Fényszóró beállítás

Pénteken szabadságon voltam, és egy hirtelen ötlettől vezérelve felhívtam a Diószegi úti vizsgabázist, hogy fényszórót állítanak-e. Igen, azt mondják 1000 forint. Na mondom, ennyiért én hozzá nem nyúlok. A jobb oldali ugyanis iszonyatosan felhordott, a magasság állító motor ha nem minimum 1-esben volt, akkor már villogtak rám. Meg olyan hosszú imbusz kulcs is kellett volna hozzá, ami valószínűleg már nem lett volna itthon. Mint kiderült, a bal oldali fényszóróban fordítva volt az izzó. WTF. Ez az, amihez egyáltalán nem nyúltunk még, így vettem. Valami olcsó darab lehetett benne, mert a gyűrű letört az izzótestről szerelés közben. Egyébként érdekes dolgot mondott a fazon: már nem kötelező úgy gyártani a kocsit, hogy az országúton is tudjál izzót cserélni. Van olyan kocsi, aminél a kerékdobból !!! lehet hozzáférni, gondolom miután levetted a kereket. Brutális. Szóval, mivel szerelni is kellett, 1500 forintomba fájt + 600 forint egy új izzó.

Lőttek a tabletnek

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a tablet a Windows 10 1511-es frissítése után kezdett furcsán viselkedni, így erre is vezettem vissza. Ha leküldtem sleep-be, akkor nem tért utána magához. Kényszer-kikapcsolni lehetett, ez 10 másodperces gombnyomást jelent, utána a következő bootba mindig belefagyott, és másodjára töltött be rendesen. Kínomban visszaraktam rá a 8.1-et, de azzal is furcsa volt. Aztán elkaptam egy olyan pillanatot, amikor mint a stroboszkóp vibrált a képernyő, még videót is csináltam róla. Szóval egyértelművé vált, hogy semmilyen sleep gond nincs, a kijelző haldoklik. Szóval visszavittem, felküldik a szervizbe. Gondolom javíthatatlannak fogják minősíteni, és visszakapom a 60 ezremet ajándék kártyán. Ami egyébként nem ártana, vennék egy olyan modellt, aminek legalább 32 giga ramja van.

Winchester

2015-11-26 17.44.10A szupresszor dióda megint szarrá ment ugye a vinyóban, ugyanis amit SATA-USB átalakítót küldtek, annak ugyan az volt a baja, mint a másiknak. Még jó, hogy a gépre nem dugtam rá. Most viszont nem sietünk sehová alapon, rendeltem rendes, SMD szupresszor diódát, 20 nap alatt meg is jött, 520 forint volt 10 darab. Sajnos az egyik SMD pad-et már az előző forrasztásnál elvesztette a panel, így át kellett hidalni a képen látható módon. De szerencsére nem áll ki az alsó síkból, tehát normálisan le lehet fektetni a vinyót. És akkor így már ki lehetett nyugodtan próbálni az Orico dokkolót, ami kiválóan működik, végre. Annyi pici hátránya van, hogy csak SATA-t tud, de nem igazán érdekel, az IDE talán már végleg kikopott.

Winterfest

Tegnap volt Winterfest, bár már nem szeretik így hívni. Hálistennek sokat tanultak az elmúlt évekből. Így a vezérigazgatói beszéd nagyon rövid volt, díjátadóból is csak az éves ITSH adomány volt, amit valami terápiás kutyás alapítvány kapott. Az étlapon az eszem megállt, külön volt jelölve laktózmentes, meg gluténmentes. Emlékezetes párbeszéd: – Ez gluténmentes? –Igen –Fujj. A mézes csípős sertés eszméletlen király volt, a süllő viszont olyan sós… Sütik jók voltak, inni csak lazán ittam, bort és vodkát. Most volt ilyen különálló csendes, dumálós helység, aminek külön örültem, nem kellett szétkiabálnom a torkomat. Éjfélkor már akartam menni, de találkoztam Krisztivel, szóval 2 óra lett abból xd Helga nem volt, azt nagyon sajnáltam, ez van. Voltak játékok, ezúttal jobban kommunikálva. Volt C64-es sarok amin voltunk, azt élveztük, óriás Jenga, meg retro reklám felismerés. Azért durva hogy van amit 1 másodperc alatt felismertem.

