Gázóra csere

Jött egy levél a napokban, hogy a Tigáz cserélni fogja a gázórámat. Ami azért fura, mert még 2018-ig teljesen jó lenne a jelenlegi, már ami a hitelességét illeti. Ősszel pedig kivonul a Tigáz a lakossági piacról, és a helyét átveszi a nemzeti jóégtudja micsoda, állam bácsi. Na most akkor miért cserélik ki saját költségen idő előtt a gázórát, ha pár hónap múlva állam bácsi nyakába is varrhatnák az ezzel kapcsolatos költségeket? Nem értem…

Olvasni fogok

2016-06-25 06.05.04Év végén jön a Dan Brown Inferno című könyve alapján készült film, és én ezt a könyvét még mindig nem olvastam, pedig az írót szeretem, 3 könyve itt pihen a polcomon, de a többi is járt a kezemben. Aztán Kriszti is annyit mondta a Trónok Harcával kapcsolatban hogy ilyen plusz infó van a könyvben, olyan, hogy egyre inkább kedvet kaptam elolvasni. Viszont megnézve ezeknek a helyigényét, gyorsan egy ebook olvasón kezdtem gondolkozni. Sokáig nézegetve és konzultálva a többiekkel, egy 6 colos Bookeen Muse lett. Ez az alap modell, és az emag oldalán hibásan szerepelt hogy van benne háttérvilágítás, ezt azóta javították. Felajánlottak cserébe egy Kindle-t, de az nem kellett, nem akarok az Amazon-hoz kötődni. Szóval mit tud 27 ezerért? 6 colos érintőképernyő, szabvány 167 dpi-s e-ink kijelző. Háttérvilágítás nincs, Kriszti szerint hülyeség is, pont az a lényeg hogy nincs benne. 2 giga tárhely, micro SD-vel bővíthető. Van egy több dpi-s verziója is, de túl nagy az árkülönbség hogy megérje.

Na és akkor a használat. Én rátöltöttem a Google fontját, a Literata-t, ezt középső sorköz beállítással, legkisebb margóval, 23-as betűmérettel sorkizártan használom, így hasonlít leginkább egy könyvhöz. A használati utasítást érdemes elolvasni, sok a hasznos rejtett funkció. Nagyon gyors, imádom. Lapozni a képernyő érintésével is lehet, vagy az oldalsó gombokkal. Én minden lapozásnál teljes oldalfrissítést állítottam (ez egy fekete felvillanással jár, amit hamar meg lehet szokni), egyébként zavart az előző oldalakból hátra maradt “piszok”. Valamiféle tokot szeretnék hozzá, de a hivatalos az 8000 forint körül mozog, annyit nem ér, inkább valami általános beledugós tok kellene.  A többiek véleménye is pozitív róla, főleg a gyorsasága miatt. Nekem még sosem volt ebook olvasóm, így nincs referenciám, de hiszek nekik :)

TV box antenna

Vettem ugye annak idején a TV boxomat [link] amit azóta is használok, bár még arra rá kell jönnöm hogy bizonyos videók hangját miért nem játssza le. A wifije viszont elég gyenge, lefelé 3, felfelé 10. Nem tudom ebben mi a logika, kábelen 22 a letöltés, felfelé nem lesz gyorsabb, 120/10-es net van. Gondoltam a kis lapantenna miatt lesz ez, úgyhogy vettem Banggoodon kábelt és antennát. Kis forrasztgatás után kiderült, hogy ennek bizony a hardvere olyan szar, normális antennával se tud többet, ami kicsit lelombozó.

Filmek mostanában

Warcraft, a kezdetek: Alig vártam ezt a filmet, és nem csalódtam. Annyi kell csak, hogy az ember ne azt keresse hogy bezzeg ez nem úgy van a játékban, stb… hanem élvezze a látványt. Ami pedig szerintem hatalmas, talán az Avatar közelébe is ér 3D élményben. A sztori gyenge egyébként, nem az a fő értéke hogy úgy mondjam. Értékelés: 9.0/10.0.

