Lambda szonda

Már megfigyeltem a kocsinál, hogy ha hosszabb országúti útra megyek vele, akkor a vissza úton (és érdekes, hogy sosem oda), bejelez az oxigén szenzor (lamda szonda) hogy nem volt aktivitás. Eddig nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, hazaértem, kitöröltem a kódot. Azonban legutóbb Miskolcon jött ez elő, és 130 km-t mentem így. Utólag mondták a többiek, hogy ilyenkor kizárja a szondát, és fogyaszt mint a disznó. Semmit nem számol, küldi az injektor a benzint ami belefér. Mintha szivatóval menne folyamatosan. Na ez a mint a disznó a havi fogyasztásban 9 litert jelentett. Összehasonlításképp júniusban hibakód beleégés nélkül 400 km-t levezetve román országúton (110 km/h) ez 6.5 volt. –20 fokos kemény télen fogyaszt 9-et. Elmentem szervízbe, ott megkaptam a lebaszást, hogy miért töröltem ki a kódot (sokat fogyaszt?), úgyhogy csak annyit tudtak csinálni hogy megnézték géppel a két szenzort (hálistennek igen, kettő van), rendben találták. Szóval egyelőre vezetek, aztán ha megint előjön, akkor kóddal jövök.

Vágólap

2015-08-29 18.04.14Jobb nevet nem tudok neki kitalálni magyarul. Self healing cutting mat. Ezeket a lapokat arra találták ki, hogy késsel vágjanak rajtuk. Az öngyógyításuk abban rejlik, hogy a felülete vágás után is sima lesz, a belseje pedig összezárja a vágást. Persze azt azért nem ajánlják hogy 100x ugyanazon a csíkon vágjál, azt nem bírja. Van rajta mindenféle segédvonal meg kör meg ilyenek. Elég nehéz anyag, van benne Kraft. Leggyakoribb felhasználása textil vágása körpengés vágóval, ezt használva a felületet megvédi, a penge nem csorbul. Egy valamire kell vigyázni: mindig fektetni kell.  Itt vettem, megvan az ára, de nekem sikerült snap up dealben 281 forintért venni.

Tablet megint

Hát a képernyőn a Windows gomb az nem működött. A forgatást már megoldottam a kxaccel-1.0.13.20-win8-x86.exe feltelepítéssel, és némi orientációs registry bejegyzés mókolással. Bevágom már ide is milyen szép:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\ROOT\SENSOR\0000\Device Parameters\kxfusion]
"ACPI\\SMO8500\\1-0"="{DBCFFCEA-38C5-4386-9945-92F183AA5700}"
"Orientation"=hex:01,01,01,01,00,00,02

A hexa számmal kellett játszani, a 01 és a 00-kal amíg jó nem lett, eltököltem vele vagy egy órát. De a Windows gomb, az nem akarta. Mondom csinálok egy image mentést, visszarakom a 8.1-et, megnézem mit pakolt bele még a gyártó. Lement a mentés, kérdezte csinálok-e helyreállítási meghajtót. Mondom minek, visszarakom majd a 8.1-essel. Semmi lényegbevágót nem találtam, na töltsük vissza. Nem kompatibilis, anyád. Feltoltam rá egy Win 10-et, onnan csináltam helyreállítási meghajtót. Ez meg közli nekem, hogy a mentés sérült. Anyád. 8.1 vissza, frissítés 10-re. Frissített 10-ből helyreállítási meghajtó, na az megcsinálta. Mondják, hogy display driver lesz, mármint a touch panel drivere. Befrissítettem egy neten találttal, erre megfordult a touch. Olyan szinten, hogy jobb felső sarkot bal alsónak érzékelte. És a visszaállítás nem tette helyre. Végül egy UEFI visszaállítás oldotta meg. És a legszörnyűbb: Windows 10-ben simán rányomtam a Goodix touch HID-on a driver frissítésre, elintézte magának a win, és azóta megy.

Ablaktörlő

Elkezdett szívatni a kocsiban az ablaktörlő. Konkrétan teljesen random helyeken állt meg a szélvédőn, egy élmény volt úgy vezetni. Legelőször akkor jött elő, amikor Miskolcra mentünk. Szerencsére javítani egyszerűbb volt, mint hittem. Az ablaktörlő motor és fogaskerék teljesen jól hozzáférhető helyen van. A fedelet eltávolítva látszott egyből, hogy a három érintkezőből az egyik lentebb van, biztos hogy nem érintkezik így. Visszahajtottam, kicsit megpucoltam, azóta pöpec.

