Támadás a Fehér Ház ellen 2

London Has Fallen. Sajnos angolul mindig 22:20-kor van heti egyszer, úgyhogy az kilőve. Meghal a brit miniszterelnök, akinek a temetésére sorban érkeznek a királyok / államfők. Az eseményt természetesen megtámadják, az amerikai elnök megússza, Mike Banning meg megmenti. Jó film, de az első rész után kicsit kiszámítható, így értékelés: 9.8/10.0.

Egyiptom istenei

A film arról szól, hogy Egyiptom istenei a halandók között élnek királyi életet. Magasabbak náluk, több ezer évig élnek (de képesek meghalni), és képesek szörnyek alakját felvenni. Ozirisz épp készül átadni a hatalmat Hórusznak, amikor rajtuk üt Szeth, és leigáz mindenkit a francba, Hórusznak pedig elveszi a szemét. Egy tolvaj gyerek segítségével végezni Szeth-el, mielőtt az tönkreteszi Egyiptomot. A sztori egy nagy nulla, a látvány viszont kurva jó (szigorúan 3D-ben). Értékelés: 7.0/10.0

TS100

110990479 1Ez egy forrasztópáka, mégpedig nem akármilyen. Mai szóhasználattal élve okospáka. Ugyanis processzora van, firmware-e, szenzorai, minden ami ehhez kell. Először is nagyon kicsi, mint egy toll. A cserélhető hegyet egybeépítették a fűtőegységgel, így tovább csökkent a mérete. A hőmérséklet 100-400 fokig beállítható lépésközzel digitálisan állítható (oled kijelző), a processzor vezérli a hőmérsékletet. Van csomó féle hegy, ezek olyan 10 dolláros áron mozognak, mindenki megtalálja ami neki kell. Maga a páka olyan 14-16 ezres sávban mozog, van egy limitált szériás barna is belőle. Opensource, a hardware is, és a software is. A legfrissebb változatból négyféle van: az alap, balkezes, egykezes (a gyorsulásmérőt használja hogy fel vagy le vegye a hőmérsékletet), és hőmérős (ez usb módban a gombokkal a hegy hőmérsékletet jelzi ki a verzió helyett). Táp nem jár hozzá, azt mindenki maga választhat külön. 12-24 volton működik, szabványos 5.5-2.5 mm-es DC csatlakozója van. Minél nagyobb teljesítményű táppal kínálja meg az ember, annál gyorsabban melegszik fel. 24V 60W-on például 11 másodperc alatt éri el a 300 fokot.

Science NO fiction tudományfesztivál

Tegnap épp az autót mosták, amikor írt Kriszti, hogy kinn van a Kölcseyben a Lego-val. Úgyhogy kicsit átrendeztem a programom, és kimentem hozzá. Egy Lego programozási versennyel összekötött kiállítás / tudományfesztivál volt. Huh, hát az ilyen nekem eyecandy, volt ott minden. Legtöbb persze önjáró / telefon vezérelt robotautók, de volt pl robot bábu, amelyik magától fel tudott állni ha eltaknyált. A műszaki karnál volt természetesen folyékony nitrogén (nem tudom miért, de odavagyok a folyékony nitrogénért), és a földtanosok kihozták a Phantom 1-es drónukat. Volt egy csomó összerakott Lego, robotkarok stb stb. És láttam élőben 3D nyomtatót. Aholis elmondták a nagy hátrányát, hogy nem tud a levegőbe nyomtatni, ezért vékony tartóoszlopokat kell nyomtatni a modell kiálló részeihez, amiket utólag törnek le. Mutatták is egy trollnál, akinek a kalapácsa lógott a levegőben. Azért az Eiffel tornyot nyomtatják mindig, mert ennél ilyen nincs, cseles. Szóval jó volt, tetszett.

Szóróajándék level villamosmérnöki tanszék

2016-03-20 19.08.43A képen látható USB villogó. Egy astabil multivibrátor, ráadásul a rajta lévő URL-en elmagyarázzák a működését, aki nem tudná. A NYÁK-ot rendelik, és gondolom én az SMD alkatrészeket helyben ültetik be a hallgatók, ezen gyakorolják az SMD forrasztást. Brilliant.

