Rozsdamentes csavarok

14518429_10153671797066511_1143945181_nA tegnapi nap tanulsága, hogy ahol csak lehet, főleg a fürdőszobában, rozsdamentes acél csavarokat kell használni. A képen a wc kagylót leszorító állványcsavar látható 5 év igénybevétel után. Szerencsére észrevettem hogy elkezdett rozsdálni, és még ki lehetett csavarni. De a kocsinál is ahol csak érem meg ha megbontom cserélem ki a csavarokat rozsdamentesre, főleg kívül. Egy korlátozás van, a rozsdamentes acél szilárdsága nem olyan mint a normál acélé, ezért olyan nagy igénybevételű helyeken mint a vonóhorog nem lehet sajnos alkalmazni. És hogy egy kis reklámot csináljak a srácoknak: én a csavart Debrecenben a Nyíl és a Hadházi út sarkán lévő boltból veszem.

Gator Grip

spin_prod_255783201Én csak úgy hívom hogy nyomorék-csavar fogó. Csomó rugón mozgó fém rúd van benne, ennek segítségével rá tud fogni szabálytalan, megsérült stb fejű csavarokra is, természetesen csak akkor ha azok kiállnak a felületből, és nem szabályos kerek a fejük. Nincsenek illúzióim a termékkel kapcsolatban, egy 1500 forintos darabot vettem. Tudom hogy tönkre fog menni, mivel nyíró erőt használ egy rugó ellen. Viszont ha akárcsak egyetlen szarrá ment fejű csavart is ki tudok vele hajtani, amit egyébként marha nehezen lehetne, akkor már megérte. Szerintem nem behajtásra van amúgy, és a rugók sem mennek annyira le, hogy egy nagyobb csavarra értelmesen rá tudjon fogni (pl ha be van rohadva és nagyot kéne csavarni rajta). Kíváncsi vagyok mikor tudom majd használni. Banggoodos amúgy: [link].

Geekbox

GeekBox-Review-01-696x464Ez egy TV box, amit kizárólag a Geekbuying forgalmaz, az ő fejlesztésük. 100 dollár áron kapható, kuponnal kicsit lejjebb vihető, tehát olyan 25 ezer forint átszámítva. Különlegessége, hogy eleve hackelésre lett kifejlesztve. Open source mind a hardver, mind a szoftver. Alapból egy Lubuntu + Android kombó fut rajta, de választható csak ez / csak az, vagy harmadik alternatívaként a Biz OS. Nagyon könnyű flashelni, eleve kivezetett update gombja van, és ha az ember más partíció leosztást kíván mondjuk, arra is kész megoldások vannak a fórumon. Ha az ember nem egyszerű tv boxnak, hanem Raspberry szerű fejlesztő lapnak akarja használni, akkor van hozzá egy landing ship nevű kiegészítő alaplap, amivel pl sata vinyót lehet hozzá kötni, stb… De érintő képernyőre csatlakozáshoz is kész megoldás van.  Maga a Geekbox egyébként fizikailag nagyon kicsi, a HDMI kábelem el is rántja :D Viszont hardverileg elég erős, wifi sem ilyen lebutított van benne. Én csak Androidot használok rajta, ami eleve rootolt, és olyan kellemes funkciókkal rendelkezik, mint pl a külső vinyó értesítési sávból történő leválasztása. MX playerrel HW+ dekóder akadásmentesen visz mindent ami nekem kell. Egyedül HDMI kábelből kell találnom valami másikat, mert a mostani egyszerűen megemeli az asztalról, olyan könnyű az egész, a kábel meg olyan merev.

