YZXstudio USB 2.0 Power Monitor

2015-10-27 18.15.44A különböző elektronikai eszközök töltésénél mondjuk hogy lassan egyeduralkodó lesz az USB. Megszűnt a régi vastag Nokia-vékony Nokia, régi Sony-új Sony mizéria, mostmár csak “van egy mikrousb kábeled?” van. Ezzel párhuzamosan megjelentek az USB Charger Doctorok, vagy ha úgy tetszik Power monitorok. Ugyanis a telefon pl hiába jelentette 100%-ra a töltöttségét, lehet még egy fél órán át vígan szívta magába a delejt, amíg ténylegesen teljesen fel nem töltődött. Ezt ezek prímán jelezték. Az elején még istentelen gagyik voltak, 7 szegmenses kijelző, valami egyszerűbb mikrokontroller egy ADC-vel, és egy sönt ellenállással, hogy áramot is tudjon mérni. Aztán elkezdtek komolyodni, a KCX-017-esnek már memóriája van, 10 mérési helye, beletöltött / kivett kapacitást mér, és az ADC is finomabb felbontású lett. Oled kijelző, minden van.

Következő nagy ugrás most úgy néz ki a YZXstudio neve alatt futó darabok. Én ebből a ZY1262-es típusazonosítóra hallgató piros darabot vettem. Van róla egy elég részletes youtube videó, aki akarja nézze végig. Miket tud?

  • Frissíthető firmware, konfigurálható kütyü. Pl lehet kalibrálni, mind feszültségre, mind áramra, ha hozzájut az ember egy nagyon pontos referencia tápegységhez.
  • A szokásos 10 memória hely, feszültség és áram kijelzés. Az ADC-je hihetetlenül pontos 12 bites, így a feszültséget 3, az áramerősséget 4 tizedesig tudja. Összehasonlításképp, a KCX-017-nél ez kettő kettő.
  • Töltési időt is számol. Ehhez viszont be kell állítani a csepptöltési áramot mondjuk 20 mA-re. Lásd lentebb.
  • Wh-ban is tud számolni. Ezzel együtt aktuális teljesítmény felvételt kijelezni, a terhelés effektív ellenállását, stb.
  • Van egy érdekes módja, és tulajdonképpen ezért vettem meg. Be tudja azonosítani a töltő típusát, mindezt az USB adatvonalakon lévő feszültség értékek alapján. Ezek alapján ki lehet deríteni, miért töltődik lassan ami épp rajta van. Hogy a töltő nem képes rá (mert mondjuk egy 1 A-es Apple port amitől ne is várjunk 1.5 A töltést), vagy a kábel gyengusz. Persze a fogadó eszköz se mindegy, ezt sajnos nem lehet mérni. De mondjuk egy power bank simán fogad 2 A-t is ha megtáplálják jól.
  • Tud áram-és feszültség görbét rajzolni.
  • Tud loggolni bizonyos időközönként, ezt megjeleníteni utólag.
  • És a mért értéket kiküldeni soros porton.
  • Csepptöltés figyelmen kívül hagyása, ennek az áramnak a beállítása. Pl. ha a telefonom teljesen fel van töltve, 3.2 mA-t még mindig szív. Ezt már nem számolja bele a mért kapacitásba.

Szóval nagyon sokat fejlődött a dolog ahhoz képest ahonnan indult. Ennek a modulnak nem is hinném hogy minden funkcióját ki fogom használni. Egyelőre nagyon megkérik az árát, 8-9 ezer is megvan egy darab. Én Aliexpressen szuper akcióban 5 ezerért vettem, annyit megért.

ipon part 2

Az ipon ugye elutasította a garanciát az alaplapomra, arra hivatkozva, hogy 4 láb  a processzor foglalatban görbült. Ez is megérne egy misét, de mindegy, írtam nekik egy hete, hogy küldjék vissza ilyen állapotában. Egy hétig semmi reakció, ma pedig próbáltam elérni őket, mert elég volt a várakozásból. Telefont nem vették, így írtam egy emailt jobb híján. Már pont elkezdtem panaszkodni Ricsának, hogy na lehet nem hiába mentünk békéltető testületes bemutatóra, ha így folytatja az ipon, befigyelhet egy fogyasztóvédelem.  Mire végére értem a mondataimnak, akkor jött az email, hogy feladták az alaplapot. Következő felvonás akkor lesz, amikor megjön, és megnézem nagyító alatt a foglalatot.

