5d mozi

Ma 5d moziban (link) voltunk. A Plázában van a földszinten, a T-Pont mellett. Nincs fix műsor, oda kell menni, és ha épp szabad a maximum 4 fős terem, akkor lehet filmet kérni, egyébként sorba kell állni. A filmek 7-8 percesek, és van mindenféle kategória. Na és mitől 5d? Mozog a szék (helyesebben a platform, amin a székek vannak), méghozzá elég keményen, van szél, permet, buborék, villám, stb… 3d szemüvegben kell nézni 1.5 méterrel a vászon előtt. Van pánikgomb a székek alatt egyébként. Ami kifogásom volt hogy a vászon lehetne egy kicsit nagyobb, mi középen ültünk, és még így is voltak holtterek. A másik pedig, bár ez szerintem a víz alatti film velejárója volt, hogy kicsit életlen volt. Bónusz brigádos kuponnal mentünk, így 1650 volt két főre.

Fogyasztás mérő

powermeterAdvanced villanyóra xd Induktív fogyasztás mérő, obtrusive (nem tudok rá magyar szót), azaz van egy tekercse, amin a mérni kívánt áramkör egyik szálját (és csak az egyiket) át kell húzni. Ehhez meg ki kell kötni a drótot (ezért obtrusive), nem csak rákattan a tekercs (van ilyen is, ez a non-obtrusive). Ugyanabból az áramkörből kell megtáplálni, egyrészt a saját fogyasztását innen fedezi, másrészt feszültséget csak úgy tud mérni, a tekercs csak áramerősséget mér. Nem drága, a Banggoodon olyan 3100 forint (link). Nekem a konyhában van a phi-relé és az összes másodlagos kismegszakító, így tök jól be lehetett szerelni. Fateréknál már nem lehet, ugyanis a tekercs kábelhossza maximum 20 centi lehet. Van háttérvilágítása, és a mért kWh-kat le lehet nullázni, pl hó elején. Pontosságáról annyit, hogy kis fogyasztásnál egész jó, 1650 W-nál már 1690-et mutat, ez 2% plusz. Köze lehet ahhoz hogy a tekercs 100A-es, ha 50-es lenne, pontosabb eredmény jönne ki szerintem.

Kábel rendezés

2016-01-19 20.23.47Régóta keresek módszert az íróasztal mellett futó kábelköteg kordában tartására. Van itt minden: UTP, tápkábelek, USB kábelek. Össze voltak eddig is kötve velcro kötegelővel, de a kábelek sokféle színe miatt nem volt szép látvány. A Banggood árul egy marha jó kábel rendezőt (link), sajnos csak egyféle méretben, de ez nekem pont jó volt. Más webshopokban lehet kapni természetesen 4 vagy 6 különböző belső átmérővel gyártják. Felrakni marha könnyű, 1-2 kábellel menet közben is bele lehet csatlakozni, több kábelnél meg kell szakítani. Az eredmény a képen látható, sajnálom hogy nem készült előtte kép, de az eredmény szerintem egész jó.

Telefon megrendelve

Sajnos a kupon amivel vettem volna már nem volt érvényes, pedig január 31-et írtak. Vettem egy sajátot a pontjaimért, ami 100 dollár feletti vásárlásnál 5 dollárt levonást ad, így jobban jöttem ki, mintha a pontokat direktben használtam volna. Na beraktam szépen a kosárba, kupon, fizetés. A PayPal elküldött a picsába, ugyanis az internet kártya vásárlási limitje nem volt elég. Semmi baj, módosítottam. Fizetés, erre pedig a banggood küldött el, hogy nem lehet kifizetni, mert a vásárásnál kupont használtak. Megbeszéltem a live support-al hogy törlik a rendelést, és újraaktiválják a kupont. Na a törlés az megvolt olyan egy óra alatt, az aktiváláshoz viszont várni kellett másnap reggelig. Így jártam, vagy ahogy Kriszti mondaná: bénaaaa. Így maga a telefon 45888 forintba került. Vettem még hozzá kiegészítőket: szilikon tokot, bőr flip tokot, akkumulátort pluszban, és tempered glass kijelzővédőt. Ezek kb. 9 ezerbe fájtak. Most pedig várom a postást.

Telefon Kínából

Rendeltem kollegámnak egy Xiaomi Redmi 2 Pro telefont a Banggoodról. Még sosem rendeltem Kínából direktben telefont, itt volt az ideje. Kíváncsi voltam hogy küldik (csomagolás minősége) meg hogy elvámolják-e. Három hét alatt érkezett meg, egy bazi nagy hungarocell boxban, ebben volt a telefon doboza, körül tekerve csomagoló habbal. Szóval tisztességesen be volt csomagolva. A biztonság kedvéért csináltunk kicsomagoló videót is, de végül nem volt rá szükség. Nem vámolták, mert mp4 lejátszóként jött, töredék árral feltűntetve. Ezek után én is fogok rendelni, Jiayu S3 plus a kinézett modell.