Szemfényvesztők 2: Hát ez… odabasz? Angolul szerettük volna megnézni, de a Cinema City összesen 2 alkalommal adta le úgy, vállalhatatlan időpontokban. A lovasok egy új műsoron dolgoznak az árnyékba bújva, miközben a Szem-en kívül másnak is tervei vannak velük. Brutálisan jó sztori, értékelés: 10.0/10.0.

I, Origins – A szem tükrében. Ezt Márti ajánlotta, és angolul néztem. Adott a tudós csávó, aki hobby szinten szemeket fotóz, így ismerkedik meg egy házibuliban egy lánnyal, akibe beleszeret. A csaj szeme heterochrómiás, Márti ezért is ajánlotta xd Tragikus elvesztése után 7 évvel immár új feleséggel és babát várva egyszercsak hírét veszi egy írisz adatbázisból, hogy Indiában van egy 10 éves pontosan ugyanolyan szemű kislány, mint a halott feleségéé. Elindul megkeresni. Nagyon erős film, kicsit be is depiztem tőle, értékelés: 10.0/10.0.

Delux M618

2016-06-16 18.37.02Az előző egerem már borzasztó állapotban volt, ideje volt lecserélni. A beszerzés külön bekezdést érdemel. eBay-en megrendeltem december negyedikén a képen látható Delux M618-as modellt. Két hónap múlva írok a csávónak, hogy ez bizony nem érkezett meg. Elküldte megint. Két hónap múlva ismét írtam, ekkor egy másik postaszolgálattal küldte. És két hónap múlva sem érkezett meg, ekkor már fél évnél jártunk. Negyedjére már nem volt pofám írni neki, inkább lenyeltem mint veszteséget. Megrendeltem Aliexpressről, szigorúan követő kóddal (ami nem olyan, annak a 90%-a eltűnik mostanában). Na ez megérkezett, fél év után végülis ha az eredeti rendelést nézzük.

Maga az egér wireless, ez nálam otthon alap, nem szeretem és nincs is hely a kábeleknek. És ilyen über-ergonomikus, úgy kell használni, mint egy kézfogás, ez azt mondják nem terheli a csuklót. Viszont terheli a felkart, vagyis nyolc órás munkavégzésre alkalmatlan, már csak azért is mert jóval nehezebb elengedni, mint a standard változatot. Így az eredeti tervvel ellentétben a munkahelyre nem fogok venni, otthonra viszont tökéletesen bevált. Az ára 6000 forint körül van, a tápellátást 2 darab AAA elem adja. Amit nagyon meg kellett szokni, hogy egy idő után lemegy sleep-be, és csak gombnyomásra ébred fel (bár a kínai leírás szerint mozgatásra is, de ez nekem sosem sikerült).

Xiaomi távirányító

100-Original-font-b-Xiaomi-b-font-Mi-Universal-Intelligent-Smart-font-b-Remote-b-fontValami, amire azt mondom hogy elhamarkodott vétel volt. Mondjuk lehet összeszedik magukat, és felfejlődnek vele, de az kicsit odébb van. Ez egy univerzális infra távirányító lenne, ha úgy tetszik okostávirányító. Azért vettem, hogy majd távolról, neten keresztül vezérelve mikor elindulok a munkahelyről bekapcsolom a klímát, és mire hazaérek már emberi hőmérséklet lesz. A neten vezérléssel már megbukott a dolog, bár elvi síkon időzíthető (szükségmegoldás). Azért csak így, mert az app 3/4-e kínai, igazából az egész terméket a kínai piacra szánták. Amúgy nagyon okos lenne, tud pl. másolni távirányítót, ha nem lenne benne az adatbázisában, viszont pont klímára ez nem működik. És ugyan vagy 86 darab Toshiba klíma van beleprogramozva, összesen egy ki- bekapcsolást tudtam kisajtolni belőle. Gondolom most legalábbis azokra az eszközökre mennek rá, amik Ázsiában fordulnak inkább elő, az európai modellek jobb esetben később, rosszabb esetben sosem jönnek. Az ára amúgy a Gearbesten olyan 16 dollár volt.

