Louis Rossmann

Ő az új kedvenc youtuberem, a csatornája itt található: [link]. A csávó 28 éves, és egy laptop szervizt vezet New Yorkban. Az országból adódóan főleg MacBook-okat javít, mert itt az embereknek nyilván megéri a 2000 dolláros laptopjukat 200 dollárért megjavíttatni ha vizet öntöttek rá.  Élőben javítja az alaplapokat, elmagyarázza mi ment tönkre, annak milyen hatása van stb…  Egyik videójában pl. elmondja milyen eszközöket használ, és miért pont azokat. Van egy “introducing to basic electronics” videó sorozata is, az egyszerűen zseniális, én is tanultam belőle pár dolgot. És vannak olyan videói ahol a magánvéleményét mondja el bizonyos dolgokról, azok is érdekesek.

Gorenje Polka

2016-07-27 17.46.22Avagy az új porszívóm, a képen a piros. Történt ugyanis hogy a régi elérte az amortizáció olyan fokát, hogy már az egyik kereke is megadta magát. Annak idején jó olcsó pénzért vettem, azt hiszem kiállítási darab volt egy messzi-messzi galaxisban. Az Emagon pont háztartási gép akció van, ez jól jött. Azt hiszem 2017-től kötelező feltüntetni a porszívókon bizonyos paramétereket, pl energia hatékonyság, tisztítási hatékonyság, és por visszabocsátási tényező. Pár gyártó máris csinálja, köztük a Gorenje. A vásárlásnál tulajdonképpen a por visszabocsátás volt az egyetlen szempont, hogy A osztályú legyen. A Gorenje Polka 25 ezerről 19 ezerre volt leértékelve, a következő A por visszabocsátási tényezőjű porszívó 40 ezer, így ezt vettem. Azt írja hogy a padló tisztítási hatékonysága A osztály, szőnyeg D. Én nem tudom hogy mérik ezt, de maximum teljesítményen úgy szív, mint a disznó, nagyon elégedett vagyok vele.

NYÁK tisztító

pcbcleanerForrasztás után illik letakarítani a rajta maradt folyatószert, különösen a rosin flux nevezetűt, mert korrodálja a felületet. Ugyan kisfeszültségű áramköröknél nem érdekes, de 220-as tápnál már volt olyan, hogy a flux maradéka zárta rövidre a panelt, szóval ezzel is óvatosan. Az abszolút korrekt tisztítási módszer mikrohullámú tisztítóban lenne (és nem az ékszer tisztítós változat), persze hobby szinten ez ágyúval verébre. Itt jönnek a képbe a NYÁK tisztítószerek, folyatószer eltávolítók. Lehet kapni bármelyik elektronikai boltban, persze itthon busás pénzért, egy spray-s változat 4500 körül mozog. Én az eBay-ről vettem egy NVR indiai cég átal gyártott 30 millis folyadékot, ami a leírása szerint biztonsággal alkalmazható műanyagon és fémeken. 1400 forint volt, az eredményt pedig a képen láthatjátok. Külföldről vásárolva mindig pcb cleaner-re kell keresni.

Nespresso Krups U

2016-07-19 15.38.33Eljött az ideje hogy új kávégépet vegyek. Kapszulás gépet azért használok, mert kotyogósban időnként iszonyú szar kávékat csináltam, és nem értettem miért. 10 perccel később ugyanabból a kávéból, ugyanabban a kotyogósban pedig teljesen jót. Kollegám viccesen megjegyezte, hogy a zacc nem újrahasznosítható. A kapszulásnál viszont egyenletes volt a minőség. Martello gépem volt, ez az Aldis, megvan már vagy 4 éve. Ami problémám volt vele mostanában, hogy a víztartályban megtelepedett valami nyálkás szar, és mivel sok az él / perem stb… ezért normálisan sosem lehetett kipucolni, még egy szivacsot se lehetett belenyomni. A legutolsó tisztításnál pedig alul megrepedt, és (legalábbis én nem találtam) alkatrészt nem lehet hozzá kapni.

Az új gép kiválasztásánál így elsődleges szempont volt, hogy a víztartály könnyen pucolható legyen. Lehetőleg semmi él, beleférjen egy szivacs, stb. Második fő szempont, hogy mindent lehessen hozzá kapni. Ha eltörik / elromlik valami akkor ne kelljen kihajítani az egész gépet. És utolsó szempont, hogy a használt kapszula ne a lecsepegett vízben álljon, ahol további kávé oldódik ki belőle.

