Padavan

Lett új kollegám, hétfőn kezdett. A kezdeti nehézségeken még nem vagyunk túl, például még gépe sincs. Azaz papíron van, de a 64 bites OS telepítés mindig máshol akad meg. Egyelőre tanítgatom, még nem ijedt meg :D

Power bank kábel

2015-02-20 20.28.30

Néha jó ötlet az elektronikai tákolmányaimat kapcsolóüzemű táp helyett power bankról üzemeltetni. Erre kiváló példa a DCF77-es rádióvevők. Ezek azok amiket az órák használnak automatikusan beállni. Na, ez egyszerűen megőrül a kapcsolóüzemű táp közelében, ilyen kell neki. A power banknak viszont USB a kimenete, így vettem hozzá egy kábelt, ami 2.1mm-es kerek dugóvá alakítja, meg hozzá egy modult is, hogy normál tüskévé alakítsam ha kell.

Üstgumi

Meg vagyok én áldva ezzel a mosógéppel. Egyszer megpenészedett, még talán egy éve. Akkor kitöröltem szépen Domestossal, és soha többet nem zártam le. Ez tök jól működött, nem volt semmi baj. Pár hete azonban ismét visszatért a probléma, ezúttal nemcsak látványra volt gáz, hanem büdös is volt. Akkor tűzoltásként ismét kitöröltem, de gyanítottam, hogy az üstgumi valami rejtett zugában van a góc, ahonnan mindig visszakúszik. És igazam is volt. Felülről elég egyértelmű mit kell tenni, a gumi alatt van 4 csavar, ami az üstgumit és a műanyag tetőt szorítja le. Alul egy rugó van, azt pedig egy csavar kicsavarásával lehet meglazítani. Mindehhez egy hatos csillagkulcs, és egy T20-as torx kell. A gyanúm beigazolódott, szétszedés nélkül elérhetetlen helyen ült meg a penész. Most egy tál hipós víz kellemes társaságát élvezi, holnap pedig Domestosban fog ázni. Az ellenoldalt is letöröltem persze. Összerakás teljes száradás után csütörtökön, két öblítő program kivinni minden hipót, és használom tovább.

USB discharger

2015-02-17 19.16.57

Magában majdnem hogy semmit nem ér. Viszont egy megfelelő charger doctor használatával meg lehet vele mérni egy power bank kisütési kapacitását. Alapból 1 és 2 amperrel tud kisütni, a kapcsoló állásától függően, mindezt 5 volt feszültségre értve. Ez így nem jó felállás, mégpedig azért mert a power bankok általában 1 ampert bírnak maximum. Úgyhogy ki fogom cserélni az ellenállásokat, hogy 0.5 és 1 A-el süsse ki. Bár lehet 0.25 és 0.5 kellene. Amúgy a két ellenállás többe fog kerülni, mint ez a cucc.

A bíró

The Judge, 2014, angolul néztem. Robert Downey Jr a főszereplő, ez meg is adja az alaphangot. Egy nagyvárosi ügyvédet alakít, aki mocskos ügyekbe keveredett embereket húz ki a szarból, persze a gazdagabbját, jó pénzért. Az anyja halálhírére haza utazik a temetésre, ahol persze nem látják szívesen. Az apja a kisváros bírója évtizedek óta, és megvan a véleménye a fiáról. Egyik reggel a bíró kocsiját összetörve, rajta vérnyomokkal találják a garázsban. És van egy áldozat az egyik úton, akit bringázás közben csaptak el. Az illetőt pedig 20 évvel ezelőtt ő ítélte el gyilkosságért. Egyből megvan az indíték, a bíró ellen gyilkosság a vád. Többet nem is mondok, látni kell, hatalmas film. Értékelés: 10.0/10.0.

Multifunkciós szerszám

7942209388Na nem Bosch, hanem Lidl-ös. Egy olyan rezgő szerszám, amire különböző fejek tehetőek. Merülő fűrészlap, kaparó kés, csiszoló lap. Ráadásul ezek különböző szögben. 10 ezer forintért volt egy hete talán akcióban. Nagyon jó gép, nem bántam meg. A szekrény hátlapján a kábel kivezetés eddig nagyon csúnyán, fúróval volt megoldva. A merülő fűrészlap egyik felhasználási módja pont ilyen esetekben szép, négyszögletes lyukak vágása. Ami marha jól sikerült, elégedett vagyok az eredménnyel. Majd a csiszoló lapokra is kíváncsi vagyok. Ha pedig lehet hinni a meséknek, a különböző gépek fejei kompatibilisek egymással.

