TV box castolás

castEgyik alap igényem a TV box-al kapcsolatban hogy lehessen rá castolni. Ugyan volt rajta egy miracast nevű alkalmazás, de az képernyő tükrözésre való, a mobil képernyője is bekapcsolva marad. Nekem igazi kellett, a képen látható Chromacast castolás, amikor a mobil csak távirányítóként funkcionál. A Sasmung TV-m saját rendszere egyébként ezt tudja. A Google természetesen a saját Chromecast eszközébe belerakja, de mi a helyzet az általános Androidokkal? A válasz nem épp egyértelmű, a play store-ban fellelhető alkalmazások csak mirroringot tudnak. Volt egy, a Cheapcast ami jó lett volna, de az már nem elérhető. Végül a cast receiver app lett [link], ennek is a system-re telepítős része. Mást nem is találtam, ez viszont prímán működik.

Kismegszakító

Tegnap este már lefekvéshez készülődtem lassan, amikor a kismegszakító táblában az egyik csatt, lekapcsolt. Mondom mi a rosseb, visszakapcsolom, azonnal leold. Ilyen akkor szokott lenni, amikor van egy folyamatos zárlat. Hát én elkezdtem áramtalanítani. A szoba és az előtér egy körön van, az volt érintett. A végén már csak a hűtő maradt, ekkor már full ideges voltam, hogy ha annak van valami baja… És még mindig. Lelőttem a phi-relét és úgy is. Na ekkor felderengett hogy fater hónapokkal ezelőtt így járt, egyszerűen elfáradt a rugója a cuccnak. Szerencséje neki pont e miatt volt egy elfekvője, azt ideiglenesen beraktuk, ma pedig vettem egy másikat, így a helyére került. Meg vettem magamnak is egy tartalékot ilyen esetekre.

Dzsungel könyve

Csak sikerült Móniékkal összehozni egy mozit. Legutóbb októberben voltunk. Szóval a Dzsungel könyve volt terítéken, 3D-ben néztük, nagyon jól átjött. Maga a film is kurva jó, vicces, látványos. Betétdalokban kicsit próbáltak elszakadni az eredetitől, az elment. A keselyűket kompletten kihagyták. Nem baj, attól még 10/10.

Vámolás

Fennakadt a vámon egy telefon, amit anyámnak rendeltem. Évekkel ezelőtt már vámolták egy cuccomat, de ekkor csak kihozta a posta az ukázt, hogy 6 ezer a vám, fogadjam el és ússzak tovább. Most viszont vámnyilatkozatot kell tenni, számlát bemutatni, stb. Mivel mára vártuk a csomagot, ezért hamar kiszúrtam hogy megfogták. Írtam nekik hogy elektronikusan lehet-e gyorsítani rajta, ugyanis a státusz “Adatbekérés a vámkezeléshez a címzettől” volt. Gondoltam hogy mire jön egy levél hogy miket küldjek nekik, addig lemegy a nap. Meglepetésre nem, fél nap alatt MPL futár hozta a kitöltendő papírokat. Úgy látszik ha pénz áll a házhoz (2000 forint a kezelési költség), akkor gyorsak is tudnak lenni. Most feldolgozás alatt van, kíváncsi vagyok. Az érték egyébként 39 ezer forint.

Mászkálós szabi

Ma telepítették volna a klímámat, de készlet hiány miatt 2-3 hetet csúszik, viszont én ha már beharangoztam benn a szabim, akkor el is jöttem. Reggel visszaküldtem a tető konzolt a csodálatos Műszaki world-nek, ugyanis a honlapon lévő 10-40 fok helyett 20-40 fokos. Nekem pedig 12 fokos a tetőm. A visszaküldés 3000 forintomba került, így összesen bukok az ügyleten 5500 forintot. Utána mentem a Suzuki bontóba, ugyanis a km óra és a normál  óra körüli műanyagoknak már minden füle letört, ideje volt cserélni. Mondta a bontós hogy otthon van neki olyanja aminek minden füle megvan, ötkor menjek ide meg ide. Következő program fodrász, majd kis otthon hesselés után öcsémért az egyetemre, vettem anyámnak a lejáró szép kártyás szabadidőből úszóbérletet. Majd pedig kínai étteremből kaja felmarkolása (hogy tetszik ott az egyik csaj, jó ég…) :D Délután fát vágtam, hogy a klímás majd be tudjon menni a sufniba csövet vezetni. 17-kor bontó téma, 5000-ért megkaptam a két műanyag elemet, baromi jók. 18-kor pedig jött egy gázos megnézni/kitakarítani a konvektorokat. Az egyiket be is kellett állítani, ez a művelet cakompakk  4500 forint volt. Végre ma egy kicsit utólértem magam.

