Digitális aláírás

Ha már új személyi, akkor kértem hozzá a díjmentes digitális aláírást is. Aztán volt ugye a cirkusz hogy az okmányirodáknak se volt eszközük még az aktiváláshoz sem sokáig, utána az otthoni felhasználásra kiadott szoftver csak egy PIN változtató volt. Tulajdonképpen csak a legfontosabb funkcióra volt képtelen. Most viszont már használható. Fenn kell lennie hozzá az eSzemélyi programnak, tulajdonképpen ez oldja fel, hogy más program használhassa a kártyán lévő tanúsítványt. A fájlok aláírása egyelőre külső programmal nem megy (Word, Excel pl), csak a saját KEAASZ programjukkal. PDF fájl aláírva is PDF marad, viszont minden mást egy ASICE fájlba rak, ami tulajdonképpen egy zip, benne az eredeti fájllal, és az aláírással külön. Erre még normális viewert nem találtam. Kérdeztem a KEKKH-et hogy van-e valami ajánlott, még nem válaszoltak. Aláírt fájlt ellenőrizni egyrészt lehet a KEAASZ-al, de egy portált is üzemeltetnek rá: [link]. Hát egyelőre ennyi, elvileg júliusban lép életbe a törvény az EU-ban hogy egyenértékű a papíron firkantós aláírással, meglátom mire lehet majd használni. Ötlet: szolgáltatókkal / bankokkal szerződést kötni és/vagy lemondani.

X-Men: Apokalipszis

Vasárnap néztük, 3D-ben magyarul. A történet viszonylag egyszerű, felébresztik az első mutánst, aki baromi erős, csomó képessége van, és istennek képzeli magát. Maga köré gyűjt 4 “lovast”, és elkezdi megtisztítani a világot. Charles-ék pedig megpróbálják elpusztítani, miközben ő is szemet vet Charles fejekbe látó képességére. Nem tudom miért fikázzák, nekünk baromira tetszett. Az after creditsre marha sokat kell várni. Értékelés: 9.0/10.0.

Új power bank

powerbank_12vIgazából DIY megoldás. A Gearbesten korábban vettem 4 darab 18650-es akkut egész jó áron [link]. A power bank pedig tulajdonképpen csak egy huzat volt, ez 1500 forintba került [link]. Különlegessége a többi power bankhoz képest a változtatható feszültsége. Tud 3.7 voltot, ilyenkor tulajdonképpen az akkuk feszültségét küldi ki. Aztán 5, 6,9, és 12 voltot, természetesen egyre csökkenő maximális áramerősséggel, a végén már csak 0.6 A-el. Az USB csatlakozója csak 5 voltos állásban aktív, egyébként a 2.1mm-es aljzatból lehet az eszközöket táplálni. Amit nem is tudtam, de egy pozitív tulajdonsága, hogy a 3.7 volt kivételével terhelés nélkül nem kapcsol ki. Ez azért lényeges, mert általában 50 mA kell egy power banknak, különben lekapcsol, és ez nem feltétlen kívánatos. Maximum 6 darab 18650-es akku megy bele, ebből is az unprotected! Fizikailag nem fér bele egy protected cella, de nem is kell, a power bank áramkörében van védelem. Párhuzamosan van mind kötve, a leírás szerint 3 vagy 6 darabot lehet belepakolni, de ez natúr hülyeség, semmi nem indokolja. Olyan projekteknél fogom használni, ami 5 voltnál nagyobb feszültséget követel meg, és nem akarok érte egy egész tápegységet elővenni.

Aljas Nyolcas

The Hateful Eight. 2015-ben jelent meg, moziban azt hiszem lemaradtam róla. Kollegám angolul nézte meg, és ő mondta hogy kibaszott érthetetlen a szöveg, szóval meg kell néznie még egyszer magyarul is. Én eleve be se próbálkoztam, magyarul néztem. Leírásból csak azt tudom mondani, amit a port.hu [link], ez a film egy mestermű. Értékelés: 10.0/10.0.

PlayIT

Tegnap playIT-n voltunk, ugyanis tavalyról emlékeztem, hogy akkor nagyon bántam, hogy kihagytam. Jegyet elővételben vettünk, hogy ne kelljen annyit sorbanállni. 10:30-kor értünk oda, kb 1 perc alatt benn is voltunk. Utána viszont sorbanállás. Gyakorlatilag minden jobb cuccnál minimum fél órát állni kellett egy sorban. Három Oculus Rift volt például. Az íjászos játéknál olyan 1 óra sor, a hullámvasút videónál fél óra, a legegyszerűbb kézzel vezérelhető kocka/hexagon csináló játéknál 20 perc, végül ezt próbáltuk ki. Nem rossz, bár nagyon kellett igazgatnom hogy éles legyen, és szemüveget sem lehet alávenni. A youtuber simogató esélytelen volt, ott kb 1.5 órás sor állt. Még a hoverboard kb 45 perces sorát vállaltuk be, az viszont kurva jó volt. Hasonló a korcsolyázáshoz, gyorsan bele lehet jönni. Volt kint a honvédség is, pár fegyverrel meg egy páncélautóval, abba be is ültünk. Sokmindent nem vettünk, de jól elvoltunk. Délután még megvártuk a cosplay versenyt, utána mentünk. A vörös hajú csajok még mindig nagy kedvenceim :D Meg a kék is. A gamer kvíz pedig halálos volt,  nagyon adták a színpadon :D