Bi-directional level shifter

2015-02-08 19.15.34Nem is tudom létezik-e rá magyar szó. A legtöbb mikrokontroller 5 voltos, én ugye Arduinokkal dolgozok. Lehet ugyan kapni speciális, 3.3 voltos változatot is, de ez most nem lényeg. Sok modul viszont 3.3 voltos, és most nem feltétlen a tápfeszültség a probléma, hanem a kommunikációs pinjeik. A durva megoldás két feszültségosztó a tápra és a modul RX-ére. 1 kOhm – 2 kOhm osztó jó, az Arduino pedig bemenetként HIGH-nak fogadja el a 3.3 voltot, oda nem kell.  Természetesen ez egy nagyon paraszt megoldás, az elegáns egy 4 csatornás bi-directional level shifter, kb 300 forintért. Meg kell táplálni 5 volttal az egyik oldalon, 3.3 volttal a másikon, és a 4 digitális (!!!) ki-bemenetén oda-vissza fordítja a feszültség értékeket. Technikailag igen egyszerű, MOSFET-ekkel dolgozik.

Lego Harry Potter Years 5-7

2015-02-05_00096Mondjuk úgy, hogy végig vittem. A sztori a szokásos, a könyvet és a filmet követi, Voldemort megöléséig tart. Van benne egy extra rész, ami a három testvérről szól. Ami nem tetszett, először is hogy az előző játékban megtanult varázslatok nem jöttek át automatikusan, megint meg kellett tanulni. A fekete mágiával megmozgatható tárgyak pont olyan színűek mint a Diffindo-sok, nem lehet tudni hogy most akkor mi van. A szokásos módon végig kell vinni a sztorit, és utána unlockolni egy sötét karaktert. Antonin Dolohov a legolcsóbb, 200 ezer stud-ba kerül, és az astronomy tower-ben lehet megszerezni a teleszkóp elforgatásával. Ha van sötét karakter, utána nagyon gyorsan mennek a dolgok. Vannak még széfek szétszórva, ezeket kulcsos karakterek nyitják. Vagy a Gringots koboldjai, vagy Mrs. Cole, akit a kajázdában lehet megszerezni. Mentési pontok a szintek végén vannak, ha unlockolsz egy karaktert, arany és piros kockák után. A hangokat itt sem vették meg, kár érte. Van egy 1 milliós jutalom pálya, az egy kis szemét, mert nem enged kiszállni amíg meg nincs. Ha már mindent szétrobbantottál, akkor a fal mentén kell végig menni és meglesz. Midenképpen sötét karakter kell hozzá. És nem árt egy kulcsos sem. Piros kockákból érdemes megvenni a stud magnetet, a red és yellow brick detectort, a super strength-et. Meg a collect ghost stud-ot, 1000-et ér minden darabja (de csak sztori módban van értelme). Én 22 óra játék után untam meg, úgy lehetne még kimaxolni, hogy a sztorit tetszőlegesen megválasztott karakterekkel végig vinni. Tetszőlegesen értsd legalább egy sötét karakter. De azt már nem akarom, uncsi. 52%-ot mond amúgy hogy annyin állok. Jöhet lassan a Lego Marvel.

TV–Számítógép

Ha már ott van a TV, addig is míg kerül mellé egy xbox, megnéztem milyen lehetőség lenne összekötni a számítógéppel. Két monitor van az asztalomon, ezek a VGA és a DVI csatlakozót foglalják, marad a HDMI. Bármennyire is szeretnek ráaggatni hangzatos neveket, 4K HDMI kábel, 1.4-es HDMI kábel nincs. Minden HDMI kábel ugyanazt tudja, esetleg annyiban különböznek, hogy ethernetet visznek-e vagy nem. Mégis egy jobb minőségű kábel szerettem volna venni, árnyékolás, ilyenek. Úgyhogy egy Hama-t vettem 3 métereset. Természetesen 5 méteres kellett volna, így csak keresztben fér el, úgyhogy nem tartósan van rákötve. Ezt a videót pedig érdemes megnéznie mindenkinek aki digitális kábelt (HDMI, DVI, Display port) kábeleket vesz. A TV egyébként 60Hz-en tudja az 1080p-t, Harry Pottert játszottam rajta. Már csak egy wireless xbox kontroller kéne (ahhoz meg kell egy vevő is).

OMVs Pick Pack Pont

A Fórumba nem szabad csomagot kérni, ezt már múltkor megtanultam, amikor kb 20 percbe került egyáltalán felhajtani a parkolóba. A legutóbbit a Malomparkba kértem, az Inmediohoz. Itt csak kinn merek megállni, mióta szöget raktak a gumim alá a mélygarázsban, tehát gyalogolni kell egy picit, ami mondjuk rám fér. Mondja Móni, hogy miért nem a mellette lévő OMV kúthoz kérem. 0-24, külön parkoló, két kassza. Jó, most oda kértem. Meló előtt gondoltam gyorsban beugrok, úgyis ott megyek el előtte, 5 perc alatt megvan. Csak egy kassza volt nyitva. Szépen kivártam a soromat, az előttem lévő “jajj mi is a rendszámom” nőt, és az “adj már még valami kólát” parasztot.  Mondom mi van, csomag, Pogány Tamás, ma jött. Jajj, a tankolásokat hadd intézzem előbb. Ez öt embert jelentett mögöttem, és még jöttek közben is. Szerencsére időközben kinyitott a 2. kassza is. Egy biztos: OMV-hez soha többet az életben nem kérek csomagot.