Szilveszter

Ismét elszaladt egy év. Az év vége sajnos nagyon erős volt, és idegileg kimerítő, erről nem is akarok beszélni. Lássuk mi történt amúgy:

 • Barátnő az nagyon nem akar összejönni, idén amúgy 4 lány volt esélyes, egyik sem. Na majd, de most nem sok kedvem van hozzá.
 • Németországban elkezdték kirugdosni az embereket. A munkájukat meg ránk tolni. Öt ember munkáját végeztük ketten, közben folyamatosan szívattak. Kollegámnak elege lett, felmondott. Na, ki csinálja 5 ember munkáját most? Na ki? Legalább úgy vigyáznak rám most, mint a szemük fényére, mert ha én elmegyek…
 • Teljesült életem egyik nagy álma, és láttam jégbarlangot, Dobsinán. Ezen kívül még Kassán jártam, meg Szatmárnémetiben.
 • Túléltem egy klórgáz mérgezést, amit a saját hülyeségemnek hála csináltam, aka. 3%-os kifogyó H2O2 vs. 30%-os vadi új. BNO kódja vicces: meghatározott gőzök, gázok és párák toxikus hatása.
 • Újra kárpitoztattam az ágyamat és a hozzá tartozó két fotelt. Ebben benne volt az újra szivacsozás is.
 • Tegnap vettem egy új párnát, Wellpur Lake Superior. Ugyanis napok óta 1-1.5 órát is fetrengtem az ágyban, mire el tudtam aludni. Úgy néz ki, a párna miatt, ma éjszaka már rendben volt.
 • Vettem egy új gépet. Vagyis összelegóztam. A régit még az egyetemen vettem, jó 10 éves volt. Ezen már futnak komolyabb játékok is, amit ki is használok. Kedvencem a Stick of Truth volt (a South Park játék). Az SSD pedig a legkirályabb befektetés.
 • Kocsiban befejeztem a fogyasztás mérőt, hasznos szerkezetnek bizonyult. Ezen kívül újratömíttettem a szélvédőt, így mostmár nem ázik be. És a váltó rudazatot is ki kellett cserélni, nagyon kemény volt már a váltó (ami nem is rudazat amúgy, hanem bovden). Még a vonóhorog van, ebből veszek majd egy pontosan ugyanolyat, és csak a berohadt részt cserélem ki.
 • Venni kellett egy másik párátlanítót, a régi tönkrement.
 • Sokak csodálkozására TV-t vettem. 40 colos smart tv, Samsung. Nem UPC meg hasonló szarságokra vettem, hanem rákötöm a vinyót, és úgy nézek filmet. Meg majd veszek hozzá egy xboxot.
 • A ház teljesen ledesítve van, egy darab izzó vagy fénycső sincs. Majd most az elszámoló számlánál kíváncsi leszek, mennyivel volt kevesebb a fogyasztás. Ami picit csalóka lehet, mert csapadékos volt a nyár vége / ősz, így gyakran kellett párátlanítani.
 • Microsoft Certified Solution Developer lettem.
 • Az emberek megszavazták ezt a hülye bandát megint, de mostmár kezd felszállni a narancs köd, meg jönnek a komoly szivatások is, amit talán az egység sugarú panel proli is felfog, hogy neki az rossz lesz, minek szavazott rájuk.
 • Megvolt nagy nehezen a 10 éves érettségi találkozóm, vagy fél év nyögvenyelős szervezés után, olyan fele bandával.

Amiket vettem, és jól tettem hogy vettem:

 • A gép és a TV meg egy NAS.
 • KonvekPRO a konyhába is.
 • Fiskars balták! A nagytól félek, olyan fákat elhasít, csak pislogok.
 • Elektromos ablaktisztító (20 perc és minden ablakot lenyomok).
 • Az ágy kárpitozása.
 • LED-es mennyezeti lámpák, és LED csíkok a fénycsövek helyére.
 • Párátlanító.
 • Megvettem életem első NFC-s telefonját, egy Concorde 5005-ös modellt.

Kíváncsian várom mit hoz a 2015.

Geberit töltőszelep

A Dömötör egész jó wc tartályokat gyárt, de van egy rákfenéje: a töltőszelep.

domotor-lux-1-2-es-csatlakozasu-toltoszelep-do-beomlo

Az úszó félkörívben emelkedik, és megnyomja a szerencsétlen leeresztő szelepet. E miatt amíg a tartály félig meg nem telik, addig folyik a víz. Ez eddig fel se tűnt, mármint a súlyossága. Elkezdtem ezt a vizet kékre színező tartály tablettát használni, na itt már a kék vízzel nagyon is látszott, hogy baj van. Megoldás a Geberit univerzális töltőszelep:

04469

Látható a lényeges különbség, hogy itt az úszó fel-le mozog, így hozzá sem ér a leeresztő szelephez (ez lenne a normális). Igazából tetszőleges töltőszelep jó, ami ilyen elven működik, de a Geberit az mégis csak Geberit. A csatlakozója 3/8 colos a Dömötör 1/2 colosához képest, így cserélni kellett a flexibilis bekötő csövet. Hálistennek van olyan típus, aminek az egyik fele feles, a másik fele három nyolcados. 3450 forintért probléma megoldva végleg. És külön plusz pont, amiért nagyon csendes darab.