Winchester javítás

2015-10-20 17.50.16Elfüstölt ugye a túlfeszültségtől a vinyóm, amikor a kínai SATA – USB3 átalakítót másodjára rádugtam. A tápjában lehetett annak valami zárlat, lévén hogy a 12 voltos csatlakozója feketére égett. Abból kapok egy másikat. Na és a vinyó, kijön ugye a mágikus füst, és annyi. De nem! A képen látható 2 nagyméretű SMD dióda közül a felénk eső úgynevezett szupresszor dióda. A szupresszor diódák pikomásodperc alatt működő feszültség korlátozó elemek, ez által nagy biztonsággal tudják védeni a mögöttük lévő alkatrészeket. Nagy terheléskor a dióda véglegesen tönkremegy, többé nem képes ellátni a feladatát, ahogy történt ez most is. Viszont ki lehet cserélni, és utána újra működik minden. Ebben a Samsung panelben 6V8A jelzésű volt, ami azt jelenti, hogy 6.8 V-nál kezd működni. SMD darab persze nem volt, azt is csak tízesével lehetne rendelni Aliexpressen. Így maradt a hagyományos tokozású, kicsit trükközve az elhelyezéssel, láb vezetéssel. Viszont a vinyónak semmi baja, újra működik.

Strucc burger

2015-10-21 11.20.52A Don Pepénél októberben van strucc burger. A hús a Hajdúnánási Struccfarm-ról származik, ízre egész jó, nem tudnám semmi máshoz hasonlítani. Hivatalosan fekete bucival készül, amit állítólag tintahal festékkel festenek meg tészta állapotában, és megint csak állítólag világító zöldet lehet szarni utána. Ennek ellenére mint látható, én simával kaptam. Jár hozzá Don Pepe burgonya és öntet, és kemény 2890 forintba fáj. Finom volt, de ez ilyen egyszer az életben élmény lesz :D Hétfőn nem érdemes rendelni, akkor jön a szállítmány, csak késő délután lesz belőle húspogácsa.

Auchan benzinkút

Az Auchanba kértem az alaplapot, a Foxpost csomagpontra. Ha már ott voltam, és világított a benzin lámpám, gondoltam megtankolok. Önkiszolgáló kút, hurrá. Az én világomban ez egy automata, rendszám leolvasós kút, rommá kamerázva, sorompóval, és bankkártyás fizetéssel a kúton magán. Ehhez képest egyetlen kút kártyás, de ez nem jelent semmit. Behajt az ember, onnan már nincs visszaút. Egyetlen kijárat van, oda furakszik mindenki tankolás után fizetni. Addig nem kezdheted el ugye, amíg az előtted lévő nem fizetett. És itt szépen összejön 5-7 perc várakozás amíg tankolhatsz (ha csak egy ember van előtted), és még ugyanennyi amíg kijutsz. Borzalmas. És hiába van az egyik kúton tényleg POS terminál, ki is kell ugye jutnod… Közben mindenáron bizalom kártyát akarnak rád sózni, ha ez nem lenne elég.

Géptelenség part 2

Ugye attól, hogy nincs gépem, még valahogy élni kell, intézkedni kéne, online lenni, stb… Próbáltam a tablettel megoldani az elején, de sajnos nem erre való. Ha már 2 lap meg van nyitva a Chrome-ban, visít hogy kevés a memória. A flash chip védelme érdekében fix a virtuális memória, 1 giga, több nem is nagyon lehet, így is 2 giga szabad helyem van. A gépben 1 giga memória van amúgy. Szóval ez így édes kevés, legközelebb figyelni kell ilyesmire, amikor tabletet veszek. Mobillal se volt sokkal jobb a helyzet, az meg folyton lemerült. Szóval a végén a céges laptoppal neteztem itthon.

Géptelenség

Egyik nap észrevettem ugye, hogy a gép hangkártyájának bal csatornája nem szól, a jobb pedig halk. Mivel többnyire Bluetooth fejhallgatót használok, így belőni se tudtam ez most mikor vagy miért ment tönkre. Semmi probléma, még fél évig garanciás. Az iPonnál vettem, ahol vásárláskor még vagy 1500 forintot kell fizetni, cserébe garancia futár jön a termékért, ha garancia időn belül valami baj van. Hétfőn és kedden még pont táppénzen voltam, pénteken feladtam rá a rendelést, és vasárnap szépen szétszedtem a gépet, becsomagoltam az alaplapot. Kedden jön a levél, hogy sajnos nem tudják garanciában fogadni, mert a processzor foglalat lábaiból 4 görbült. Mellékeltek vagy hat nagyfelbontású képet, ezek alapján én egyre mondanám csak, az is lefelé, nem oldalra. Tehát simán pl a proci belehelyezésekor elgörbülhetett. Akárhogy is, közölték, hogy 1500-3000/óra díjért megcsinálnák. Írtam nekik hogy hozzá ne nyúljanak, így küldjék vissza, erre még nem reagáltak (2 nap alatt). Ja és ez a megcsinálás persze csak a processzor foglalatot jelentette volna.

