Fürgefutár

Kollegám ajánlotta csomagküldésre a furgefutar.hu oldalt. Ez nem egy konkrét futárszolgálat, hanem közvetítő oldal. Beírom mekkora csomagom van, milyen plusz szolgáltatást szeretnék (pl. utánvét), és hozza az elérhető futárszolgálatokat és az árakat. Én ma GLS-el szállíttattam, háztól házig. A 16 óráig leadott rendelést másnap felveszi a futár, nekem még címkét se kellett nyomtatnom, ő hozta. PayPal-al és bankkártyával lehet fizetni, ár tekintetében pedig jóval olcsóbb, mintha közvetlenül a GLS-től kértem volna a szállítást, arról nem is beszélve, hogy nem nekem kellett elmenni csomagpontra, házhoz jött a futár. Szóval jó dolog ez :)

Modecom Momentum konyec

2016-08-26 20.35.46Vagy két hete azt csinálta a tabletem, hogy nem kelt fel alvó módból. Egyszer már csinált ilyet, ekkor garanciában megcsinálták “illesztési hiba javítása” címszóval. Most viszont pechem volt, a garancia ugyanis 2 hónapja lejárt. Szóval szétszedtem. Közben persze a billentyűzet 5 eres szalagkábelének annyi lett, azt Spanyolországból rendeltem. Másik furcsaság az volt, hogy a kamerákat kb. egy perc volt bekapcsolnia. Írtam a Modecom supportnak is, hogy ugyan küldjék már el a drivereket (Win 10 újratelepítés után a touch pl keresztben érzékelt). Mind a magyar mind a lengyel szervíz elhajtott a picsába. Szerencsére megvolt a Win 8.1-es visszaállítóm, amit rögtön vásárlás után készítettem, így a megoldás elég kézenfekvő volt: a C:\Windows\System32\DriverStore tartalmát, és az érintőképernyő miatt a c:\Windows\inf\TouchSetting.gt fájlt kellett kimásolni. Most ott járok vele, hogy meg van huzatva, és fura billentyűzet leütéseket regisztrál: hangerő le = win + hangerő le. hangerő fel = mindkét ctrl + win + hangerő fel. power gomb = mindkét ctrl + alt + win + power. Szóval az őrületbe kerget, és mivel a 16 giga tárhelye miatt (ami egy Windows frissítésre sem elég) amúgy sem szerettem, ezért erősen gondolkozok egy másik beszerzésén. Amúgy így szétszedve kiderült hogy Modecom Momentum = TVE8901 (Techvision, na ők még annyi támogatást se adnak, mint a Modecom).

3D épület vetítés

2016-08-19 21.04.43Augusztus 18 és 19-én este a Debreceni Egyetem főépületénél 3D épület vetítés volt. Már előre készültem rá, ugyanis már láttam ilyet videón, akkor valami román épületre vetítettek. Mindig az adott épületre egyedileg készült 3D animációt vetítenek 3x2 projektorral, eszméletlen cool effekteket megvalósítva. Természetesen tök sötét kell hozzá, így nem lehet mindenütt meglépni. 12 perces volt, Móniék is jöttek, és kétszer néztük meg. Akit érdekel a teljes videó [itt] nézelődhet.

USB mikroszkóp

467-3825-largeTulajdonképpen mindegy milyet vesz az ember az elv ugyanaz: ez egy közönséges webkamera 0.3, 1 vagy 2 megapixeles felbontással. És van előtte egy mozgó lencse. És aztán még lehet variálgatni vele, hogy van-e beépített világítása, milyen befogó rendszer jár hozzá, és mekkora a nagyítása. Na és akkor itt kezdődhet a mérlegelés, hogy az ember mire akarja használni. A hagyma sejtjeit vagy a bolha tökén a pattanást nézegetni, netán hétköznapi tárgyakat, az én esetemben SMD komponenseket nézegetni egy panelen. Kétféle van általában 50-500x na ez arra jó ha baktériumokat vizsgál az ember. És van az 1-500x, na ez már használható elektronikai felhasználásra, itt 7-20x-os nagyításra van szükség.

Na és akkor még szót kell ejteni a szoftveréről. Mivel közönséges webkamera, így bármilyen kamera szoftverrel megy, akár a Win10 saját beépítettjével, de én pl a yawcam-et használom. Jár hozzá egy Measurements szoftver, amivel egy kalibrációt követően távolságokat lehet mérni meg egyéb méreteket, pl. átmérő. Ezt a szoftvert mindenki hozzáköti a saját usb mikroszkópjához, tehát más gyártóé nem fog menni, de amúgy a szoftver csont ugyanaz. Windows 10 alatt ez némi beállítást igényel, admin módba kell futtatni, és 8 bitesre redukált színkészlettel, különben nem fog menni.

