Jégbarlang

Hát, nem is tudom, olyan öt éve akarok jégbarlangba menni. Most hogy a kocsi is olyan állapotban van már (zsír új nyári gumi rulez), és az időmből is kifért (1 hét szabi), Dobsina felé vettük az irányt öcsémmel. Az út megállókkal együtt olyan négy óra, Miskolcig autópályán (az a város mi szmogos, te jószagú ég). Ahol amúgy meglepően jó a kocsi fogyasztása, 8 liter 130-nál. Szlovákoknál direkt nem fizetős úton mentünk. Az út állapotának igazából semmi jelentősége nem volt, a szerpentin miatt úgysem lehetett hatvannál többel menni. A barlanghoz gyalog kell felmenni, az olyan 20 perc volt. Egy lengyel csoporttal mentünk be, tök mindegy melyik nyelvet nem értem :D A belépő díj 7 euró, 10 a fotójegy (fuck), és 3 a parkolás. Elég hideg van, jól fel kell öltözni. A barlang maga gyönyörű, nagyon tetszett. A legkirályabbak a jég alagutak. A túra amúgy fél óra. Onnan visszamentünk Aggtelekre, ahol este még megnéztük az utolsó túrával a Baradla barlangot. Cseppkő hotelben alvás, aztán ma irány haza. Hát összességében mindennel benne volt 52 ezerben, de megérte :)

South Park: Stick of Truth

2014-08-16_00005

Uplay-en egy napig fél áron volt, így megvettem, 40 euró helyett potom 20 euróért. A játék hatalmas, természetesen az eredeti hangokkal van. Kontrollerrel játszom, egérrel és billentyűzettel azt mondják halál. A gépet nem terheli le, kellemes 40 fokos a videókártya közben. Erre a játékra lehet mondani, hogy nem a csili-vili über 3D grafika teszi jó játékká. És ez egy marha jó játék. A történet szerint én vagyok az új srác a városban, aki beáll a többiekhez Lord of the Rings-et játszani. Meg kell védeni a Stick of Truth-t. Cartman természetesen a wizard king, az ő csapatában kell játszani. Nagy szerepet kap a támadásoknál a fingás, a beszólások pedig haláliak, pl: nem vagy te csaj, nem kell benn tartani. Van manna, és power point (peepee), potion-ök pedig zacskó chips, RedBull, ilyenek :) Az ellenfelek nagyrészt a tündék, de pl. a suliban a hallway monitorok vörhenyesek. Fogalmam sincs mennyi játékidőt ad majd, de a térkép hatalmas, és vannak mellék szálai is a történetnek (rögtön pl. a medvedisznóember). Most éppen az ufók vittek el éjszaka. A kiütött ellenfeleket érdemes átkutatni (Cartman: I’m not dead yet, you can’t loot me). Értékelés: 10.0/10.0.

A galaxis őrzői

Guardians of the Galaxy. Sajnos a 3D-s változatot megint csak magyarul adják, be kellett érnünk azzal. Peter Quill, alias Star Lord egy pitiáner tolvaj, aki egy elhagyott bolygóról ellop egy gömböt. Azonban a gömb valamiért nagyon értékes, és valakinek nagyon kell. Vérdíjjal a fején összehozza a sors egy különös bandával: egy mosómedmével, Groot-al a fa entitással (jobb szót nem tudok rá), Gamorával a zöld csajjal, és Drax-el. Valamit kezdeniük kell a gömbbel. A film halálos, két óra tömény röhögés. Groot pedig hatalmas figura. Értékelés: 10.0/10.0.

Extra kakas

Szombaton arra ébredtem, hogy iszonyú nagy köd van (fél hat magassága). Na mondom kinézek már mégis milyen a helyzet, erre látok valami tarajos madarat. Na tök jó, mi lehet ez. Hát egy japán kakas. Mi a jó lótúró? És hogy került ez ide? Gyorsan lőttem képeket, mert amúgy senki nem hinné el :D Az utca végéről szökött amúgy el, elvileg ma jönnének érte (én meg nem fogom, tuti tökre támad), de dél körül tegnap már tovább állt, megunta a banánt. Én mondtam hogy le kellett volna vágni, már késő :)

Borkarnevál

Ha már elkészült a Békás tó, akkor ildomos valami nyitó rendezvényt tartani, ez lett most a Borkarnevál. Mellesleg be van kerítve a terület, tehát kiválóan alkalmas fizetős rendezvényekre (sic!). Na hát maga a felhozatal. Kóstolni csak kevés helyen lehet, inkább a külön árulunk 1 decis mennyiséget a nyerő, átlag 5-700 forintért. Ha pedig megtetszik, üvegenként 2500-4000 forint. Van amúgy mindenféle, jégbortól kezdve gyümölcsborig. Kinn volt a chili farmos srác, neki örültem, mert a Mihálynapin nem láttam múltkor. Sajtosok, kézművesek vannak még. Óvatosan megemlítendő, hogy a Mihálynapin 500 forintba kerülő “sétáló sajt tál” itt 1000 forint, szóval vannak árak. Az egyik mézes volt még érdekes, kóstoltam gyömbéres mézet, fahéjas mézet, céklás mézet. Útálom a céklát, de ez finom volt, állítólag  a vastartalma nagyon jó. Ezekből olyan 2500 forint egy kis üvegnyi, bár a fickó szerint 1 kávéskanál kell naponta. Szóval érdekes volt, azzal együtt hogy nem sokat nézelődtünk, 1 órát simán el lehet lenni minimum.

Bojler vízkőtelenítés és gömbcsapok

DSCF5039A kezelési utasítás is írja, hogy az első 2 év üzem után szét kell szedni. Meg kell nézni hogy milyen állapotban van az anód, és a fűtőszálra mennyi vízkő rakódott ki. Az állapot ismeretében lehet meghatározni a következő karbantartás idejét. Az enyém nem volt annyira durva, mint amiket a videókon láttam, egy kis réteg vízkő volt csak a fűtőszálon. Az anódnak viszont annyi volt, ujjnyi vastagon elfogyott. Mondjuk érdekes, hogy a boltban kapott anód kétszer olyan hosszú, mint a gyárilag belerakott. Na mindegy. Új tömítés a záró fedélre, és lehetett összerakni. Nyitnám ki a meleg vizet, csepeg a gömbcsap… Ezek az átkozott olasz gömbcsapok csak addig bírják, amíg egyszer el nem zárod, és ki nem nyitod utána. Nincs mese, cserélni kell, Mofém gömbcsapra. Nem számolom, de kb. ez a hetedik olasz ami tönkremegy, no comment… Természetesen már minden zárva van, Praktikerben pedig az amúgy 2000 forintba kerülő gömbcsap 5800, na takarodjanak már, meg kell várnom a hétfőt.