Az Extreme Digitáltól rendeltem megoldásképp egy ugyan olyan alaplapot. Gyakorlatilag kedd este megrendeltem, szerda reggel feladták Foxposttal, és aznap este 8-kor már jött is az SMS hogy a csomagponton van. Tegnap munka után szépen átvettem, beépítettem. Probléma remélhetőleg megoldva. Tegnap este azt röhögtük Ricsával, hogy a sors fintoraként mostanában a kínai garanciával semmi bajom sincs, csak a magyarral.

WC tartály

Tegnap már éppen kezdett virulni a fejem, hogy nem ment tönkre semmi, így a pénteki nap után. Aztán a fürdőszobában utána kaptam egy leeső dolognak (pedig már egész jól kiöltem magamból ezt  a reflexet), a kezem megütötte a wc tartályt, annak pedig a hátulján (!!!) ripityára tört az egyik felrögzítője. És nem a fül a falon, hanem a tartályon. Szombat késő délután lévén egyetlen lehetőség a Praktiker, és közben az összes isten áldása, hogy nem vasárnap történt. Annyi mákom volt, hogy épp 10%-os hétvége van (havonta egyszer, ITSH kedvezmény), így 7090 forintból megúsztam. Utána persze össze kellett rakni, minden, meg majd kezdeni kell valamit a régivel, szerintem elteszem alkatrésznek amit lehet. De nézzük a jó oldalát a dolgoknak: szép új wc tartályom van.

Kalandjaim egy partvisért

Történt, hogy a Vileda partvisomnak már igen viseltes lett a feje, cserélni kellett volna. Viszont valamilyen oknál fogva mindenütt csak nyéllel lehetett kapni. Amire meg nekem semmi szükségem nem volt. Megnéztem az Interneten, jó drágán lehetett kapni persze csak fejet, nem is igazán érte meg. Az Extreme Digitálnál viszont volt egy olcsó darab, ami akcióban kevesebbe került nyéllel, mint másutt csak a fej. Ráadásul októberben ingyen szállítanak, le is csaptam rá, PayPal-al szépen kifizettem, vártam a futárt. Jött az SMS múlt hét csütörtökön, hogy pénteken hozzák, ez a csomagszám, de ha másik nap akarom bla bla bla… DPD volt a futárszolgálat. Pénteken délután rákukkantottam, hol is jár a csomagom. 8 órára be volt írva egy olyan, hogy: a címzett visszautasította, visszáru. WTF? Utána fél órával meg az edigitálnál : rendelése teljesült, átvéve. Dupla WTF. Már késő volt ügyfélszolgálatot hívni, maradt hétfőre. Mondták hogy még nem adták át a futárnak, de isten bizony aznap (hétfő) kiszállítják. Még emailt is fognak küldeni, hogy melyik órában. Hát mondanom sem kell, hogy se email, se futár. Kedden megint ügyfélszolgálat. Visszavitték a feladónak, csak náluk lehet érdeklődni. Felhívtam az edigitalt, szánták-bánták, újra küldték. Ezúttal a Royal Sprinttel, ami mit ad isten, ki tudta hozni egy nap alatt. Óvakodjatok a DPD-től!

Indiántemető

2015-10-16 12.03.02Vannak napok, amikor akármihez nyúl az ember, tönkremegy. Ez egy ilyen nap volt. Tegnap érkezett egy nagy csomag, benne egy SATA / IDE –> USB 3 átalakító. Már korábban is volt ilyenem, csak az 2.0-s, a vinyók meg csak nőttek az évek alatt. Vírusirtásra kitűnő, vagy éppen egy félig halott vinyóról az adatot még kimenteni. Lényeg a lényeg, tegnap én ezt kipróbáltam a NAS-ból kiszedett 500 gigás SATA HDD-vel, tökéletesen működött. Van nálam egy gép javításra, IDE vinyóval, rádugtam, nuku. Na mondom mi van ezzel, nem működik? Elővettem a SATA vinyót, és bumm. Volt egy akkora zárlat, hogy még. A számítógép azonnal lekapcsolt. Egyrészt az átalakító tápjának 12 voltos része feketére égett, ez a képen a pirossal jelölt rész. Az átalakító tönkrement, fel sem ismeri többé a gép. És a winchesterből is kijött a füst, a tápcsatlakozónál. 2 nagy dióda van ott, amelyik elfüstölt azt szupresszor diódának hívják. 140 forint, rendeltem egyet, és nagyon remélem hogy csak az füstölt szét. Na és felfedeztem azt, hogy az alaplapom hangkártyájának bal csatornája nem szól. Többnyire BT fülessel nyomulok, fel se tűnt, lehet hetekkel ezelőtt ment tönkre. Ez még garanciás, hétfőn jön érte az iPon garancia futár.

A sok napi szarság mellett Ricsának sikerült mosolyt csalnia az arcomra. Mondtam neki hogy ma ami elektromos cucchoz érek, tönkremegy. Ő meg: ne aggódjak, rövidesen elfogynak (azaz már nem lesz minek). :D