MXV Plus

MXV-tv-boxVettem egy TV boxot. Igazából kollegám vette, még előrendelésben 7 ezerért, de ő csak egy napig használta, mert a wifije nem volt jobb mint a meglévő tv boxa, szóval eladta. Én pedig megvettem. Untam ugyanis, hogy hiába van smart tvm, vannak reklámjaim, például youtube nézése közben. És az égvilágon semmit nem tudok tenni ellene. Vagyis hát egyet, szégyen szemre TV boxot kell használnom az okostv mellé. Paraméterek: Amlogic S905, 4 magos, 5 magos Mali-450MP GPU, 1 giga ram, 8 giga rom, h.265 támogatás, 4K, gigabit ethernet, 3 usb 2.0 port, optikai hangkimenet, sd bővíthetőség. Design elemként az elején van egy óra, de az csak bekapcsolt állapotban működik. Még nagyon új a kicsike, root az van rá, így tudtam rá hirdetés blokkolót rakni, de normális recovery még nincs. Majd lesz, amire vettem egyelőre tökéletes.

Impro

Pénteken voltunk Dumaszínházban. Ezúttal egy újfajta műfajt hoztak be, az improvizációs előadást. Huh. Elég nehezen indult úgy 10 percig, de utána… Hát, készen volt amit leműveltek, szakadtunk a röhögéstől. Két ponton olyan jól hozták ki a dolgot, azt hittem álló ováció lesz :D Ennek a műfajnak az is előnye ugye, hogy nincs két egyforma előadás, így egyedi élményt kaptunk a pénzünkért.

Új SSD

Magyarországon nagyon drágák az adathordozók, azt is mondhatnám aránytalanul drágák. Rárakják ugye a boltok a saját hasznukat, plusz az Artisjus is rájuk telepszik. Gearbesten volt egy akció eredeti Samsung 850 EVO SSD-re, 120 gigásra. Ekkora volt nekem is, csak 840-es. A kettő között teljesítmény-és fogyasztásbeli különbségek vannak [link]. Szóval egy 850-es 15500 forintba került átszámítva. Magyar boltban vásárolva 23-25 ezer lenne. Olyan három hete megrendeltem, meg is érkezett. Megnézettem a Samsung szoftverével, eredeti, vadi új lemez. EaseUS Todo Backup szoftverrel leklónoztam a régit, könnyű dolga volt, mert a két kapacitás megegyezett. Most tesztelem hogy minden működik-e. Egyedül a Chrome őrült meg eddig, újra kellett húzatni a beállításait. Ha egy hétig minden oké, akkor nyomok egy secure erase-t a régin, és mehet jófogásra.

Netrisk

Most a Netrisk-nél számoltattam a kocsira a kötelező biztosítást, rendesen regisztrációval, hogy legközelebb ne kelljen a millió adatot kitölteni. Amin fennakadt a rendszer, az a regisztráció, ugyanis 20 karakteres jelszót adtam meg, ő pedig elegánsan megvágta 16-ra. Szerencsére már láttam ilyet, rájöttem. Viszont a biztosítások kurvára megdrágultak. A tavalyi 20 ezerről 25500-ra nőtt, véletlenül pont úgy jött ki, hogy a jelenlegi biztosítómnál maradva járok legjobban (700 forinttal xd).

Klíma

Vihar van a klímás piacon. Ugyanis valami nagyokos Fideszes hivatali patkány kitalálta, hogy leszabályozzák a klíma eladásokat. Nem lehet többé már csak úgy klímát venni. Nekem, mint vásárlónak tudnom kell előre kivel fogom felszereltetni, ki kell tölteni egy papírt, hová fogom telepíteni, ki fogja telepíteni, engedélyszám, 12 szűz vére. Szóval pár szerencsés klímástól eltekintve most csak saját forgalmazású klímákat rakhatnak fel. Jelen pillanatban ott tart a dolog, hogy április 20-ra beszéltük meg a munkálatokat, addig mi beszerzünk egy tető konzolt és csinálunk egy konnektort. Toshiba klíma lesz 5 év garanciával, a lakás mérete miatt 2.5 kW-os. És remélhetőleg mostmár nem fogok megrohadni nyáron. Amúgy nem akarom nagyon csúcsra járatni, nekem bőven elég hogy ha 24 fok van a lakásban. De 28-ban már nem tudok létezni, ez tavaly is kiderült.