Így lett a Nespresso Krups U gépe 40 ezer forintért. Full kerek víztartály, különálló kétszintes használt kapszula tartó és csepptálca. Full automatikus a dolog, belevágom a kapszulát, magától felfűt, lefőz és kiejti a kapszulát. Járt hozzá egy tejhabosító is, ezt nem tudom mennyit fogom használni, de ingyen volt xd Alkatrész ügyileg is jól állunk, tegnap még a szervízkönyvét is sikerült beszerezni. A mérete is érdekes, harmad akkora mint a Martello. Egyelőre kísérletezgetek hogy melyik kávé típus jön be, járt ugyanis egy 16 kapszulás welcome csomag.

Xiaomi Mi Band 2

mi-bandAlapvetően meg voltam elégedve a régi, 3 ledes Mi Band-el, viszont az órát nagyon hiányoltam róla. Ezért azt csináltam hogy két dolgot hordtam a csuklómon, ezt meg az i5plus-t. Elég hülyén nézett ki, mondták is a többiek, hogy előzetesben vagyok (követő pánt)? Nemrég jelent meg viszont a Mi Band 2, oled kijelzővel. Alapból nem mutat semmit, meg kell nyomni hozzá a touch gombot az elején. Be lehet állítani miket jelezzen ki, idő / lépésszám / kalória / távolság / pulzus / akku. Ugyanúgy full vízálló, mint az elődje, picit vastagabb, van benne pulzus mérő is. Érdekes módon a kínai webshopok nagyrészénél még csak előrendelés volt, amikor a GeekBuying már árulta. De úgy látom minden kínai újdonsággal így vannak, elővásárlási joguk lenne? Na mindegy, lényeg hogy 10500 forintért nekem már akkor kezemben volt, amikor máshová még csak az első készletek érkeztek. A gyári alkalmazás természetesen azonnal ismerte, de a kiegészítőként használt Mi Band Tools 2 hétig még nem. Szerencsére mostmár igen, így teljes értékűen lehet használni. A régit 3000 forintért eladtam.

Piszoár csere

2016-07-16 11.21.24

Mindig is volt piszoáron, már beköltözéstől (hamarabb, mint kádam xd), ha elfér a fürdőszobában akkor mindenképpen jó ötlet. Az előző példány egy Inker Lagos volt, egész egyszerűen egy szar, de legalább olcsó volt, és a házfelújításkor erre volt pénz. Konkrétan a perem kialakítása nem volt megfelelő, így ha a felette lévő gömbcsap nem csak résnyire volt nyitva, akkor elég rendesen spriccelt kifelé is. Viszont az elégtelen öblítés mindig is zavart, hiába nyomtam hosszan a gombot, a kis víznyomás nem juttatta el mindenhová a vizet. Gyanakodtam az öblítő csőre is, de nem az, semmi köze. Lényeg a lényeg múlt héten eldöntöttem hogy másik kell akkor, így vettem egy Alföldi bázis piszoárt 9500 forintért, meg vagy 300 forintért egy gumi tömítést. És baromi jó lett, végre teljes víznyomással lehet öblíteni, és nem csap ki. Még körbetömítem szilikonnal, meg az alsó szifont ki kell cserélni egy kisebbre, ugyanis a réginek 55-ös kifolyása volt, ennek 50-es.

Mr Robot

Ezt a sorozatot Móni ajánlotta, jelenleg a második évad legelején jár. Hackeres sorozat, és pár kivételtől eltekintve meglepően pontos amit csinálnak benne. Tehát nem az van mint bizonyos filmekben, hogy a látványra mennek rá, közben olyan hülyeségeket mondanak / mutatnak hogy még. A világot az Evil Corp konglomerátum irányítja. Mindenütt ott vannak, bankok, biztosítások, elektronikai termékek, stb… Elliot egy biztonságtechnikai cégnél dolgozik, és támadást érzékelnek az Evil Corp szerverei ellen, aminek hátterében Mr. Robot és fsociety (nagyon erős az Anonymous áthallása) nevű hacker társasága áll, akik térdre akarják kényszeríteni a világ legnagyobb hatalmú vállalatát. Elliot lehetőséget kap csatlakozni. Az első évadon vagyok túl, a tanácsom pedig az hogy az elején nagyon kell figyelni, mert az utolsó 2 részben derülnek ki a dolgok, ki kicsoda, miért, stb… És utána visszagondolni hogy ez a jelenet ezért volt, stb… Egyébként brutálisan jó az első évad vége, alig várom hogy belekezdjek a másodikba.

