Vízszűrő csap

A vízszűrőm csapja elkezdett akadni. Úgy működik, hogy van egy kar, azt kell meghúzni, az felemel egy szelepet, jön a víz. És ez idővel elvízkövesedik. A csap úgy van kitalálva, hogy ne lehessen szétszedni. Nem vicc, a vízcső is bele van ragasztva. És a csere darab 17 ezer. Úgyhogy máshol fogok venni csaptelepet, ami normálisan oldható, valószínű ezt.

ThruNite TN4A CW

2f57b02eIgazából elegem lett, hogy a zsibis fejlámpák fél év után szétesnek, és pont akkor nem világítanak, amikor nekem kéne. Valamit tartósat akartam, amit lehet ütni-vágni, a ThruNite lámpák pont ilyenek.  A választás a TN4A hidegfehér változatára esett, ami 1150 lument tud a legmagasabb fokozaton. 4 ceruza elemmel megy, ez azért hasznos, mert az utolsó kis faluban is lehet olyat kapni / szerezni.

Ütésálló 2 méterig, vízálló 1.5 méterig. Súlya 311 gramm (nehéz!) elemmel. A leírása szerint Stobe módban 1150 lumen és 150 percig megy, Turbo módban 1150 lumen és 56 percig megy, High módban 550 lumen és 150 percig megy, Medium módban 139 lumen és 14 órát megy, Low módban 15 lumen és 93 órát megy, Moonlight módban 0.5 lumen és 80 napot megy. Jó, de mennyit tud ez? Nekünk van lux mérő (figyelem, nem lumen!). Azonos körülmények között (távolság, megvilágítás) a zsibis fejlámpa harmad annyit tud mint ez medium módban. High módban 30 ezer lux felett van (egy 60 W-os izzó 1400 lux!), Turbo módban 63 ezer lux. Iszonyú fényes. Van benne hővédelem, ha a LED környéke eléri a 80 fokot, lejjebb veszi. Egyetlen hátránya, hogy Medium módból nem lehet High-ba menni közvetlen, ugyanúgy be kell járni a low-medium-high kört. De ettől függetlenül maximálisan elégedett vagyok vele. Járt hozzá tok, csuklópánt, tartalék gumi gyűrűk, és tartalék nyomógomb gumi.

És egy aranyos sztori, a rendelés. Tudni kell, hogy elég drága darab, 12 ezer alatt nem lehet kapni. Mondom a gyártótól rendelem, hogy 100% eredeti legyen, 2 év garanciával ne legyen baj, stb. Ott picit drágább volt, 50 dollár (amúgy jelen pillanatban 55). Ez akkori áron átszámítva 14700 HUF. Harmadikán megrendeltem, 11-én postázták (wow), ugyanúgy Szingapúrból, és 23-án érkezett meg, tehát kerek 20 nap.

Ajtó project

A könnyűszerkezetes előterem, és a konyha között van nekem egy jó kis ajtóm. 70 kilós (!!!) a szárny, 2.5 kilós a keret, és szinte semmi nem állítható rajta. Annak idején erre volt pénz, összesen 10 ezerrel többe kerülő példányt kellett volna venni. Lényeg, hogy lóg, be se lehet már csukni, állítani nem lehet, padlóba besúrol. Eljutottam odáig, hogy ki fogják cserélni. Az egyik ajánlat attól volt, aki a szobában az ablakaim csinálta. Ők csak rendes bejárati ajtóval foglalkoznak, görcsmentes borovi fenyő, stb stb 177 ezer. Az Aranyablakban ajánlottak egy CPL fa belső ajtót, kicsit több “béllel”, 77 ezer. Szóval ez lesz, meg lehet akkor már egy redőnyt is csináltatok a konyhába.

RegistratorViewer

Ez egy program a DashCam-ekhez, azaz autós kamerákhoz. Innen lehet letölteni, teljesen ingyenes, telepítést sem igényel. Magától felismeri a csatlakoztatott eszközön a fájlokat, azokat csoportosítja is (ha pl. 3 percenként vág, mint az enyém, egybe gyűjti az egy útnyi fájlokat). Jelzi a pillanatnyi sebességét, giroszkóp értékét, út hosszát, átlag sebességet, stb stb. Térkép nézete van a GPS logok alapján, a térképre lehet kattintani, és akkor oda ugrik a videóban. A videót tudja vágni, képet menteni belőle. Egyszóval nagyon okos kis cucc.