Aludni kell

2016-03-15 07.23.02A memória habos párnák híve vagyok a jó fejtámasztás miatt. Ezeknek egyrészt az a bajuk, hogy melegek. Így mindenféle trükköt kitalálnak a hővezető lyukakon keresztül a hűtőgél rétegig. Ugyanis aludni jól hideg fejjel lehet, ezért keresi az ember mindig tudat alatt is a párna hideg oldalát. Másik bajuk, hogy egy idő után kifekszi az ember. Ezt én szoktam érezni, már nem olyan kényelmes, fájó vállal ébredek, stb… Én a Wellpur párnákat favorizálom, akcióban jó áruk szokott lenni. A képen látható darab a Storslett fantázianevű példány, féláron 17500 volt. Jóval nagyobb, mint az eddigi párnáim, olyan jó 1.5 személyes. Az van rajta, hogy new revolutionary cooling technology. És tényleg, jóval hidegebb, mint az eddigi hűtőgéles modell. Majd akkor leszek rá igazán kíváncsi, amikor a szobában 25 fok körül lesz.

The Martian

Mentőakció talán magyarul, én angolul láttam. Szóval van egy tudományos expedíció a Marson, nyomatják a kutatásaikat, amikor kitör egy hatalmas vihar, ami felboríthatja a járművüket, amivel vissza kell térniük, ezért evakuálnak. Matt Damont  eltalálja vmi, azt hiszik meghalt, és ott hagyják. Felméri a készleteit, tervet készít, növényt termeszt, hogy túlélje a mentőakcióig. Egy idő után a Földdel is fel tudja venni a kapcsolatot. És várja a megmentőit. Huh, nagyon hosszú volt az a 2.5 óra. És a tanulság: a duct tape mindenre jó. Értékelés: 9.0/10.0, lehetett volna 2 órás.

Hőlégfúvó in progress

holegfuvo_panelRipityára szedtem a hőlégfúvót. Ugye nekem nem volt szerencsém, a trafó is szarrá égett. Ennek az a javítási módja, hogy az alkatrészek felét (!!!) ki kell hajítani a francba, és helyettesíteni kell egy 12 voltos kapcsolóüzemű táp panellal. A kiforrasztás közben rájöttem még egy iszonyú nagy hibájára a cuccnak: a termisztor (ami a hőmérsékletet érzékeli), nem a triac-ra csatol vissza (ami kapcsolja a fűtőszálat). Ennek az az eredménye, hogy bár az LCD-n látszik a hőmérséklet, de nem zárja-nyitja a fűtőszálat. Idiótaság, e miatt volt egy olyan 50 fokos rátartása, meg a folyamatos állítgatás. Na mindegy, ha már elkezdtem, akkor megcsinálom, de elég szerencsétlen design.

Úgyis megcsinálom sorozat #2

Szintén a Nokia BH-503 headsetemhez kapcsolódik, annak is a töltőjéhez. A kábel tövében a külső borítás megadta magát. Ugyan a belső drót nem tört (még) el, de szabadon volt. Mit csinál ilyenkor az ember? Szétkapja a töltőt, leforrasztja a kábelt (vagy még azt sem), megtolja befelé, aztán csók. Igen ám, de összeragasztós a táp. Itt jött képbe az új hőlégfúvóm.  100 fokra szépen beállítottam, megmelegítettem, egyből pattant is le. A szemetek a drótot is beleragasztották az átvezető gumiba, ezt élvezet volt kibányászni, de sikerült. Kb 2 centivel rövidebb most, de ennyi.

W.E.R. 858D+

stacja-lutownicza-hotair-wep-858dEz lett a tönkrement helyett. Sokféle “márka” alatt fut, W.E.R , Atten, Vihua, Baku, stb… A 858D a közös, természetesen mindegyiknek pontosan ugyanaz a bele, maximum a mikrokontroller programjában térhetnek el, de azt se hiszem. Ugyanis ez a cucc mikrokontrolleres a pontos hőmérséklet tartás miatt. A levegő mennyiségét analóg módon lehet állítani, a hőmérséklet viszont digitális. 100-500 fokig állítható, a hétszegmenses kijelző pontjával jelzi amúgy ha éppen működik a fűtőszál. Nagyon hamar felfűt, ez tetszik, és pontosan tartja a hőmérsékletet. A fejében van egy Reed relé (mágneskapcsoló), így ha beteszem a tartókarba (ami egyébként bármelyik oldalra felszerelhető), akkor lehűti magát 100 fokra, majd standby-ba vonul. Ha felemelem, azonnal elkezd felfűteni. Na és akkor az ára. Meglepő módon legolcsóbban Németországból lehetett hozzájutni. 12500 forint + 3200 a szállítás, DHL hozta. És így is olcsóbb volt pár ezerrel, mint Kínából, meglepő. Mondjuk van súlya, szóval végülis… Meg fogom csinálni a másikat is, de az kis idő.