kategóriában az Ulefone Power 50 ezerért és az Oukitel K6000 Pro  44 ezerért jöhetett szóba. Viszont a megnövelt akku kapacitáson és az ujjlenyomat olvasón kívül semmi érdemi pluszt nem adnak a Jiayu S3 Plus-omhoz képest, még a proci is ugyanaz bennük, és a tárhely kevesebb. A másik szempont hogy ha ugyanakkora az akksija, akkor legyen jóval gyorsabb, és lehetőleg legyen valamiféle gyorstöltési lehetősége. Ebben a mezőnyben 55 ezer körüli áron abszolút a Vernee Apollo Lite a nyerő. 10 magos Helio X20-as MTK processzora van, 32 giga tárhely és 4 giga RAM. 2.5D-s (ez azt jelenti hogy a szélén ívelt) kijelzője van, 5.5 colos, fémházas. Támogatja az MTK processzorok PumpExpress 3.0 nevű gyorstöltését (mint a Qualcomm a Snapdragon prociknál), így nulláról kb 1.5 óra alatt feltöltötte a telefont. 16 megapixeles kamerája van, és 2 tónusú ledje. EU warehouse-ból vettem, így 8 ezer forinttal volt drágább, tulajdonképpen a vám felét fizettem így ki, és 11 nap alatt itt volt. Érdekesség hogy Royal Mail-el küldték, és a GLS futár hozta Budapestről, nem a Magyar Posta.

Nézzük pár hátrányát:

 • Nincs menü gomb. Illetve semmilyen gomb sincs, a kijelző alján van egy gombsáv, de azon csak Legutóbbi alkalmazások / Home / Vissza gomb van. Ez régebbi alkalmazásoknál jelent gondot, ahol a készítők kihagyták a 3 vonalas menü ikont.
 • A fém háznak van egy olyan hátránya, hogy ha megrázom, lehet hallani ahogy a fém gombok nekiütődnek
 • Nem eltávolítható az akksija. Vagyis igen, de ahhoz szerszámokkal kell szétkapni. Tehát nem tarthat az ember otthon 2 akkut, hogy ha lemerül az egyik, gyorsan kicseréli.
 • A Bluetooth headset alvó módban percenként leszakad. Ez remélem csak rom hiba, amit hamarosan javítanak.
 • Csak egy hangszórója van pocsék hangzással, bár ez engem nem érdekel
 • Sötétben szar képeket csinál, bár őszintén én még nem láttam olyan mobilt, ami sötétben jó képet lőtt volna
 • Nincs dedikált sd kártya helye, elfoglalja az egyik sim helyét, ráadásul a második sim nano sim
 • USB C. Bár a világ már errefelé megy, meg bárhogy bedugható, ihajj csuhajj, de nem kérheted csak úgy el a micro usb kábelét a szomszédnak

Előnyök és linkek

 • Van elérhető TWRP : [link]
 • Elérhető a gyári rom : [link], custom romokkal is, ha az tetszik az embernek
 • Telepíthető rá xposed framework, ezzel együtt GravityBox, így a végletekig testreszabható a telefon: [link]

A telefon beceneve a régi zsálya (Jiayu) után Vernee Gyula.

Inferno

Augusztusban olvastam a könyvet, amúgyis nagy kedvencem Dan Brown. Szóval tegnap megnéztük a könyv filmes adaptációját. Nagyon sok mindent hiányoltam belőle,  pl Sienna nem szőke és nincs parókája, Vayentha nem tüsi hajú, stb… De a legszembetűnőbb különbség mégis az egész film vége, ami homlokegyeneset szembe megy a könyvvel. Szóval ilyen wtf feelingem volt a végén. Értékelés: 8.0/10.0.

Praktiker webshop

Kinéztem magamnak egy terméket a Praktiker webshopban, ami ugyan nem volt a debreceni üzletben, de máshol igen, így nagy naivan megrendeltem, és átvételnek a debreceni üzletet jelöltem meg. Az Extreme digital-nál ilyenkor csont nélkül lehozzák pár nap alatt. Azonban itt nem ez a helyzet. Ha nem házhoz szállítást választok, akkor csak az adott üzlet árukészletéből tudok lefoglalni terméket, máshol elérhetőt rendelni nem. Logikátlan, főleg 2016 végén az…

Cseh posta

A Gearbesten mostanában a szokásos kínai és holland / belga posta mellett ki lehet választani a cseh postát is. Azt gondolná az ember, hogy ez jobb, meg közelebb van, de nem. Konkrétan a cseh postás csomagom követő kódja kb. semmit nem ér, ha rákeresek a tizedikén megrendelt csomagomra, akkor azt mutatja, hogy február 24-én kézbesítették. WTF? Szóval marad a holland posta.