Kábel pucoló

2016-06-05 06.11.24Ez volt az egyik geci tevékenység. Főleg a hálózati kábeleknél úgy lehúzni a külső burkot, hogy a belső kábelekbe ne vágjon bele. A nem tömör kábelmagokba a jobb oldali piros, hagyományos kábel csupaszító folyton belevágott, pár szálat mindig elintézett. Tudom hogy lehetett volna állítgatni, kísérletezgetni, csak hát ugye az a kábel kárára történik. Nemrég rátaláltam egy magát automatikusan állítónak, kábelekbe nem belevágónak, hagyományostól eltérőnek hirdető kábel pucolóra, erre: [link] (a képen a sárga). Tulajdonképpen a konkrét típus nem is érdekes, hanem a felépítés. Lehet ezt a fogót kapni 8 ezerért is, ha valaki minőségibbre vágyik (otthonra felesleges). Mióta megérkezett, azóta tart a wáó faktor, ez egy iszonyú durva cucc. Ugyanúgy boldogul a vastag MT kábellel, mint a szuper vékonyakkal, a belső szigetelésbe nem vág bele, a szálakat nem vágja el. Faternak annyira bejött, hogy ő is rendelt, pedig amikor megrendeltem akkor “jó a régi, csak gyakorolni kéne vele” véleményen volt.

YZXStudio 1266

yzxstudiosÚjítottam usb power meter témában. Korábban a 1262-es modellem volt [link], csak azóta bejött A QualComm 3.0 ami 20 voltos töltés, ennek a mérésére például alkalmatlan a régi. A zöld színű az új szerzemény, ez a 1266-os modell, 9 ezer forintért lehet beszerezni, eBay-en egyedül f-t-2000 user árulja, senki más. Egyéb webshopokban pedig minimum kétszer ennyibe kerül. 18 bites ADC-je van, a feszültség pontossága 10x jobb, mint a réginek. 24 voltig tud mérni, és eltárolja a töltési / kisütési időt is. Újdonság még hogy egy fix áramú terhelés (usb discharger) segítségével tud USB kábel ellenállást mérni feszültség esésből. Így kiszórhatóak az ember gyűjteményéből a rossz minőségű kábelek. Nem ez a csúcsmodell egyébként, hanem a 1270-es színes kijelzővel és 2 kimenettel, viszont ezt már totál fölöslegesnek tartom. Az enyémről van egy nagyon jó teszt itt: [link]. Bluetooth modult nem kértem hozzá, csak a feszültséget és az áramerősséget broadcastolja rajta, használhatatlan feature (legalábbis nekem).

Xiaomi kihangosító

2016-06-02 19.48.55Kollegám vett egyet, és agyba-főbe dicsérte. A Gearbest árulja [link], mikor mennyiért, olyan 5800-6600 között mozog. 12 óra muzsikát ígér, ez szerintem abszolút igaz, mióta elromlott a fülesem ezt hallgatom, a kis mocsok nem akar lemerülni. Van rajta mikrofon is alul, igen jó minőségű. A hangszórójának nagyon jó hangja van, nincs panasz rá. Okos bónuszként megjegyzi a kikapcsoláskori hangerőt, így a mellette lévő előző darabbal (valami T-2020A) szemben csendben kapcsol be, diszkrét rövid dallammal, nem egy full hangerős Bluetooth is ready to pair szöveggel. A gombok alul vannak, felül meg kell nyomni és akkor alul megnyomódik a gomb. Ami szokatlan volt, hogy vagy 5 másodpercig kell nyomni hogy ki/be kapcsoljon. De attól még abszolút jó vétel volt.