Tépőzáras kábel kötegelő - fehér

2016-07-13 19.53.58Szeretem ezeket a kábel kötegelőket, rengeteg helyen használom. Angolul velcro cable tie néven kell keresni. Baromi egyszerű használni, a füles végén egy hurkot kell csinálni az egyik kábel körül, majd körbetekerni a többit. Régen a feketét  bagóért az ember után hajították, viszont a fehérnek nem ritkán ötszörös ára is volt. Ezért annak idején egy köteg feketét vettem, és azt használtam fehér kábeleken / csöveken is. Elég ronda volt… Hálistennek mostmár kicsit racionalizáltabb, ugyanannyiba vagy közel ugyanannyiba kerül a két szín.  Nekem most sikerült viszonylag olcsón az eBayen szerezni 50 darabot 3550 forintos áron, UK-ból.

HC-12 433 MHz-es modul

2016-07-06 05.34.34Igazából kicsit több, mert 100 csatornás, 200 kHz-es lépésekben. A történet a “hogyan vigyünk át vezeték nélkül egyik helyről a másikra adatot amivel a mikrokontroller tud dolgozni”. Egyik lehetőség a Bluetooth, ami kicsit körülményes, ugyan biztonságos, de csak 1-1 kapcsolat, párosítani kell, és csak 10 méter (most az ilyen pici modulokról beszélek). Másik lehetőség a normál rádiós kommunikáció, ebből a 433 MHz-es a legelterjedtebb. Na vettem nagy lelkesedésemben egy kb. 2 dolláros adó és vevő párost. Ehhez antenna nem járt, külön kellett venni, spring antenna néven fut. Viszont abszolút nem akart működni, mindenfélét vett, csak a jelet nem, sőt akkor is vett valamit, amikor az adó ki volt kapcsolva. Megvettem a HC-12 névre hallgató modult Gearbesten (link). Ez egy határozottan komolyabb konstrukció. Mikrokontrolleres, mindenféle kommunikációt elrejt, kívülről nézve csak egy soros port. Hatótávolsága maximális teljesítményen 1 km, illetve egy nagyon alacsony átviteli sebességen 1.8 km. Nekem elvitt a kert egyik végéből a másikig, illetve 6 falon keresztül, ez untig elég. 100 csatornás, 8 adó erősség, 4 különböző energia séma szerinti működés. AT parancsokkal konfigurálható, ha az embernek nincs szüksége 1 kilométeres hatótávolságra, akkor visszább lehet venni, ezzel fogyasztást spórolva. A teljes használati utasítását (itt) lehet megtalálni. És természetesen két darab kell belőle a kommunikációhoz. Half duplex, ami azt jelenti hogy a modul képes adni és venni is, de egyszerre csak az egyiket.

Taft Carbon Force és Electro Force

taft_newVagy két hete szúrtam ki a Müllerben ezeket, előtte még sosem láttam, szóval új lehet. Az áruk 895 forint, tehát a standard Taft zselé árfekvésben vannak. Azt tudni kell, hogy nekem nagyon erős a hajam, egy 5-6-os erősségű zselének esélye sincs megfogni, 1-2 óra alatt széthullik. Eddig a 12-es Taftot használtam, a Carbon Force kettővel kevesebb. Amiért különleges hogy szénszálas, és alig van súlya. De komolyan, meg sem érzem hogy van rajta zselé. A tartásával sincs különösebb gond, bár nap végére már nem egészen úgy áll mint reggel. Cserébe kárpótol az hogy könnyű. Na és az Electro Force, hát az valami brutális: 15-ös erősségű. Ez 72 órás tartást ígér, ezt nem tudom tesztelni, mert este mindig kimosom, de egy biztos: ez este is koppra úgy áll ahogy reggel belőttem.