Lakás biztosítás

Az ember állandóan nézegeti a kocsiján a kötelező felelősség biztosítást, évente felmondja, kedvezőbb ajánlatra vált. Volt kollegám 500 forintért is felmondja. A biztosítók általában a régi ügyfeleikkel csesznek ki, az jár rosszabbul, aki marad. Viszont ott van a lakás biztosítás, erre senki sem gondol. A házon egy 1995-ben megkötött (!!!) biztosítás volt, évi 11 ezerért, szinte semmit nem adott. Na ezt szépen felmondtam, és egy kedvezőbbre váltottam. Ugyanannyi éves díjért magasabb házbiztosítás van, ingóságok is belekerültek, baleset biztosítástól kezdve okmányok pótlási költségéig minden. Még egy 50 milliós felelősség biztosítás is van rajta. Szóval én mindenképpen jól jártam. Ez most marad a hűség miatt 2 évig, utána lehet megint nézelődni.

Axgio Smart Klick part 2

Csak nem jó ez az Axgio Smart Klick. Először azt vettem észre, hogy halkabban csörög. Viszont elindítottam a Youtube-ot múltkor, és abszolút semmi hangja nincs. Szóval nem mindennel működik együtt, ez így nem jó. De legalább nem került sokba :P

A power bankokról

Vagyis a nagy kapacitású külső akkumulátorokról, amikkel pl a mobilt lehet vésztölteni, ha épp konnektor mentes övezetben merült le. 99%-uk az úgynevezett 18650-es Li-ion akkumulátort használja, ez a méretére utal, hasonlóan pl az AA = ceruza elem, csak ez 18650-es. Ezt használják még laptop akksikban, és led flashlight-okban is. Van neki egy fizikai mérete,, ~65mm hosszú és ~18.5mm átmérőjű. Ez azért fontos, mert jó közelítéssel szétszedés nélkül is meg lehet határozni, hogy a power bankban hány ilyen van. A kapacitása nagy átlagban 2200-2600 mAh. Ez nagyon fontos. Ugyan a 18650-es lét csak a méretére tartalmaz megkötést, a belső felépítésére nem. A Panasonic pl gyárt szilícium anódosat 4000 mAh-sat, de az nem 500 forintba kerül, hanem mondjuk 3500-ba. Rengeteg a hamisítvány, pl egy kisebb akkut raknak bele, és liszttel kitöltik! [link]. Szóval itt ésszel. Ha valaki 10 dollárért árul 4 darab 6000 mAh-sat, akkor az fake. 17 dollárért 2 darab 3500 mAh-s Panasonic az már hihető. Szóval belepakolják ezeket az akkukat egy dobozba, adnak neki egy vezérlő áramkört, azt csókolom. Hát hogyne…

2015-03-19 22.12.58

Ezt nemrég vettem, mint látható, 5 darab akksi van benne. A kis kínai 10000 mAh-t írt rá, ez akkunként 2000, teljesen hihető. Na és akkor ki lehet ebből venni 10000 mAh-nyi kapacitást? Nem! Az akkuk 3.7 voltosak, mindig párhuzamosan vannak kötve. Mennyi jön le a power bankról? 5 volt, tehát fel kell konvertálni. Ezt step up modullal lehet megtenni, akit érdekel az elektronikai része, itt megtalálja: [link]. A lényeg az, hogy a feszültség növelésnek ára van, mégpedig áramban, több áramot szív le az akksiról, mint amennyi távozik. Tehát a modulnak van egy veszteségi tényezője. Igazán komoly, márkás daraboknál ez 10%, általában 20% veszteséggel jó számolni. Tehát pl egy 10000 mAh-s power bankból 8000 körül lehet kivenni. Hoppá. Ez a kisütés része, és még ott van a töltés. Természetesen a töltésnek is van egy vesztesége, ergo 10000-nél többet kell beletölteni, hogy fullon legyen.

2015-03-21 14.01.36

Hasznosak ezek az USB charger doctorok. Egyrészt a power bank már azt mutatja hogy fullon van, de még fél óráig pl simán töltődik, ezt a charger doctor mutatja. A fenti képen lévő még bónuszként a beletöltött / kivett kapacitást is.