Kirándulások

Ebben az évben ilyen egy napos mikro kirándulásokat nyomtunk. Múlt hét szombaton a Nyíregyházi Vadasparkban voltunk. Ugyan vagy 5-7 évvel ezelőtt már megfordultam ott, de azóta sokat fejlődött, érdemes volt ismét menni. Van már madárház, ahol szabadon repülnek (és szarnak le) körülötted a madarak, meg olyan is ahol gyűrűsfarkú makik (Julian király, Madagaszkár) mászkálnak szabadon. Külön pozitívum, hogy a papagáj show-t megvártuk, hatalmas élmény. A fókákról sajnos lemaradtunk. Szuvenírként vettünk elefánt szart, vödörben árulják, állítólag jobb a szarvasmarha trágyánál.

Tervben volt egy Ópusztaszer – Szarvas is, de sajnos hét elején elkezdett esni az eső. Ott egyébként a kalandparkot néztük volna meg a kukorica labirintussal, Szarvason pedig a mini Magyarország makett parkot. E helyett hétfőn Aquaticum volt. Hazafelé menet frankón el is áztunk.

Szerdán irány Miskolctapolca, a barlangfürdő. Huha. Reggel érdemes menni, déltől már tömegnyomor van. Kurva jó, itt sajnáltam először, hogy még nincs vízálló tok a xiaomi yi-hez, és nem tudtam felvenni. Amúgy az emberek nyakra-főre hozták be a mobiljukat, szerintem a fele se volt vízálló. Külföldiekből oroszok vannak ott rengetegen, állítólag ez most náluk a menő. Szóval nagyon szép, de 3-3.5 óra bőven elég belőle. Talán a sós vizes lebegő kabinnal lehet megtoldani, de abból egyrészt csak egy van, másészt 40 perc 5600 forint. Talán majd egyszer.

És hát az eső nem kímélte a Virágkarnevált sem. Terveztem hogy esetleg kinézek megnézni Ricsát, de olyan esőben, wáááá. Nem is vonult végig a menet a városon, csak a Kölcsey központig, így is szarrá ázott mindenki.

10000 mAh Xiaomi power bank

Xiaomi-1000mAh-power-bank1Már van egy 10 ezres power bankom, de ez annyira le volt értékelve, hogy nem tudtam ott hagyni. 4388 forint volt az akkori árán átszámolva, már egy hónapja megvan. Gearbesten vettem, most is akciózzák. Mindenképpen hangsúlyoznám, hogy eredeti. A neten számtalan teszt van, amivel a hamisakat ki lehet szűrni, ez eredeti. Legkézenfekvőbb a kaparós hologramos Xiaomi matrica, amit a cég honlapján lehet ellenőrizni (már a kódot, ami a lekaparás után előtűnik). De minden más tesztem szerint is eredeti. Első észrevétel amikor megjött: de kicsi!!! Összehasonlítva az 5 akkut tartalmazó Arun power bankommal, másodjára is: de kicsi! Három darab minőségi akku van benne, Samsung vagy LG, sorozattól függően, ez cellánként 3350 mAh, impresszív. A bekapcsoló gombja nem igazán az, inkább töltöttség teszt. Van rövidzár védelme is, ha lezár, ellentétben a többi power bankkal (ahol a power gomb hozza vissza), ezt meg kell tölteni. Nem sokat, 1 másodperc elég. Kapacitást ugye tudja mindenki, hogy a 10 ezer a 3.7 voltos kapacitás, mi 5-öt veszünk ki belőle. Ennél még rá is írták, hogy ilyen körülmények között 6250 mAh-t tud. A méréseim szerint 8690-el kell fullra tölteni (ez jót jelent hogy kevesebb 10 ezernél!), és 6370 vehető ki belőle (jobb a ráírtnál). A user manual kínai, az angol itt van:  http://goo.gl/A2IVbL and http://goo.gl/SQUxc3. Ha már Xiaomi, akkor lehet ám kiegészítőket kapni hozzá, pl. tároló dobozt. Én egy szilikon tokot vettem hozzá, itt nagyon kell figyelni mihez, a 10 ezreshez kell, és nem a 10400-ashoz. Éles bevetése szerintem szerdán lesz.