Black Friday

Ugyan mi még messze vagyunk az amerikai típusú egymást agyontaposós dulakodásoktól, de hozzánk is kezd begyűrűzni: lásd a Tescós videót. De itthon koránt sincsenek ilyen akciók. Az Extreme Digital szerencsétlen módon 1 héttel az igazi időpont előtt tartotta az akcióját, már amúgy is kifutó termékeket áraztak le, más boltban annyi volt a teljes ára, mint náluk az über akciós, szóval… A Media Markt tartott még ilyen fél áfás napot, de hol van az az amerikai 90%-os leértékelésekhez.

Én ismét csak az online vásárlást választottam. Banggoodon a snap up téma megy, amikor korlátozott darabszámú terméket bagóért árulnak. Pl 100 ezer forintos mobilt 3 forintért. Ezekre akkor is rárepül az ember, ha egyébként nincs rá szüksége, és eladja. Nekem egy 10400 mAh-s Blitzwolf márkájú, Qualcomm 2.0 gyorstöltés-képes power bankot sikerült venni, meg egy késkészletet. Még nincs vége egyébként, Cyber Monday végéig vannak akciók óránként. Faternak akarok egy bizonyos forrasztópákát venni, de az már 3 snap up alatt se sikerült. Ami még érdekel, van a nagy Arduino, a Mega, 54 digitális és 16 analóg pinnel, stb… Ezt talán kevesebben értékelik, így nem fogy el olyan gyorsan. Van Xiaomi power bankjuk, azt mindig el lehet adni :D Xiaomi router, és Arduino Nano.

Gearbesten pedig volt 15 dollárért JJRC H20-as hexacopter, azt nagyon reklámoztam, mert jó darab.

Rossz helyen jelezni a hibát

Háttér történetként annyi, hogy vettem szüleimnek egy Xiaomi Scale okosmérleget. Ehhez tartozik egy alkalmazás, amivel lehet pl firmware-t frissíteni, grafikonon kirajzoltatni a súlyt, stb… Ennek a használatához kötelező Xiaomi accountot regisztrálni. Ez már korábban is szúrta a szemem az okos eszközöknél, hogy miért kötelező? És ha én nem akarom? Így aztán ilyen helyekre kamu email címmel / ideiglenes címmel regisztráltam. Kapják be. Szóval így akartam tenni a Xiaomi accounttal is. Szépen kitöltöttem mindent, eljutottam a captcha-ig. És figyelem: Bekeretezi pirossal a captcha-t, és: The data you entered is incorrect! Halandó ember ilyenkor mit hisz? Elbaszta a captcha-t, van ilyen. De mikor huszadjára se fogadja el, és már a kollegáját is odahívja, hogy wtf, akkor valami elszakad az emberben. Na mint kiderült, a guerrilla mail-es ideiglenes címmel van baja, ha meltmail-t használok, simán megy. Tanulság: ha az email címmel van bajod, az email címnél jelezd!!! Geeez…

IP kamera szerelés

Bedöglött az egyik IP kameránk, egy Maginon IPC-1A. Semmire nem reagált gyakorlatilag, önteszt nuku, hálózati elérés nuku. Kis utána olvasással láttam, hogy ezeknek a Foscam klónoknak, meg természetesen az eredeti Foscamoknak J2 néven a panel hátsó szélén van egy TTL soros portjuk. TTL, azaz 3.3 voltos, szemben a normál 5 voltossal, erre figyelni kell. Szerencsére van itthon TTL-USB átalakítóm, így rá tudtam kapcsolódni. Bejött szépen a bootloader, és el is kezdte tölteni a Linuxot, csak egy ponton chip failed, child died (what???), és reboot. Gondoltam megküldöm firmware-el, de az elakadt vagy 19 bájt után. És egy idő után a bootloader is megadta magát, szóval gyanítom hogy a flash-e mondta fel a szolgálatot. Két darab van belőle, szóval nem a kukában végzi, hanem alkatrész bánya lesz, ha a másiknak lenne valami nem szoftveres baja.

