Olasz gömbcsapok

Múltkor a bojlernél a melegvizes gömbcsapot érte utol a végzet. Akkor nem foglalkoztunk a hideg vizessel, az épp jó volt. De azért a biztonság kedvéért vettem egy 3/4 colos Mofém gömbcsapot, mert… És igen, fél évig húzta talán tovább a hideg vizes. Nem is az illesztésnél ment szét, hanem a test repedt meg. Ismerős szitu… Ha már ott jártunk, vettem egy másik biztonsági szelepet, voltak kétségeim a régivel kapcsolatban. Olyan 4 ezer forinttal később (+ a Mofém, amit korábban vettem), és fél nap után végre az az ág is rendben van. Sose vegyetek olasz gömbcsapot, ha jó akartok. Apropó, vizes bolt, “vizes csaj” :) Még mindig baromira tetszik.

Modecom Momentum

Tavaly májusban összeraktam egy engem nagyon sokáig kiszolgáló asztali gépet, a 8 éves egyetemi masinám helyett. De felmerült az igény valami hordozhatóra is, és itt egy Windowsos gépre volt szükségem ilyen-olyan okokból. Egy laptopra viszont nem akartam rákölteni 140+ ezret, mert úgysem lenne kihasználva (mint mondjuk volt annak idején az egyetemen). Alternatívaként egy 10.1 colos hibridet vettem. Lengyel, ezért elneveztem kurwa tabletnek. Jár hozzá egy mágnes dokkolós billentyűzet (angol) és egy bőrtok is. Annyira nem mozogtam otthon a Windows érintő képernyős lehetőségeiben, hogy tutorialokat kellett néznem, de megérte. Első körben természetesen az érdekelt, hogy a vérbe fogom újratelepíteni, ha bármi baja van. Ehhez a hangerő + gombot és a bekapcsoló gombot kell egyszerre nyomni, és akkor bejön a Windows recovery. Van egyébként UEFI-je is, ami nem grafikus, a régi biosra hajaz, és csak a fizikai billentyűzettel vezérelhető. Nagy szívfájdalmam a csupán 16 gigás tárhely, amiből a recovery rögtön le is fog 5-öt, a telepített nyers Windows 6-ot, így marad nekem 5. Van rajta egy normál méretű 3.0-s USB, egy 2.0-s mikro USB, ezen kell tölteni, mini HDMI és egy SD slot. SDHC olvasója van, tehát 32 GB a max.  A kijelző 1280x800, IPS. Amikor én vettem, úgy volt az oldalon hogy FreeTab 1035, ezt azóta javították, ez egy Modecom Momentum. Néztem is, hogy a Media Markt oldalán miért van butább.  Érintő ceruza nincs benne. Jár hozzá egy 1 éves Office 365, ezt ha felteszem, már csak 1 giga helyem van, szóval kösz, de kösz nem. Ami meglepetés volt, hogy a 2.5”-os külső vinyót nem bírja meghajtani, nem jön le elég áram az USB-ről. A 3.0-s pendrive-omat meg csak 2.0-sként kezeli, pedig határozottan 3.0-s a port. Ettől függetlenül bejött a dolog, amire kell, arra jó lesz. Az akkuja tényleg 8000-es, kimértem, és csak a tabletben van (hibrideknél gyakori hogy megosztják a tablet és a billentyűzet között). Az ára 60 ezer volt.

Bankkártya part 4

Pénteken újabb SMS jött, visszakaptam a 29 ezer forintomat, amit lenyúltak. Az első postot nézve így az átfutási idő 1 hónap volt.

What Do We Do in the Shadows

Vámpíros vígjáték. Négy vámpír aki próbál beilleszkedni a jelen korba. Albérletben élnek, lakógyűléseket tartanak, veszekednek ki nem mossa el 5 éve a poharakat. Különböző korokból származnak, Petyr 8000 éves, Vladislav 800, stb… Nyugodt kis életüket alaposan felborítja Nick, aki frissen vált vámpírrá. Az egész egyfajta valóságshow-nak van megcsinálva. Angolul néztem, még magyar felirat sincs hozzá. A rendőrökön kívül amúgy teljesen érthető. Maga a film vicces, de csak egyszer nézhető. Értékelés: 8.0/10.0.