Drón kiállítás

Múlt hét szombaton voltam öcsémmel a Drónprix fantázianevű drón kiállításon és vásáron a Hungexpón. Már vagy egy fél éve megvettem a jegyet, akkor ilyen super early bird konstrukciót lehetett kapni. Összesen hat órát utaztunk, és vagy négy órát töltöttünk ott. A kiállított drónok mérete a közepestől a baszott nagyig terjedt, volt 1.3 méteres rotorral rendelkező típus, és ez még csak a nagy méretűek alja volt. Voltak előadások is, meg VR amihez nagyon sokat kellett volna sorban állni. Közben ment egy kiépített ledes pályán drón verseny, ott is elidőztünk egy kicsit. Jó volt, hozhatnának a Főnixbe is ilyet, simán elférne.

Érvéghüvely fogó

erveghuvelyNagyszerű szerszámok sorozatunk következő eleme egy érvéghüvely fogó / présszerszám. Maga az érvéghüvely egy fém izé, amit rá kell húzni a megpucolt kábel végére, és rászorítani, főleg sokeres kábeleknél érdekes. A standard szorító a kép jobb oldalán látható, lapos eredményt produkál, és úgy jó istenesen össze kell nyomni, ha elfogadható eredményt akarsz. Nem mondom hogy nincs létjogosultsága, lehet hogy épp pont lapos végeredményre van szükség az adott szerelésnél. De amikor már a tizedik ilyet nyomja össze az ember, akkor elgondolkozik, hogy lehetne-e ezt jobban csinálni? A kép bal oldalán látható a szerszám, amivel lehet. Ez egy HSC8 6-6 hatszögletű, automatikus érvéghüvely szorító. Az alsó sarokban látható a végeredmény. Azért a hatszögletűt vettem, mert az majdnem kör :D Van négyzetet produkáló változata is amúgy. Nagyon könnyű használni, nem kell erőlködni, tökéletes eredményt produkál. Megcsináltam az első rászorítást, a reakció a wow! volt. És a nyolcadik után is. Na és akkor beszéljünk az áráról is, ami 7500 forint. A Banggood árulja itt: [link]. Picit húzós, félve is vettem meg, de most hogy tudom mennyire jó, ismét megvenném ennyiért.

Amtech SMD folyatószer

2016-08-31 20.56.34Vagy flux, ahogy tetszik, én jobban szeretem a flux megnevezést. Hol is kezdjem? Folyatószer nélkül a forrasztás szar minőségű lesz, SMD-nél pedig ez különösen fájó pont, ahol a felület is kicsi ráadásul. A jó folyatószer nem párolog el azonnal, amint egy kis hőt kap, és nem korrodálja szanaszét a felületet ha rajta marad (rosin (gyanta) flux-ok pl hajlamosak erre). Alkohollal könnyen eltávolíthatók, vagy ne adj isten le se kell őket szedni (no clean flux), bár ez már csak lustaság. SMD-nél az Amtech folyatószer tűnik a legjobbnak. Injekciós kiszerelésben árulják, így venni kell hozzá egy 10-30 ml-es fecskendőt is, és annak a nyomójával / tűjével használható. Viszont hamisítják, mint a szart. Amit Kínából rendelne az ember, annak a 100%-a hamis. Jó esetben egy gyengébb minőségű fluxot kap az ember, rossz esetben vazelint. Ez a cucc ugyanis elég drága: egy 10 ml-es kiszerelés amit vettem 4200 forintba fáj, és csak az USA-ban gyártják. Tehát pl made in China = hamis, de csont nélkül ráírják már a made in the USA-t is. Én a hestore.hu-ról rendeltem, természetesen eredeti, és nagyon jól működik. Volt már ilyenből hamis kínaim, ég és föld a különbség.

Audio switch beépítve a windows-ban

Korábban írtam az AudioSwitch [link] programról, amivel a különböző hangeszközeim között tudok váltogatni. Kellemes meglepetés a legutóbbi nagy Windows update óta: beépítve tartalmazza. A hangszóró ikonra kattintva, a lejátszó eszköz melletti kis nyilacskával előjön az összes elérhető eszköz, és lehet választani közülük.