Mission: Impossible–Titkos nemzet

Rogue Nation, még vasárnap láttuk. Az IMF-et feloszlatják, és a CIA-ba olvasztják. Ethan azonban még kinn van a terepen, és a Szindikátust keresi, de főleg  annak a vezetőjét. A CIA-nál senki sem hiszi el a Szindikátus létezését, és elkezdik üldözni Ethant. Aki régi barátai, és egy szakadár brit titkos ügynök nő, Ilsa Faust segítségével igyekezik bizonyítani az igazát. Tipikus Mission Impossible film, én imádom ezeket. Értékelés: 10.0/10.0.

Vízszűrő csap

2015-08-05 17.54.18Na, a képen látható darab lett. Baromi könnyen fel lehetett szerelni a másik helyére, sokkal kulturáltabb a rögzítése. És hála a kerámia betétes kialakításának, nem ránt a csövön amikor elzáródik. Az elvízkövesedés hiányáról meg nem is beszélve. Magasabb, mint a régi volt, ami praktikusabb ha egy nagyobb üveget akarok megtölteni. 6500 az ára, szállítás 1500. Összehasonlításképp a szar másikból 1 darab 16 ezer.

Vírusos aktivátor

Miért is ne fussak bele egy vírusos aktivátorba. Ilyen is régen volt, hogy a saját gépemen írtok vírust. Amiket közben tanultam:

  • Adwcleaner, hitman pro, és egy vírusírtó jó barátunk
  • A Windows taskok itt vannak : C:\WINDOWS\Tasks és C:\Windows\System32\Tasks
  • A tálcán megjelenő ikonok cache-ben vannak tárolva (ide is beette magát a vírus, hiába töröltem már ki, az ikonja ott figyelt még).  Alaphelyzetbe hozni így lehet,  Reset_Notification_Area_Icons_Cache.bat a barátunk
  • Értesítések megjelenítésére jogosult alkalmazások, ez egy picit kemény dió. Ugyanis mindent kiszed innen, és elvileg újra kéne telepíteni azokat az alkalmazásokat, amik itt voltak és kellenek. De nekem a Dropbox pl újra regisztrálta magát simán. Na lényeg  a lényeg, ezt a kulcsot kell törölni: HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\PushNotifications

Windows 10

Ez is eljött megjelent a Windows 10. Elég nagy volt a képzavar hogy ki frissíthet meddig. Sajnos a Microsoft nem terjedt odáig, hogy egy kulcs konvertálót kiadjon, amibe belevési az ember a régi kulcsot, és kap egy Win 10-eset. Én nem vártam meg amíg sorra kerülök, a Media Creation Tool-al frissítettem. Többször neki kellett kezdeni, ugye a szerverek túlterheltek voltak, de egy jól elkapott pillanatban 10 perc alatt lerántott mindent. Frissítést választottam, minden szépen megmaradt. 2 restart után megjött az nvidia driver, egyedül az xbox vevőt kellett újra beállítani. A fájl társításokat elvesztette, de nem tragédia.

Pár dolgot azonnal le kell tiltani / beállítani. Az egyik a frissítések p2p küldése a hálózatra (és remélem ezzel a fogadása is). Nem tetszik hogy a frissítéseket nem lehet egyenként kiválasztani, mindig letölt mindent. Az egyetlen dolog amit be lehet állítani, hogy én mondjam meg mikor indul újra. A Microsoftnak küldözgetős dolgokat is le kell tiltani, fölösleges. Én még letiltottam a leggyakrabban használt fájlok gyűjtögetését is. A OneDrive integráció is idegesítő, én Dropbox-ot használok, ne erőltessék már rám.

Indexelés. Az SSD miatt ki volt kapcsolva, ne tegye tönkre. Viszont ez az új start menü így semmit nem talál meg. Vissza kellett kapcsolni, és lekorlátozni. Első körben ugye fel kellett indexeltetni a start menüt, így az alkalmazásokat legalább már megtalálta. Viszont a beállításokban nem akart keresni. Ehhez a saját mappát kell felindexeltetni olyan módon (ha minimalisták akarunk lenni), hogy semelyik alkönyvtár ne legyen bejelölve. Így most 1285 elem van az indexben, egész jó.

Aktiváláshoz erre kell keresni: Indigo_Helium_Install_Beta_10.0.10240.zip, 2015 a jelszó, ez az MD5 hash-je: a17bba43e5066af7bb6d1aa55d759e5d.