Planeárium

Jó a munkám xd A Plázában van most egy ilyen mobil planetárium, az Astradomus. 18 fős, de csak mi voltunk. 4 filmjük van, az egyik nagyon kicsiknek való. Mi a Csillagképeket és a Nanocam-et néztük meg, 45 és 25 percesek. A diákjegy 900, a felnőtt 1200, lehet SZÉP kártyával is fizetni. Hatalmas élmény amúgy, brutál jó. Bár a nanocam lehetett volna hosszabb :)

Mosógép

Kezd egy kicsit elegem lenni a mosógépből. Annak idején jól felismertük a problémát, hogy a dob nyikorgását a nem gumiágyas csapágy okozza. Kicserélve tökéletes. Annak idején a hajtás oldallal szemben volt probléma, most a hajtás oldalon. Ahonnan is a csavart lehetetlenség volt kicsavarni. T40-es torx, de persze szétment a feje, mert ilyen menetrögzítő is volt a menetben. Javító készletet vettem, levágtuk, órákig pucoltam a penésztől, összeraktuk. Ez így 3 nap, közben persze ahová léptem, mindenütt mosógép belek a lakásban. Most a nagy centrizésnél volt iszonyú hangja, elvileg a lengéscsillapító. Holnap meglátom, mosok még egyet. Egy biztos: Hajdú mosógépet többet az életben nem veszek.

Ex Machina

Nagyon vártam ezt a filmet, aztán hirtelen úgy döntöttek, hogy Magyarországon nem fogják forgalmazni. Két napja került fel az n betűs áruházba. Szinkron természetesen nincs hozzá, de úgyis angolul akartam megnézni. A felirat is angol volt, két helyen segített, de amúgy nem kell. Szóval a sztori: Nathan egy híres programozó, cége bonyolítja a netes keresések 97%-át. Caleb programozó a cégénél, meghívást kap a házába. Aholis feladata lesz egy Nathan által épített robot lány mesterséges intelligenciájának Turing tesztje. Azonban valami bűzlik a kísérlet körül, Caleb vonzódni kezd Ava-hoz és ki akarja szabadítani. Ami nem egyszerű Nathan hightech erődjéből. Értékelés: 10.0/10.0.

Bankkártya part 3

Megjött az új bankkártyám. Elsőre nagyon gyanúsan ismerős volt a száma, de csak az első két blokk egyezik. A biztonági kód se olyan szerencsétlen, mint a régi 567 volt. Ezt akár találgatással is be lehetett volna lőni. Megjött közben a hivatalos levél a tranzakció reklamációról, maximum 120 nap mire kivizsgálják. Végülis olyan 20 már eltelt xd.

Each blade thinner than a single atom

gillette-fusion-proglide-flexballNem, nem a MagmaCore Extreme, hanem a Fusion Progile Flexball. Úgy tűnik ami a borotva fejeket illeti, a Proglide-nál nem tudnak jobbat kitalálni. Úgyhogy a borotva nyelen újítgatnak, és egész jó irányban. Így született a Flexball, így a borotva fej nemcsak fel-le mozog, hanem van oldalirányú kitérése is. Kíváncsi voltam mikortól lehet majd kapni Magyarországon, és a Müllerben máris van. 4000 forint 3 fejjel, ez egész jó ár szerintem. Mondjuk tartó nem jár hozzá ennyi pénzért, és a flexball rész miatt nem jó hozzá a régi. Annyi baj legyen. Amúgy egész jó, tetszik.

Opus 3100

1216623852Dream charger-nek nevezik, egy intelligens töltőről van szó. A kistestvére, egy IPC-1L töltő már 7 éve megvan. Viszont az csak 700 mA-el tud maximum tölteni, és csak ceruza és mikro akkukat, és Li-iont nem tud. Akkor az volt a csúcs, de mára már az akkuk nagyobb kapacitásúak, egy örökkévalóság 700 mA-el feltölteni egy 2500-ast pl. Az Opus egyik nagy előnye, hogy rugós a slotja, így bizonyos határok között tetszőleges méret belerakható. Slotonként külön tud tölteni, maximum 2A-el. A szokásos töltés és kisütésen kívül tud elem karbantartást (ez 3x kisütés, 3x feltöltés kis árammal), kapacitás mérést (feltölt kisüt feltölt) és belső ellenállás mérést. Na ez egy érdekes cucc. Ezzel meg lehet állapítani jó-e az akku hirtelen nagy áramfelvételű eszközökbe (vaku pl), illetve ha párban használja az ember, az ideális közel azonos belső ellenállású akkukat együtt használni. Említek hátrányát is. A kisütés ténylegesen kisütést jelent, a másik töltőm kisütés utána elkezdi tölteni, ez nem. Van rajta egy ventillátor is, ami bár csendes, de pl. kisütéskor szinte mindig megy. Mindenesetre kurva jó vétel volt, akcióban 39 dollárért.

[Frissítés 2019.03.06] : Egy nagy problémája van a töltőnek, ezt a ventillátor miatt későn vettem észre. Klikkel. Töltés közben folyamatos tikkelő hangja van (amit a forgó ventillátor kicsit elnyom), amit a benne lévő 4 darab 150-es jelzésű 15 uH-s tekercsek okoznak. Über csendes szobában baromi zavaró. Rendelek Aliexpressről csere tekercseket, megnézem mit alkotnak.