Na és akkor ezek után az élő példák. Van egy két akkusom, 5600 mAh van ráírva, ez 2800 / akku, na ehhez túl olcsó volt hogy igaz legyen. Ebbe 2806-ot lehet beletölteni, és 1810-et kivenni. Hát ebből látható, bár a tényleges kapacitást így nehéz megállapítani, hogy olyan 2500 lehet a két akku összesen, ez egy nagyon gyenge darab. Na, az 5 akkus az már kicsit komolyabb. Arun Y615-ös. 10000 van ráírva, 10760-al kell megtölteni hogy fullon legyen. Érdekesség, hogy az akku már full-t mutat, amikor még 2 óráig száguld bele a delej. Nagyon sokáig is tart tölteni. Kivenni viszont csak 6960-at lehet, tehát a step up modulja gyengébb minőségű 30%-os veszteséggel dolgozik. A veszteség amúgy nagyban függ a kivett áramtól, én fél amperrel merítettem. Majd kipróbálom 2-vel is.

Favágás

Annak idején, mikor még földút volt, ültettünk egy sor tuját, hogy felfogják a felvert port. Szép volt, jó volt, de elkezdtek nagyon megnőni. Rendszeresen vágni kellett a tetejüket a villanyvezeték miatt, és nagyon árnyékoltak is. Elkezdtük őket kivenni, de elég alacsony sebességgel haladt a művelet, egyszer igen szépen meg is sebesültem közben. Ismerősnél jártak favágók, 7 baromi nagy fenyőt vettek ki egy nap alatt. Na elhívtuk őket mi is. Ketten vannak, amúgy tűzoltók. Picit fáj amúgy hogy egy tűzoltó nem tud megélni a béréből, és ilyen kényszervállalkozást kell űznie a munkája mellett. Dehát Magyarország, ugye… 4 óra alatt úgy kikaptak 6 tuját és 1 diófát, hogy csak pislogtunk. Készültek az eseményről képek is, ebből csináltam egy kis videót : [link]. Árban 33500 forint volt, ebben benne van a zöldhulladék elszállítása is.

Axgio Smart Klick

318605_130622476220985794Egy “kütyü”, amit a headset csatlakozóba kell dugni. Porvédőként, és gombként funkcionál. Az alap koncepció az, hogy a szoftvere felülbírálja a headset jelenlétét, és a beállítástól függően 1,2,3 vagy hosszú klikkre valamilyen műveletet végrehajt. Sajnos sokkal kevesebbet tud, mint vártam. Egyrészt nem ismeri fel, hogy az az eszköz van a lyukban (mondjuk miért is tenné), vagyis bármit bedugsz oda, mindig megkérdezi, hogy headset-e, vagy pedig Klick. Teszi ezt a rendszer indulásakor is. Kevés a hozzárendelhető funkció. Pl el tudja indítani a kamerát, de fényképet csinálni már nem lehet vele (ez lett volna a lényeg). Van tetszőleges alkalmazás indítás, telefonszám hívás, sos, flashlight, stb… Nagy a lagja, mert kivárja szépen hogy te hányat nyomtál. Nagy pozitívum viszont az ára, 220 forint volt :D

Új iroda, új csajok

Egy hónapja el kellett költöznünk a régi irodánkból főnökváltás és helyhiány miatt. Nem messzire, csak a folyosó másik végére. Az új iroda tele van csajokkal, de rengeteg. Szokatlan, mert a régiben volt vagy 10% az arányuk, itt meg vagy 50. Kettő tetszik összesen, ráadásul az egyiknek zöld szeme van. Viszont cigizik is, és ez nálam hatalmas turnoff. Maradt a másik, neki majdnem seggig érő haja van, imádom az olyat. Egyelőre ennyi, nem akarok abból az irodából elköltözni, soha :D

Kijelző karcolódás

20140904165847esvj573Vettem a telefonomhoz egy gyáritól eltérő tokot. Ebbe nem beleragasztani kell, hanem belepattintani a hátsó műanyag részbe. És hiányzik a kis lezáró fülecske, ami engem baromira idegesített, hogy hív valaki, és még azzal is időt vesztek, hogy azt kinyitom. Probléma volt vele első körben, hogy természetesen nem vezérelhető az ablakon keresztül a telefon, mint mondjuk egy Samsung esetében. Hiába van nagy ablaka ennek a toknak, nincs külön nagy ablakos nézet, ugyanazt látom, semmi plusz infó. Na ez a tok 2 hétig volt poén, amikoris por ment alá. A felső résznek akkora holtjátéka van, hogy szépen izomból telikarcolta  a kijelzőt. Vagyis hálistennek csak a fóliát. Meg persze a betekintő ablakot is, bár a tok kidobása ezek után ígyis borítékolható volt. Rendeltem 12 fóliát 3 euróért, természetesen hatot elbasztam, mire egy jó lett. De legalább ismerem magam, és nem egyet rendeltem, akkor most bosszankodnék xd És természetesen visszakerült a régi fajta tok.