Új iroda

Hát, egy évig bírtuk az új irodában, költözni kellett. Ha jól számolom, ez már a nyolcadik költözésem a nyolc év alatt. Ugyanazon az emeleten, ugyanabban a szárnyban, csak a másik oldalán vagyunk. 20 lépésre az eddigi helyünktől gyakorlatilag. És ezért kellett bedobozolnunk pénteken, ma reggel meg kidobozolni. Azokkal vagyunk együtt, akikkel kettővel ezelőtti helyünkön voltunk. Szekrényeket már szereztem, kíváncsi vagyok meddig fog tartani a dolog, mikor kell mennünk megint. A Lion-ban még nem voltunk, pedig az nekem 10 perc séta lenne.

Android 5.1

A Jiayu S3+ telefonon már Android 5.1 van. Még nem volt dolgom vele, 4.4.2-es volt a legfejlettebb telefonom. Hamar meg lehetett szokni, pár furcsaság van csak. Ami kellemes meglepetés volt, hogy írtam a Jiayu-nak a kérdéseimmel, és visszaírtak. Találtam egy bugot a romban, ezt javítani fogják. A több felhasználós mód is bekerül, ezt furcsállottam hogy miért szedték ki, ha már van. Van benne egy csodálatos adat titkosítás rész, ami egyenkénti fájl titkosítást jelentene. Na ha itt megadok egy mintát, akkor semmilyen lehetőség nincs (a factory reseten kívül persze) kitörölni, még akkor sem ha 0 titkosított fájlom van. Bukta. És végül ha a flip tokot felhajtom, akkor nem a kezdő képernyőre kerül, hanem a zárképernyőre, de erre azt mondták, hogy 5.x korlátozás, törődjek bele. Összesen ennyi bajom van, amúgy jó kis telefon, nem bántam meg.

Első és utolsó eBay eladás

Volt nekem egy iPod nano 3G-m. Ezelőtt soksok évvel vettem egy csávótól, akinek gyorsan kellett pénz, szóval emlékeim szerint 20 ezer forintért hozzá lehetett jutni, amikor 40 volt a használt ára. Abba most ne menjünk bele, hogy egy mp4 lejátszóban mi ér 40 ezret, 20-at megért nekem akkor. Volt akkoriban egy project, hogy a szemétrevaló alap szoftvere helyett lehessen rá alternatívákat rakni, pl Rockbox-ot. Ami kicsit bonyolult volt, mert titkosítva van a fájlrendszer vagy mi. Én pedig csak vártam és vártam, közben az idő is szépen eljárt felette. Későbbi változatokat sem tudtak megtörni, és kifejezetten ezzel a modellel nem is sokat foglalkoztak. Úgy döntöttem ideje megválni tőle, csakhogy az akkuja idő közben az örök vadászmezőkre távozott. Semmi baj, csere, megy ez nekem. Hát, nem ment, a kijelzője olyan gyönyörűen megrepedt szétszedés közben, hogy öröm volt nézni. Na ekkor meguntam a banánt, mondom eladom alkatrésznek eBay-en. Hiba volt.

9 dollárra hirdettem az alaplapot “as is as” állapotban, no return kikötéssel. A szállításra gyorsan becsültem egy 1.5 dollárt (2. hiba) és vártam. Jöttek is az ajánlatok szépen sorban, mindegyik 5 dollárról szólt. Pár hónappal később meguntam, mondom ezt ennyiért lehet eladni, akkor legyen ennyi. Szóval 5 dollár, +1.5 szállítás. Egy szlovák csávó vette meg, még örültem is, hogy itt van a szomszédban, EU meg minden. Első sokkhatás: PayPal fee. Mivel kaptam a pénzt, a PayPal azonnal lehúzott róla 0.55 dollárt. Második sokkhatás: eBay fee. Mínusz 0.65 dollár. Beraktam bubis borítékba, irány a posta, lesz ami lesz, mostmár nincs visszaút. Harmadik sokkhatás: 1365 forint postaköltség, ez körülbelül 4.88 dollár. Tehát mire ez az egész lezajlik, “nyerek” az eladással 0.42 dollárt, azaz 117 csengő magyar forintot.