Első jófogás eladás

Megvolt az első jófogás eladásom, vagy legalábbis eddig még úgy van. A hamis xbox kontrolleren adtam túl, persze megjelölve a leírásban, hogy nem Microsoft termék. A csávó leütötte, majd utána írt, hogy de ugye ez működik xbox-al? Mondom neki fogalmam sincs, csak pc-vel próbáltam. Erre ír hogy bocsi, akkor mégsem kell, ír a jófogásnak. Aztán meg fél nap múlva írt hogy na de mégis küldjek még róla képeket. A jófogásnak úgy látszik nem írt, mert a futár jött, és nekem olyankor oda kell adni. Szóval kíváncsian várom mi lesz, érkezik-e a pénz? Egy pár ezrest mindenképp bukok rajta, de legalább nem a szekrény tetején áll, én úgysem fogom használni.

Akku sztori vége

Tegnap munka után mentem egyből a Metróba az akkuval, és az összes papírosommal. A vevőszolgálatos pislogott nagyot, de felhívta a beszállítót, akinek elég volt ha a garancia levélhez hozzá tűzik a Bosch teszter eredményét. Én kaptam egy jóváíró számlát, és a kasszánál kifizették a 18 ezret. Ez így elmondva szépen hangzik, egy fél órás procedúráról beszélünk. Tanulság levonva, hogy semmilyen műszaki cikket nem szabad ott venni, és még nagyon meg se őszültem bele :D Azért az durva, hogy december 28-án ment tönkre, és idáig tartott visszaszerezni a pénzt.

The Man in the High Castle

Kriszti ajánlotta, ez egy sorozat, amiből eddig egy évad ment le. Egy fikció, amiben a nácik kifejlesztik a hidrogénbombát, és ezzel megnyerik a II. Világháborút. Amerikát három részre osztják. A Japán Csendes-Óceáni Államokra, a Nagy Náci Birodalomra, és a kettő között a törvényekkel nem rendelkező, vadnyugat-szerű Semleges Zónára. Hitler már beteg, és mindenki tudja, hogy ha meghal, akkor ismét háború lesz, ugyanis a lehetséges utódai mind ellenzik hogy Japánnak területet adtak. Van itt minden: külső ellenállás, belső ellenállás, és egy titokzatos mozgatórugó: az ember a Fellegvárban. Egy-egy rész 50-60 perces, észnél kell lennie ki kivel van, időben pedig a hatvanas években játszódik. Értékelés: 10.0/10.0.

Kocsi akku–kaland a szervizben

Mentem az István útra, mondom ki vagyok-mi vagyok, 1 hete leadtam az akkut. Igen-igen, kimérték, szar, adnak egy újat. Mondom az nekem nem jó, nekem egy papírt adjanak hogy rossz, és a Metróban visszakapom a pénzt. Na itt már bajok voltak, milyen papírt? Mondom nem baj, hívjuk fel a Metrót, megkérdezzük. A debreceni számon a pesti központ vette fel, elmagyaráztam, hát ő nem tudja, kapcsolja Debrecent (azt hívtam, csessze meg). Ők meg nem vették fel. Megbeszéltük végül, hogy ad egy akku teszter papírt, merthogy a garancia levél se Bosch volt, meg egy névjegyet, ha kötözködnek a Metróban, hívjam fel. Meg amúgy ad nekik annyi Bosch garancia levelet, amennyit akarnak ha szegényeknek nincs... Na kihozták az akkut, az meg közben magához tért a melegben ugye, egy hét állás után. - Hé, hozzatok már egy másik szart, van ott elég! Na az is "jó" volt. - Hozzátok a terhelő villát! A terhelő villa egy kis értékű, bazi nagy teljesítményű ellenállás huzal. Na az faszán izzott meg minden, egyből mutatta a műszer hogy szar, megkaptam a papírt király. Közben: - Hozzátok a kolbászt, szalonnát, füstölünk :D Szóval rendes volt, próbált segíteni, de elég faramuci a helyzet. És a Metróban többet nem veszek műszaki cikket xd

Memory saver

Probléma az autóknál, hogy ha valamiért ki kell venni az akkut, akkor a rádió elfelejt mindent, a számítógép a kalibrációs adatokat, stb stb… Gondoltam milyen jó lenne ennek elejét venni. És létezik rá eszköz, kétféle. Mindkettőnek az a lényege, hogy amíg az ólom akksi nem elérhető, addig egy kis méretű külső akkuval megtáplálják ezeket a rendszereket. Ha a kocsi szivargyújtója állandóan feszültség alatt van, akkor ott, ha nem, akkor pedig az OBD csatlakozón keresztül. Nekem az utóbbi lett. Ugyan lehetne jó drágán készen kapni, de inkább vettem ebay-en egy OBD csatlakozót olyan 700 forintért. A 16-os láb a plusz, ezt még érdemes egy 1N4001-es vagy nagyobb diódával megdobni, hogy az ólom akku ne tudjon rátölteni a kis akkura. A 4-es és az 5-ös lába a negatív, innentől kész is van. OBD rádug, kis akku ráköt, nagy akku ki, és kész.