Tablet Windows 10 1511

Kijött a Windows 10 SP1, vagy ahogy nevezik: 1511. Egyik legjobb újítása, hogy Windows 7 és 8-8.1 kulcsokkal is beaktiválható, nem kell frissíteni meglévő rendszert, egyből mehet tiszta telepítés. Piros pont. A sok vizuális csicsával nem is foglalkoznék, ki-ki találja meg a neki tetszőt. Amire viszont felkaptam a fejemet: a memóriában lévő dolgokat tömöríti. Mivel szerencsétlen tabletben csak 1 giga figyel, így ez figyelemre méltó feature.

Na és akkor elérkeztünk a frissítéshez. Ami totális fail. Sose vegyetek 16 gigás tabletet, minimum 32-es kell! Ugyan a Windows Update felajánlotta, hogy külső meghajtót (ez egy 32 gigás sd) használatba venné a frissítéshez, de attól még a normál meghajtón annyi helyre volt szüksége, hogy mindig bukott a frissítés. Szóval minden igyekezetem ellenére tiszta telepítést kellett csinálnom. És akkor még jött a hidegzuhany a driverekkel. A régi Windows 10 egy idő után magától összeszedett minden drivert, egyedül az accelerometert kellett külön telepíteni. De ez az istennek sem akart. Kézzel kellett ezeket összevadásznom: HMX-2056 kamera driver, Intel Trusted Execution Engine, Intel Platform Driver. Mint a kőkorszakban, komolyan. Az pedig külön fura, hogy ha az Intel grafikus drivert le tudta tölteni, a többit miért nem?

Új multiméter

Semmi sem tart örökké, a régi multiméterem felmondta a szolgálatot. Elég ritkán használom, de most az alkatrész teszter összerakásakor sokat kellett volna mérnem ellenállást, és feltűnt, hogy bizonytalan. És sokszor rendesen mérni sem tudott. Megpróbáltuk megcsinálni, de nem sikerült, úgyhogy venni kellett egy másikat. Ezzel már nincs gond, minden tipp-topp. Amúgy nézegettem a kínaiaknál is, egész meglepőek vannak. Például van rajtuk hold gomb, ez egész hasznos dolog. Csak sajnos nagyrésze amit árulnak nem mér váltóáramot, ki tudja miért, de így nem sokat ér. Szóval maradt a Zsibis 2000 forintos :)

Alkatrész teszter

2015-11-21 06.34.00Ezeket szinte minden kínai oldalon lehet kapni, transistor tester néven futnak. Egy mikrokontroller a lelkük, és megmondják egy nagy LCD kijelzőn, hogy milyen alkatrészt csatlakoztattál hozzá, a paramétereivel. Tud ellenállást, kondenzátort, tekercset, tranzisztort / fet-et / mosfetet, ledet és diódát. Az enyém még tud frekvenciát mérni, bár ez a funkció a házával elveszik. Van benne PWM és frekvencia generátor, és tud kondenzátort panelben, kiforrasztás nélkül mérni. Banggoodon vettem, 6600 volt. Az összerakásáról csináltam egy videót, olyan 3 órába került. Kipróbáltam mindenfélével, pontos, jóféle. A fehér csatlakozója kicsit törékeny, inkább döntve kell belerakni a tesztalanyt, és ha már benne van, akkor kiegyenesíteni.