MCSD

Ma sikerrel teljesítettem a 70-480-as Microsoft vizsgát is, ami HTML5, JavaScript és CSS3-ról szólt, így Microsoft Certified Solution Developer lettem. Ez a 14. Microsoft minősítésem. A vizsga hála a jó égnek már nem Pesten volt, hanem Debrecenben, ráadásul a cégnél. Úgyhogy összesen 20 percembe került a művelet. Amúgy a Pearson Vue rendszere barátságosabb, mint a Prometric, és az eredmény is 30 perc múlva rögzítésre került a Microsoftnál, nem pedig napok múlva.

Külső hőmérő

Végre bekerült a külső hőmérő a kocsiba. Ugyanúgy egy DHT 22-es szenzort használtam, mint a belsőnél. Az Agilákon, amikben alapból van, a bal oldali ködlámpa fészkébe rakják. Egyébként nekem is be van kábelezve a ködlámpa, annak ellenére, hogy a relé és a kapcsoló gomb hiányzik, meg persze nincs ködlámpa :D Szóval ehhez le kellett vennem az első lökhárítót ismét. Most hogy rozsdamentes acél csavarok tartják, és volt szerszámom a patentok kulturált kiszedéséhez, így 15 perc alatt megvolt. Végig vezetni a kábelt az már más kérdés, de megvan. Most egy jó darabig megint nem szeretném szerelgetni.

Gondolatok Romániáról

Tegnap voltam egy napra Romániában, látogatóba. Pár megfigyelés az útról:

  • A nyírábrányi határátkelő király, csak magyar határrendészet van
  • Nekik mániájuk a jogosítvány. Vagy csak engem néztek túl fiatalnak.
  • Romániában minden úton útdíjat kell fizetni, Rovinete a neve, online is vásárolható
  • Cserébe az országutak remek állapotban vannak, 100-al lehet rajtuk menni
  • A románok jól vezetnek, csak a sebességhatárokra szarnak (sokszor fognak megelőzni, de beléd jönni nem)
  • A falukban tehenekre és kecskékre kell számítani az úton
  • Brutál sok a stoppos, erre most készül törvény, tiltani fogják
  • Rengeteg a fölösleges feloldó tábla. A kereszteződés feloldja a sebesség korlátot, de még 50-100 méterrel később fölöslegesen kitesznek egy feloldó táblát
  • Minden település előtt van egy járdasziget, amit ki kell kerülni (lassítási célzat, hogy ne 100-al rongyolj be a városba)

Párátlanító jegesedés level 2

Tegnap előtt megint elkezdett jegesedni a párátlanítóm. Már tudom, hogy akkor csinál ilyet, ha elszivárog belőle a gáz. Januárban töltötték újra, 8 hónapot bírt. Mivel 15 ezer forintba kerül egy töltés, és figyelembe véve a tartósságát, elgondolkoztam egy másik vásárlásán. Azt tudni kell, hogy párátlanító nélkül én meg vagyok lőve, a ruhák sosem száradnak meg, 80% köré is felmegy a páratartalom (főleg ebben a szar esős időben). Az Aldiban pont mától van EasyHome párátlanító 40 ezer forintért, így reggel gyorsan el is szaladtam. Három darab volt, az Interneten olvasgatva úgy tűnt ezt a márkát kapkodják. Hát, nem véletlenül, nagyon kis baba készülék. Ami nagyon tetszik, és a másikban nem volt: ha fix páratartalmat állítasz, és eléri azt, akkor a ventillátort is lekapcsolja. Meg nagyon csendes, már a másikhoz viszonyítva. Három év garancia van rá, akkor is jól járok vele, ha csak annyit bír.

Szélvédő tömítés

Ma voltam szélvédő tömítést javíttatni. Nagyobb esőknél, és mosásnál beázott a felső sarka, de csak a vezető oldalon. Mondjuk ez így magában is elég nagy probléma, ha víz jut az utastérbe. Javítani csak úgy lehet, ha kiveszik a szélvédőt. A Vámospércsi út 91 alá vittem, egyrészt a közelsége miatt, másrészt mert ajánlották. Megúszta a kivételt, így 20 ezer helyett csak 10 ezer forintomba került. Időben pedig 3 óra míg elkészül egy ilyen. Persze utána vannak járulékos dolgok, mint az ablaktörlő visszaszerelése, belül porszívózás (homok és gumi darabok). Most várom az első nagyobb esőt (ami ha minden igaz a héten lesz is), és meglátom az eredményt.

Bosch PMD 7

0603681121Szerszámba és egyéb otthoni eszközökbe invesztálni jó. Mert milyen jó lenne ha lett volna ilyen kulcs, olyan fogó, ugye? Az egyik hasznos műszer a fém-és vezetékkereső. Jó lenne a kép felszerelésénél nem elfúrni a delejt ugye. A szerte széjjel kapható kínai vackok igen megbízhatatlanok. Ha már kigyűlt a MOL-os pontom, akkor vettem egy képen is látható Bosch PMD 7-es keresőt. Vasat, színesfémet, és feszültség alatt lévő vezetéket keres. Négyféle jelzése van: zöld (semmit nem talált), sárga (fém a közelben), piros (fém a falban), villogó piros (feszültség alatt lévő vezeték). Ugyan nem írja, de ajánlott kalibrálással kezdeni, hogy megbízhatóan működjön. A használati utasítás ír egy érdekes dolgot, amit sehol máshol nem olvastam még: puszta kézzel kell megfogni a műszert, tilos szigetelő cipőben lenni, és a másik kézzel ajánlott leföldelni a falat (rátenyerelni egyszerűen). Érdekes, de tény hogy ha megőrül mérés közben, ez szokott rajta segíteni. Az ára 10 ezer magyar forint volt. Van egy nagyobb testvére is, 25 ezerért, ami fát is tud érzékelni pl. gipszkarton falakban. Annyit viszont nem ér.

South Park: Stick of Truth part 2

Végig vittem (egy kivételével) az összes side questet. Azért egy kivételével, mert az egyikhez még a zombi támadás idején be kellett volna menni a rendőrségre beszélni a rendőrfőnökkel, szóval arról lemaradtam. Húsz van összesen. A karakter már nem fejlődik a main quest után, maradtam 14-es szintű. Viszont így jól lehet harcolni, kivéve talán Shelly ellen (she-ogre), ő kemény dió. Összességében a játék 23 óra játékidőt adott, amit nagyon élveztem. Utána viszont bár lehet mászkálni South Park területén, de már nincs értelme.

Lámpák

Debrecen egyik legforgalmasabb utcáján, a Böszörményi úton bő egy hete baj van a lámpákkal. Hol működnek, hol nem, bár inkább nem. A főúton haladva elviselhető, de egy mellékutcába / ból az horror. Rendszeresen látok törmeléket a kereszteződésekben, gyakoriak a koccanások. Arról nem is beszélve, hogy van közben egy általános iskola. Annyi eszük meg nincs, hogy rendőrt állítsanak a kereszteződésbe, hagyják a népnek a totálkáoszt, érezd a törődést, Debrecen.