Klíma

2016-05-11 12.12.29Hát ez is eljött, szerdán felkerült. Ennyi tortúrát valamivel, komolyan… Háromszor változott a terv hogy a külső egység hová fog kerülni, de csak meglett. Vettem egy szar tetőkonzolt is, ami nem felelt meg a leírásának, ezt a pénzt még mindig várom  vissza, gondolom a fószer ki fogja maxolni a 30 napot. Szóval a klíma egy 2.5-es Toshiba, ebbe a lakásba untig elég lesz, az ára 200 ezer forint. A szerelést elintézték 4 óra alatt, szerintem egész jól. Előtte rendbe kellett kicsit tenni a falat, amire a külső egység került, plusz elpakolni a szereléshez majd vissza (hát ez olyan 2-2 óra). Az ára 70 ezer volt, ha hozzáveszünk még ilyen-olyan csavarokat, konzolt stb stb, olyan 285 ezerből megvolt. De legalább nem fogok nyáron megrohadni :)

Úgyis megcsinálom sorozat #4

2016-05-03 16.58.49Tescó oszlopventillátor. Hát ennek az idők során tönkrement a képen látható csavaros időzítője. Egy külső időkapcsolóval használtam eddig, de az mostanában másra kell, így kerestem a megoldást megcsinálni. Szerencsére Aliexpressen annyit lehet kapni, mint a disznó, “fan timer”-re kell keresni. Az ára nevetségesen alacsony, 1.46 dollár volt. Arra kell csak figyelni, hogy az eredetinek megfelelő időzítésűt vegyünk. 60 perces a leggyakoribb ahogy én láttam, nekem 120-as kellett, de olyan is akadt azért.  Bekötni nevetségesen egyszerű volt, így újra működőképes a ventillátor.

TP-Link Archer C5

Egy ideje fontolgatom új router beszerzését. A régi még a v1-es TP-Link 1043 ND volt. Ez egy három antennás, gigabites, 2.4 GHz N-es router. Akkor vettem, amikor 120 megabites netre váltottunk, ezt ugyanis az előző router nem bírta volna, itt most a WAN-LAN áteresztésről beszélek. A 1043-asnak annak idején kimértem, olyan 140 megabit, tehát egyel nagyobb csomagot már nem bírt ki. Időközben kicsit zsúfolt lett itt a 2.4 GHz-es sáv, főleg hogy az UPC bekapcsolta ezt a wifi free szolgáltatását. Rengeteg a bluetooth eszközünk is. És ami még fontosabb, a router firmware-je már vagy 5 éve nem frissült. Ez nem egy jó pont, persze nyilván ott van az OpenWRT mint alternatíva, de azzal pl a WPS-t sosem tudtam működésre bírni. Szóval megfogadtam a bentiek tanácsát, és első körben 23 ezerért vettem egy Archer C5-öt. Nálunk amúgy párban dolgozik a router, ez a belső. Ha beválik, márpedig bevált, akkor veszek egy másikat.

Ami negatív meglepetésként ért, hogy bármit mond a gyártó / forgalmazó a telefonomról, nem képes kezelni az ac wifit. A SOC gyártói oldalán egyértelműen le van írva, hogy csak 5GHz N-et támogatnak, nem tudom miért vezetik akkor félre a népet. Szóval így most le vagyok korlátozva 5GHz-en az N-es wifire. Nem a router a hibás, kipróbáltuk “rendes” telefonnal. Persze nem panaszkodom, így is a 2.4-es sávban kb 52 megabitről 75-re emelkedett, amit a mobillal el tudok érni sebességet. És egy év múlva úgyis telefont cserélek, akkor jobban odafigyelek, hogy tényleg ac képes legyen.

Van egyébként egy szuper oldal: [link] ahol össze van gyűjtve sok router benchmark eredménye, köztük a WAN-LAN áteresztés. Ennek 800 megabit, ez egy darabig azt hiszem elég lesz.

Kocsi fékek

Éreztem hogy a kocsi fékei már nem úgy fognak, kézifék nem tart úgy, stb, szóval elvittem szerelőhöz. Jól gondoltam, az összes féket cserélni kellett, 13 ezer forint munkadíjjal 52500 forintba került. Most viszont kurva jó, nagyon jól fog. Két nap alatt készült el, az alatt itthon ett a fene, már várom hogy holnap bemehessek dolgozni komolyan.

Új asztali lámpa

f845739b-9d2b-3d58-661e-19d5b8b20987A pontos típusa BlitzWolf BW-LT1. Olyan hangzatos melléknevekkel, mint eye care, vagy smart led. Szóval ez egy ledes asztali lámpa 48 leddel. Ami miatt különleges, hogy négyféle színhőmérsékletet tud, két hidegfehéret (olvasás és tanulás mód), és két melegfehéret (relax és alvás mód). Mindegyik módban ötféle fényereje van, ezekre amíg áram alatt van emlékezik. A kor előírásainak megfelelően van rajta egy 2.1 A-es USB port is telefont tölteni. Legnagyobb fényerőn olyan fénye van mint egy 10W-os Tungsram ledes égőnek, ekkor 11 W-ot fogyaszt. Gyengébb fényerőn nyilván kevesebbet. Én 10500-ért vettem, most 13500 körül van a Banggoodon.