Okosóra

1429817472238-P-2583113Úgy döntöttem kipróbálom az okosórák világát egy kicsit. Bár a képen látható darab hivatalosan smart bracelet, azaz okos karkötő, én mégis órának tekinteném, mert van kijelzője, és hát… jelzi az időt.  Milyen elvárásaim voltak? Először is legyen olcsó, ugyanis ez egy próba darab, nem akartam első körben 20-30 ezret beleölni valamibe, ami lehet nem is jön be, már a feeling szinten. Legyen kijelzője, ami ne legyen túl nagy, nem egy fél tenyérnyi valamit akarok a karomon hordani.  És végül rezegjen, ha hívnak, sms jön, Facebook, ilyenek. Így találtam rá a Gearbesten akkor nem egészen 16 dollárért az I5 Plus nevezetű darabra, ami 16 nap alatt landolt is a postaládában. Sok mindent ígér magáról, ezek nagy részéhez  oda kell tenni a csillagocskát, hogy de… Rezeg hívásnál, igen, de ha a telefonkönyvben 11 karakter vagy annál hosszabb a hívó neve, akkor nem. SMS-t jelzi, de csak 30 karaktert, ebből a küldő egy csomót elfoglal, és nem pörgeti a szöveget. Szerintem aránytalanul sokszor leszakad a telefonról, ez nem tudom minek a hibája, másik telefonnal még nem próbáltam. Ha már a telefonnál tartunk, a szoftvere kész katasztrófa, alapvető dolgok hiányoznak belőle. Van benne standardnak számító lépésszámláló, kalória számláló (ez gondolom semmit nem ér), és megtett távolság (honnan tudná mekkorát lépek). Szóval ezek kb useless funkciók. Tud alvást nézni, mikor van mélyalvás, stb. Ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim, de kb. jó. Van egy olyan funkciója, hogy jelez ha fel kéne kelni mozogni egy kicsit. De ezt fixen fél óránként teszi, és nem állítható. Tudja vezérelni a kamerát, de csak a saját appján belül. Nagyon sok dolog úgy gondolom csak firmware hiba, illetve az alkalmazásnak a hibája. Szóval én látok esélyt arra, hogy jobb lesz. Egyelőre használom így. Ja, viselni abszolút jó, bár pl Kriszti felpróbálta, női kézre nem való.

Terminátor Genisys

Picit sok a Terminátor filmekből amúgy. Az eddigiek kb. kerek egészt alkottak, most gyorsan kellett csinálni még egyet, ami nem illik a képbe. A régi szereplők közül Schwarzenegger van meg egyedül, ő is fél évig edzett keményen, hogy kb. úgy nézzen ki, mint 1988-ban. Ironikusan utalgat is magára a szövegében, hogy: “öreg. de még vagyok.”. Sarah Connort Emilia Clarke játssza, csak miatta elmentem volna megnézni, gyönyörű az a csaj. A régi felosztást viszik, azaz Kyle Reese az apja John Connornak. Viszont alternatív Skynet van, a Genisys, akit egy egész meglepő valaki kezd létrehozni, nem lövöm le. Összességében jó volt, de nem kéne több Terminátor filmet csinálni. Értékelés: 9.5/10.0.

Uptime Robot

Már volt róla szó, hogy  a tárhely szolgáltatók bizonyos idő elteltével lelövik az application pool-t, hogy erőforrást spóroljanak az IIS-ben. Erre volt annak idején a pingalive.com, ami bizonyos időnként “megpingelte” az oldalt, így az application pool a memóriában maradt. Ugye ellenkező esetben a legelső ember, aki a lelövés után hozná be az oldalt, várhat míg az feláll. A pingalive azonban megadta magát, megszűnt úgy tűnik. Kerestem alternatívát, természetesen ingyeneset. Az uptimerobot.com lett a befutó. Ugyan kevesebbet tud, pl elérési idő grafikont nem, csak hogy online-offline. Az ingyenes csomagban maximum 50 oldal monitorozható, 5 percenként (vagy több). A FAQ-ból amúgy megtudtam, hogy a hasonló oldalak HTTP HEAD request-el működnek.

xbox 360 kontroller

A Trust kontrolleremnek tönkrement ugye az egyik joystickja, felfelé akad. A pótlása közel annyiba kerülne, mint egy új, úgyhogy beindítottam a régóta tervezett wireless xbox 360 kontroller projektet. Ehhez kell először is egy vevő a pc-hez. Nem akartam 3-4 hetet várni a kínaira, így egy kicsit drágábban, de Angliából rendeltem meg ezt, fél hét alatt itthon volt. Teljesen jók amúgy a nem Microsoftos darabok, egyedül arra kell figyelni, hogy külön vevő van a One-hoz, és a 360-hoz. Driver CD nyugodtan kidobható, a Microsoft oldaláról kell leszedni. Magát a kontrollert a Media Markt online shopjában vettem 10 ezerért. Összehasonlíthatatlanul jobb minőségű, mint a Trust. Felmerült viszont a probléma, hogy hogy a rákba kell kikapcsolni xd Erre is van megoldás, az Xbox360 Controller Manager, ami ráadásul magyar fejlesztés. Most épp Lego Lord of the Rings-et játszok vele, abszolút elégedett vagyok.

Új autós kamera

2015-06-30 16.24.29Igaza volt a srácoknak anno, hogy a régi kamera túl nagy, mostanában zavart, hogy belelóg a látóterembe. Ez a kis kamera egyszerűen csak 0801-es névre hallgat. H.264-ben vesz fel, elfér a visszapillantó mögött, és full HD (ellentétben a másikkal, ami egy felskálázott vga). Bónuszként GPS-es egységet rendeltem, ez a felerősítő papucsban van, és csak akkor aktív, ha azon keresztül kap áramot a kamera. A videó feliratokkal kellett egy kicsit trükközni, némelyik nem egyértelmű. Pl. GPS data = GPS data és sebesség és dátum/idő. Driver number = driver number és dátum/idő. Sok a hamisítvány a piacon ebből a fajtából. Vannak olyan primitív módszerek, hogy pl a piros menüs utánzat, a kék menüs eredeti. Az igazi tuti módszer felsütni rá az eredeti firmware-t, és ha nem hal meg, akkor rendben van. Nekem úgy sikerült frissíteni, hogy firmware-NO1-SPIF-TB15.bin–nek neveztem át a fájlt, máshogy nem. Hétvégén remélem lesz időm berakni, meg bekábelezni.