Megjött a telefon

Két napja megjött a Jiayu S3+ telefonom Kínából (zsájú-nak kell ejteni). Úgy volt becsomagolva, mint amit a kollegámnak rendeltem, egy hungarocell doboz kibélelve, és benne a telefon doboza. És ugyanúgy lejátszónak volt megjelölve 21 dolláros értékkel, így nem is vámolták. Ugyan korábban kinyomtattam a telefon 3D modelljét, mégis mikor megláttam az első reakció a hűbazdmeg volt. 5.5 colos full HD IPS kijelző gorilla glass-al, 3 giga ram, 16 giga tárhely, dual sim, Android 5.1, 3000mAh akksi, MTK 6753 proci. Custom recovery és rootolás viszonylag simán ment. A fejlesztői lehetőségeknél be kell kapcsolni a bootloader törést, fastboot-al meg kell törni a bootloadert, és itt rontottam el egyszer, hagyni kell a gyári recovery-vel újraindulni hogy tudjon partíciót formázni, és utána mehet rá a TWRP. Mentések megvoltak, root ugye TWRP-ből csak egy zip telepítése, nem nagy szám.

Sajnos a gorilla glass miatt külön képernyő védő fólia nem jár. Egy gyári védőfólia van rajta, de az csak ideiglenes, a közepén a logoja is ott feszít a gyárnak. Ugyan a tokok már vagy egy hete megjöttek, a tempered glass kijelzővédőre még várok. A többiek azt mondták benn, hogy nem is létezik a telefonom, mert nem hozom be. Várni akarok a kijelző védőre, vagyis akartam, mert mostmár nem érdekel, használni fogom egyelőre az ideiglenes fóliával.

Maga a rendszer elég fura, erről majd külön írok. Sokminden nem működik, pl az xposed framework, így nem tudom modulokkal módosítani a telefont. Pedig használtam belőle sokat, hasznosak voltak. De hogy mondjak nagyon jót is, ez a telefon tud egyszerre több okoseszközt 

Világítás kapcsoló keret

2016-02-14 11.16.14Na ez volt még egy szép darab az autóban.Mint látszik, a régi el volt törve, így ha bármi miatt ki kellett vennem a nagy világításkapcsolót, akkor le kellett szerelnem az alsó műanyag borítást, és a csatlakozóját kézzel megfogni hátulról, hogy belemenjen ellentartás hiányában. Na ezt az egy tételt lehetett volna bontóban venni. Volna, ugyanis a bontókban általában angol, jobb kormányos Opel Agilák vannak. A két kocsi szinte azonos, ez a körülbelül 3 alkatrészből az egyik, aminél számít hogy jobb vagy balkormányos az autó (pont a tükörképe). De nagy meglepetésre 1800 forint volt, szóval nem sokat tököltem rajta. Beszerelni rém egyszerű, a csatlakozók csak egyféleképpen tudnak belepattanni. Mostmár nem kell szétműtenem a kocsit ha a világítás kapcsolókkal van dolgom.

Ajtó kapcsoló

2016-02-13 16.17.59Végjátékként nyers erőt alkalmazva szétszedtem a régi ajtó kapcsolót. Egyből látszott mi a problémája, remélem a kép is visszaadja. Az a félköríves hajlítás az idők során laposra kopik, és döccenőknél hol érintkezik, hol nem. És természetesen csinálni se lehet vele semmit, ha meghalt, hát meghalt. Az új viszont remekül működik azóta is.

Curver termékek

A Curver termékeiről valahol a minőség jutna az ember eszébe. Már 1000 éve vettem egy Curver urban edényszárítót. A design zseniális, nagyon szeretem. Viszont a vízkifolyó lyukaknak a felét nekem kellett kivágnom, mert vagy félig, vagy sehogy sem voltak gyárilag. Aztán hó elején vettem egy kenyértartót. A régivel az volt a probléma, hogy mindig kicsit magasabb kenyeret sikerült sütnöm, így alul volt egy lyuk, amin szépen kiszáradt. Ebbe viszont tökéletesen belefér. Na amikor hajtottam fel a fedelét, irtózatos nyikorgás. Mondom biztos ahol forog, megkenem egy kis vazelinnel, aztán jó lesz. Hát nem lett jó. Az álló része rosszul volt sorjázva, így aztán a fedele belesúrolt nyitáskor. Kettőből kettő házi javításra szorult, ez így elég rossz arány.