Blitzwolf BW-P3

BlitzWolf-BW-P3-1Snap upban vettem a Banggoodon olyan 3700 forintért. Az elődjét ([link]) 5000 forintért elpasszoltam, így végülis teljesen jól jártam… volna, de ezt majd a végén. Ez egy két portos darab, és Quick Charge 3.0-t támogat. Azt viszont egyébként 20 volt helyett csak 12 voltig, ami végülis a 3.7 voltos akkuk miatt érthető. Az egyik portja olyan csak, a másik szabvány 2 amperes. A bemenete nem Quick Charge, így 4.5 óra töltés helyett nyugodtan számíthat az ember 8 órára. Fekete porszórt alumínium háza van, tokot / dobozt nem lehet hozzá kapni, ezt már a másiknál megszoktam.

Na és akkor a fekete leves, nevezetesen rossz. A normál porton nem érzékeli a terhelést, ezért lekapcsol. Már írtam a supportnak, gondolom küldenek egy másikat. Ha ezt lerendeztem velük, akkor szét fogom szedni, ugyanis én gyanítom hogy a sönt ellenállás rossz vagy csak a forrasztása, ezért nem érzékel. Legjobb esetben meg tudom csinálni, és akkor lesz egy ingyen power bankom. Köztes esetben ha nem tudom megcsinálni, de még össze tudom rakni, akkor csak az egyik portját használom. Legrosszabb esetben pedig lesz három darab 3350 mAh-s 18650-es Panasonic akkum belőle.

[Update] : A harmadik megoldás lett. Úgy van összerakva, hogy a teteje bele van csúsztatva, és az alja igen keményen ráragasztva. Lehetetlen szétszedni rendesen.

Suicide Squad

El nem lehet mondani mennyire vártam ezt a filmet, bár nem egy Marvel :) A sztori valahonnan ismerős, felébresztenek egy ősi metahumánt, aki meg akar ölni mindenkit. De ott van Amanda Waller, aki összerakja a különböző bűnözőkból és metahumánokból a suicide squad-ot, akiket a fejük lerobbantásával tart kordában. Van benne Harley Quinn meg Joker, meg tényleg minimális Batman. A karakterek nagyon erősek, a színészek jók, de a sztori nem annyira, szóval legyen 7.0/10.0.

Dan Brown: Inferno

Könyvről is régen írtam már, kevés olyan van amit szeretek. Az ebook olvasónak hála, és mert év végén megjelenik a film róla, elolvastam Dan Brown Inferno című könyvét. Zobrist, a híres tudós felismeri, hogy ha a népesség növekedésével nem tesz valami drasztikusat a társadalom, akkor 100 éven belül kihalunk. Nézeteivel megpróbál támogatókat keresni, pl. a WHO-nál, de nem jár sikerrel. Ekkora saját szakállra kezd dolgozni. Robert Langdon pedig Firenzében ébred egy kórházban, fején lőtt sebbel, pár napnyi hiányzó emlékkel. És a sarkában pár emberrel, akik megpróbálják megölni. Neki pedig nincs sok ideje megfejteni Zobrist infernóját. Nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek.