A lány a vonaton

Adott egy részeges nő, aki minden nap ugyanazzal a vonattal utazik, közben az ablakból az exférje házát figyeli. Egyik nap másik férfival látja a feleségét (akivel egyébként megcsalta amikor még együtt voltak), ettől dühbe gurul. A nőt holtan találják, ő pedig nem emlékszik arra a pár órára az alkohol miatt, amikor a gyilkosság történt. Jó film, én szeretem az ilyeneket, bár pár karakterbe belevihettek volna többet is. Értékelés: 8.5/10.0.

20000 mAh Xiaomi power bank

Xaiomi-Mi-20000-mAh-power-bKellett egy nagyobb power bank a meglévő mellé, konkrétan a kocsiba, amikor hosszabb útra megyek. A Blitzwolf múltkor leszerepelt, úgyhogy Xiaomi oldalon nézelődtem, azzal jók a tapasztalatok. A 20000 mAh-s változatuk a legnagyobb, én 7200 forintért jutottam hozzá  a Banggood szülinapi akciójában, egyébként olyan 9 ezer. Ugyanúgy lehet hozzá kiegészítőket kapni, vettem is 750 forintért szilikon tokot, ne karcolódjon. A bemenete Qualcomm 2.0 képes, így tudtam tölteni 12 volt 1.7 A-el. Viszont ami csalódás, hogy a Xiaomi feláldozta az alumínium  burkolatot a súly oltárán, szóval ennek a példánynak már műanyag a burkolata, következésképpen a hővezetése rossz. Ebből következik, hogy gyorstöltésnél 56 fokra (!!!) felmelegszik a teteje. Így 6 óra 50 perc tölteni. Normál töltésnél hőmérséklet problémák nincsenek (35 fok), de akkor bőven 14 óra teletölteni. A ráírt értéket természetesen hozza, nem is vártam mást. Két portos, viszont ezek csak normál portok, gyorstöltésre nem alkalmasak. Amúgy jó kis power bank, de az alumínium házat nagyon hiányolom.

Chuwi Hi10

Chuwi-10-1inch-Hi10-Tablet-PC-Windows-10-tablet-Intel-Atom-Cherry-Trail-Z8300-4GB-64GB.jpg_640x640Kellett egy másik tablet a tönkrement Modecom helyett. Tanultam a másik hibáiból, tehát minimum 32, de inkább 64 gigás kellett, valamint az 1 giga ram is édeskevés, 2 minimum. Eleve Windows 10 járjon hozzá, valamint a driver támogatottság is jó legyen. Minimum egy driver csomagot le lehessen tölteni, és na azt válaszolják mint a Modecom hogy szart kapsz te, nem drivert. A választás a Chuwi Hi10-es tabletre esett. Ez egy egész különleges darab, ugyanis 4 giga ramja van, a 64 giga tárhely mellett. Billentyűzetet külön lehet hozzá vásárolni, olyan 10 ezer forint (WTF) körül mozog. Erről majd kicsit később. Direkt figyeltem, hogy ne dual bootosat kapjak, dual bootosat kaptam. Az összes partíció legórása után a 64 bites Windows 10 Home simán felmegy, a kulcs az UEFI-ben van, a telepítő nem is kéri. Viszont a dual bootos menüt ugyanúgy behozza, ehhez a fórumukon  kaptam megoldást : [link]. A 64 bites driver pakk szintén megtalálható a fórumon, én a Double Driver nevű szoftvert használtam a Windows-ba visszatelepítésükhöz. Szót érdemel még a 2 USB csatlakozója. Mindkettő úgy néz ki mint egy USB 3.0, de valójában csak az egyik az, a másikból hiányoznak az extra csatlakozók. Hogy miért csinálnak ilyet? Maga a tablet nagyon meghálálja a 4 giga ramot, természetesen az Intel Atom miatt nem egy erőgép, de a célnak megfelel.

Külön rátérnék a billentyűzetre. A dokkolása nem mágneses, hanem kampós, és ha simán belenyomom, akkor lehet hogy nem dokkol le rendesen.  Megoldásként azt találtam hogy elhúzom a kidokkoló csúszkát, és úgy dokkolom le. Természetesen csak angol kiosztással létezik. A touchpad-ja nagyon idegesítő, szoftverrel kell orvosolni: [link] az a neve hogy Ahk_no_swipedown_invert_scroll, egyébként mindenféle touch gesture-t összeszed.