Qualcomm töltés

Abban a hitben, hogy a következő telefonom Snapdragon processzoros lesz, megvettem snap upban a Blitzwolf power bankot. Hát úgy alakult közben, hogy MTK processzoros telefonom lesz, viszont lett Qualcomm képes fali töltőm.  Na ezzel már lehet valamit kezdeni, ugyanis a Blitzwolfnak a bemenete is tudja, nem csak a kimenete.

Szóval Qualcomm töltés, abból is a 2.0 változat. Úgy működik, hogy a standard 5V töltés mellett 9 és 12 voltot is tud, és nem egy fix ellenállás híddal kommunikál az eszköz, hanem chip-el. A képlet igen egyszerű, magasabb feszültség, kicsit alacsonyabb áram (amit minden kábel tud) = több wattóra. A Blitzwolf a bemenetén csak 5 és 9 voltot tud, de így is érdekes összehasonlítás született.

Mivel a feszültség is változik a töltés során, ezért nem mAh-ról kell beszélni, értelme sincs, hanem Wh-ról. Ez alapján Qualcomm töltéssel 46.897 Wh ment bele az akksiba 4.5 óra alatt, utána kivenni 30.5 Wh-t lehetett. Normál töltéssel 46.7 Wh ment bele 8 óra alatt, és 30.4 Wh-t lehetett utána kivenni. Látható, hogy beletöltött / kivehető kakaó között nincs különbség, viszont ez a 4.5 vs. 8 óra brutális.

A Qualcomm 3.0 egyébként annyiban különbözik, hogy 3 fix feszültség érték helyett 0.2 voltos lépcsőkben tud 5-20 voltig menni, így jobban alkalmazkodni az akku pillanatnyi igényeihez. A technológiában egyébként az a jó, hogy ha bármelyik eszköz nem tudja, akkor normál töltéssel megy minden. Elvileg bármilyen USB kábel alkalmas rá, a gyakorlatban nekem a 10-ből 2 nem tudja, azok maradnak 5 volton.

Fogdoki

1.5 év után voltam fogdokinál, terv szerint csak fogkövet leszedetni. Ez be is jött, semmi egyéb baja nincs a fogamnak. A fogkő leszedést amúgy nagyon útálom, semmi érzéstelenítés, vérzik, fáj, minden bajom van. De legalább egyéb nem volt. Kikérdeztem fogfehérítésről is ha már ott voltam. Azt mondja ellenzi, mert mindegyik hidrogén peroxidos, és tönkrevágja a fogat. Főleg hogy nem tartós.

DC csatlakozók

s-l1600Jöttek tegnap DC dugók, amikre már november 11 óta várok. Ugyanis mint kiderült, az 5.5 mm külsőátmérőjűből kétféle van. Az egyiknek 2.5 mm a másiknak 2.1 mm a belső átmérője. Novemberben rendeltem, ami decemberben jött meg, ekkor derült ki hogy nekem nem a 2.5-es kell. Semmi gond, rendeltem 2.1-est is, ami januárban jött meg, viszont az aliexpress-es csávó rosszat küldött, 2.5-eset. A pénzt visszakaptam, de ekkor már volt 30 darab 2.5-es változatom, és továbbra is 2.1-es kellett volna. Januárban megrendeltem ezúttal az eBay-ről. Meg is érkezett tegnap, vágtam is le egyből a dugót amit le akartam cserélni, szépen ráforrasztottam a drótra, irtó fasza marha jó. Bedugom a tápot, LED nem világít, 0 V. Szerencsére fater egyből mondta mi a baj, mert ő már látott ilyet, én még sosem: az a dugó gyárilag (!!!) zárlatos volt. Erre nem tudom mit mondjak, ilyet is láttam? :D A tápegység jól viselte amúgy, semmi baja.