Nyaralás vol2

Ez már Móniékkal, két év után csak összehoztuk. A fő cél Ópusztaszeren a Csillagösvény labirintus volt [link]. Először Szarvasra mentünk, ha már úgyis útbaesik, akkor megnéztük a Mini Magyarország makettparkot. Ide 1200 volt a belépő, és marhára élveztük. Közlekedtek a mini vonatok is, és magát a parkot bejárni is jó 45 perc. Utána irány Ópusztaszer. Megörültem hogy a GPS írta hogy –15 perc elkerülő út, akarom-e? Hát akartam. Ez az állat meg elvitt valami isten háta mögötti útra, ami olyan volt mint a Hold felszíne. Meg jártam 1 sávos árvízi töltésen is. Mondjuk még mindig jobban jártam mint Móniék, őket a komphoz vitte. Így aztán egyszerre indultunk, de 20 perccel hamarabb értünk oda. Sikerült bejutnunk a 15 órás Feszty körkép látogatásra. Iszonyú jó, a kép előtt mesterséges építmények vannak, amik a kép meghosszabbításai. Sokszor azt sem lehetett tudni melyik a kép és melyik az előtte lévő tárgy. Itt sajnos fotózni nem lehetett, és árban is elég húzós volt, 2800. Tulajdonképpen ebben sok minden benne van, amire nem volt időnk, de arra nincs igazán jó megoldás ha te csak a képet akarod látni. Utána irány a labirintus, tulajdonképpen amiért jöttünk. Itt 1200 a beugró, 2 labirintus van. A nagyobbik sövényből van, rejtvényes, és 2.5 km a  jó útja, 3.5 a rossz. Mi minden kérdésre jól válaszoltunk, így is lejártuk a lábunkat, és 45 perc alatt jutottunk ki. Mivel már 17 óra is elmúlt ekkor, és visszafelé 3.5 óra volt az út, a kicsi fűzfa labirintust nem próbáltuk ki, annak 15 perc a minimum szintideje. Hazafelé a lökött GPS felvitt volna Budapestig, és onnan autópályán Debrecenig. Azt hiszem kicsit finomhangolnom kell. 100 km-el Debrecen előtt még kocsit is szereltem, lambda szonda kód kitörlés mobillal, amihez az óra helyére épített műszert ki kellett kötnöm, mert nem volt nálam kódkiolvasó, és nem vállaltam be 100 km-t maximum fogyasztással. Na de lényeg a lényeg, mindenki nagyon élvezte.

Nyaralás vol1

Hétfőn és kedden kirándulni voltunk öcsémmel. Sástón kezdtük, itt tulajdonképpen csak maga a tó ami látványosság, meg a kilátó, de oda én fel nem megyek. Nem is a magassággal van baj, hanem a csigalépcsővel, mert beleszédülök mire felérek. Ott kajáltunk egy jót, majd irány az Oxigén Adrenalin park. 8 éve már voltunk ott, sokat változott. Van haditechnikai kiállításuk, erdei labirintus (ahol szerintem el is tévedtünk), és vízi gömböc. Bobozásnál megkérdeztem a csajt hogy sportkamerát lehet-e vinni. Azt mondta hogy ha nem félek hogy elhagyom, akkor nyugodtan. Ami kicsit negatív, hogy kőpengőt kell váltani a helyszínekhez, és azt nem váltják vissza.  Szállásunk Mátrafüreden volt, a Füred hotelben. Ez egy kisebb, családias placc, finom reggelivel, és tök aranyos recepciós csajjal :) Délután még megnéztük a Kozmáry kilátót, este pedig jakuzzi és szauna. Másnap reggel tovább indultunk Parajdra a kocsimúzeumhoz, majd pedig a siroki várba. Itt egy kicsit elkeveredtünk, mert nekem persze a GPS-re kell hallgatnom az “arra van a vár, te paraszt” sárga táblák helyett. Hát oda elég volt felmászni, viszont érdekes volt, főleg a barlangok benne. Tovább Egerszalókra, ahol a sódombot akartam látni. Egész jó, meg ez is ki van pipálva akkor a bakancslistáról. Bár kicsit bántam, hogy elölről csak a közvetlen mellé húzott fürdőből lehet normálisan megnézni, “csak úgy” nem. Zárásként pedig a demjéni barlangfürdőben csobbantunk vagy 2 órát.

Windows újratelepítés

Történt hogy feltelepült a gépemre az Anniversary Update, így 1607-es verzióm lett ugye. Azt vettem észre, hogy ha az asztalról indítok admin módot igénylő programot parancsikonnal, akkor szétfagy az asztal. A start menü még működik a már megnyitott programokkal, de minden más megfagy. Ilyenkor egy kijelentkezés segített. Máshová rakva ugyanazt a parancsikont semmi baj nem volt. Egyik kijelentkezéskor közölte hogy kivétel az explorer.exe-ben, és csókolom. A következő induláskor fekete képernyő. Ami érdekes volt hogy pl a Win+P működött, fel is hozta a kék oldalsávot. Alaphelyzetbe állítás sajnos nem segített, ugyanazt csinálta (WTF), így kompletten újrahúztam. Most a digitális aláíráson kívül minden működik. Az eSzemélyi program látja a tanúsítványomat, a tárolóba is belekerül, de az aláíró szoftver semmit nem lát belőle. Sebaj, írtam a kekkh-nek, remélem megoldják.

Ja és a parancsikonos problémára most jelenleg az a megoldás, hogy a user account control-t úgy kell beállítani hogy elsötétedjen az asztal. Ha nem, akkor kifagy.