Telefon probléma megoldva

Egyetlen probléma volt az új, Concorde 5005 NFC telefonommal: ha lement deep sleep-be, akkor szépen lekapcsolta a mobilnetet. Wifivel semmi gond nem volt, de ha csak mobilneten lógtam, annak lőttek. 10-15 percenként ugyan felébresztette, ekkor a kijelző is felkapcsolt. Csak hát nem jöttek instant az értesítések, stb… Raktam rá egy inew v3 romot, ezt itt. Na ezzel már nem csinálja. A preloadert persze nem lehet felül írni, soft brickes lesz tőle. A hálózatra meg nem akart felmenni, így a régi Concorde romból kiszedtem a modem fájlokat felülírtam vele a romban lévőt, és ment. Kb vágom mit csináltam, de azt nem értem hogy a kettő verziója ugyanaz, csak a build idő más. Na mindegy, működik.

x360ce

Majd egyszer ha odáig érek, veszek egy xbox kontrollert. Addig is egy vezetékes Trust kontrollerrel érem be. A legtöbb Steames játék xbox 360 kontrollerrel (is) megy, ehhez azonban így nekem emulátor kell. Na ez az x360ce. Az exe-t be kell másolni a játék könyvtárába, létrehoz magának egy xinput dll-t és egy konfig fájlt, és ennyi. Nálam minden játék kiakad kilépésnél, túl sok vizet nem zavar, gondolom a 64 bites Steam layer miatt van. A Lego játékoknál viszont nem akart működni az istennek se. Minden jól ment, aztán amint megnyomtam egy gombot, a második játékos is belépett, és onnantól mindkettőt egyszerre vezérelte. Hálistennek sikerült utána olvasni miért, az x360ce.ini fájlba a HookMode=1 után be kell szúrni egy HookCOM=1 sort, és megoldódik. Picit ráparáztam, mert a Lego Hobbitot is megvettem, meg a Lego Marvelt is, nem lett volna jó ha nem működik.

A hobbit- Az öt sereg csatája

Vasárnap voltunk az utolsó részét megnézni a Hobbit trilógiának. Mindig sírok ezért. de 3D-ben ismét csak magyarul volt. Smaug ahogy az várható volt, hamar kinyúlik, és a törpök elfoglalják Erebort. Csak éppen másnak is fáj a foga az ottani aranyra (Thranduilnak a gyémántokra), illetve mint stratégiai pontra a hegyre, szóval ebből kerekedik az öt sereg csatája. Törpök, emberek, tündék, orkok, és a wargok. Maga a csata amúgy nem volt egy nagy szám sajnos, összehasonlítva mondjuk egy Gyűrűk urával :( Legyen 9.2 / 10.0.

Szabadság

Na, hát ez is eljött, két hét karácsonyi szabadságon vagyok. Ma már vagy 12 órát aludtam (sose alszok 8 óránál többet egy nap amúgy), eszméletlen kómás vagyok. Jön a Karácsony, legalább az ajándékok már megvannak, e miatt nem kell főnie a fejemnek. Holnap megyünk Hobbitot nézni, és még december 29-én egy Hadházi Lászlós előszilveszter van betervezve. A kocsit el kéne vinni futómű vizsgálatra (mióta megvettem, nem vittem, egyszer csak kéne). Ezen kívül pihenés ezerrel.

Kéz kiszáradás

Ha itt a hideg,  akkor itt a kéz kiszáradás. Minden télen menetrend szerűen jön, tavasszal ugyan így megy, nem tudok vele mit csinálni. Hiába húzok kesztyűt, nem sokat ér. Kenni hiába kenem. Egy ideig segít, aztán csókolom. Sőt, ha valamelyik télen találok egy csoda kencét, ami nagyon szépen lehúzza (ilyen volt az Atrix Soft), akkor az a következő télen valami csoda folytán már nem működik. Úgyhogy most egyelőre jobb híján várom a tavaszt…

Az útvesztő

The Maze Runner, 2014, magyarul néztem. Havonta egyszer felküldenek a tisztásra egy fiút, aki semmire nem emlékszik. A neve is csak egy nap után jut eszébe. A tisztáson egy kb 40-50 fős közösség él. Élőhelyüket hatalmas falak veszik körül, azon túl pedig egy labirintus van. A kapuk csak nappal vannak nyitva, éjjel bezárulnak. Éjjel az útvesztő változik, és siratók (hatalmas pókszerű lények) őrzik (és természetesen megölik, aki benn van). Thomas, az új fiú kíváncsi. Ugyan a futárok feladata feltérképezni a labirintust, és kiutat keresni, ő is bemegy. Sőt, az éjszakát is benn tölti, és megöl egy siratót. Amiben olyasmit találnak, amire nem számítanak: reményt a kiútra, 3 év után.  Érdekes film, egy második részre kinyitott véggel. Értékelés: 10.0/10.0.

There is an app for that

Avagy hívjunk taxit Android appal. Debrecenben a City taxinak van ilyenje, ami pont jó, ugyanis a céges kedvezmény kártyám is hozzájuk szól. Az ötlet egyszerű: regisztráció után a telefon GPS-ét használva belövi hol vagy, és lehet kérni oda a taxit. Természetesen manuális címmegadásra is van lehetőség, és kiegészítő információk megadására is. Pl. mikorra kéred (default a mostanra), hány fő utazik, bankkártyával fizetsz-e, stb… Beküldöd a rendelést, és vársz egy kicsit. És most jön a jóság: a program jelez, hogy a taxi elindult. Megadja a típusát, színét, a rendszámát, várható érkezési idejét (folyamatosan) !!!, nyomon lehet követni pontosan hol jár, és a fuvar végén értékelhetsz 5 csillagos rendszerben.