Ködszínház

2014-07-30 21.17.19Új látványossága van Debrecennek, a ködszínház. A régi csónakázó tó helyén épült. Van egy nagy vízfelület, aminek a közepén egy szökőkút foglal helyet. Ez tud olyat, hogy egy fél ovális vízfüggönyt csinál, amire lehet vetíteni. Egy pár napig, nem tudom pontosan meddig, 21:15-21:30-ig minden este egy Debrecenről készült kisfilmet vetítenek. Óriási élmény, sokan voltak rá kíváncsiak, pedig talán már szombat óta működik.

A majmok bolygója - Forradalom

Dawn of the Planet of the Apes. Még leírni is fárasztó :D 10 évvel vagyunk az intelligens majmok megjelenése után, Caesar és bandája kinn él az erdőben. Az emberiség nagy részét meg kiírtja a vírus, ami felfejlesztette a majmokat. A túlélők San Fransisco-ban egy felhőkarcolóban húzzák meg magukat (vagy egy templom, nem volt világos. Minden esetre baromi nagy). Azonban fogytán van a tüzelőanyaguk, nem lesz áram. Mit ad isten, hogy-hogynem elvtársak eszükbe jut a vízerőmű, amit be lehetne indítani. Csakhogy az a majmok területe. És pár majomnak nem tetszik, hogy Caesar segít az embereken, különösen Koba-nak. A sztoriról nincs mit mondani, gyakorlatilag tudod mi fog történni fél óra múlva, annyira sablonos. A látvány viszont kurva jó, és a sminkelés is brutális, nagyon élethűek a majmok. Értékelés: 9.0/10.0.

The Cuckoo

Kiskakukk, 2002-es, Ricsa ajánlotta. Hát, ez egy érdekes film. A II. Világháború vége felé járunk. Egy lapp csaj megment egy orosz katonát, aki repülő támadásban sebesül meg a puszta közepén. Hozzájuk csapódik még egy finn katona, akit láncra verve raktak ki meghalni, de sikerült megszöknie. Ezek hárman baromira nem értik egymás nyelvét, viccesen elbeszélnek egymás mellett. Pl. amikor a finn kérdezi az orosz nevét, az azt válaszolja: takarodjál a picsába. Na onnantól úgy hívják, hogy takaroggyá’ :D A film elején nagyon nyögvenyelősen indul, konkrétan fél óra azzal megy el, hogy a finn kiszabadul a láncokból. Értékelés: 8.5/10.0.

Mosógép ékszíj

Nem húzta sokáig, ugye 2011 decemberi a gép. Tisztán lehet hallani a problémát alacsony fordulatszámon, pont mint a kocsinál, nyikorog mikor megcsúszik. Két filozófiát vallanak a gyártók. Az egyik a normálisabb: engedj meg 2 csavart, feszítsd meg az ékszíjat, húzd meg a csavarokat, menj tovább. Az autó is így működik. A másik szemlélet pedig, hogy vegyél másik szíjat. A Hajdúnak csúfolt Fagor a másodikat vallja. A Csapó utcán van egy Hajdú mintabolt, ott 2000 forintért lehet beszerezni. Cserélni villámgyorsan lehet, bár hozzá kell tenni, hogy a kapható 1151-es szíj vékonyabb, mint a 1152-es gyári (nem lehet kapni sehol), hamarabb meg fog nyúlni. Továbbra is olyan érzésem van, hogy ezek a mai mosógépek 10 évnél többet képtelenség, hogy kihúzzanak.

The 100

Új sorozat, Móni ajánlotta. A Földön atomháború volt. A túlélők a régi űrállomások személyzete, akik összekapcsoltak 12 űrállomást, és az így létrejött Bárkán élik életüket 97 éve. Leküldenek 100 fiatalkorú elítéltet megnézni, hogy a felszín túlélhető-e. Azonban nincsenek egyedül odalenn… Kicsit Legyek ura feeling, kicsit Lost, de egy teljesen jó sorozat, októberben kezdődik a második évada. Értékelés: 10.0/10.0.

Szoboszló

Tegnap Mónival meg öcsémmel kimentünk Szoboszlóra  a strandra. Hó elején adták át az extrém csúszdaparkot. Hát, sajnos még nagyon nagy újdonság, egyetlen csúszásért 20 percet kell sorban állni. Így én csak azt tudta kipróbálni, amikor beállsz egy kabinba, és kirántják alólad a talajt. A normál csúszdákon cserébe még a szokásosnál is kisebb tömeg, ott lehetett nyomulni. A lassú sodró folyónál a szőke úszómester kiscsaj meg, dzsáááá xd

Tisza-tavi ökocentrum

Hétvégén ellátogattunk a Poroszlón található Tisza-tavi ökocentrumba. 83 km az út, és pont az utolsó 2 percben volt útfelújítás, Tiszafüred után. A jegy nem egy ökör ára, és lehet SZÉP kártyával is fizetni. Ami figyelembe véve a rajta lévő kb 50 ezer forintot, nem utolsó szempont. Pont a kormorán etetésre érkeztünk, utána pedig órákig elvoltunk. A vidra etetést érdemes megvárni, az minden pénz megér. Alap csomaggal mentünk, így nem lehetett 3D mozizni. Van még egy extra, hajókirándulás, talán majd egyszer.

Ülésmagasság állító

Merthogy ilyen is fellelhető az autóban. Csakhogy be volt rohadva, nem állított az semmit. Már korábban megvettem a speciális bitfejet, amivel az ülést rögzítő csavarokat ki lehet csavarni. Nem volt olyan egyszerű a művelet mint terveztem, ugyanis a váltó takaró műanyagot is le kellett vennem, az egyik csavar az alatt volt. Ülés ki, fújkálás WD40-el, majd mikor végre megindult, zsírozás ezerrel. Mostmár megy, még egy dolog, amit megcsináltam rajta. Következő pont a hátsó ablak fűtése lesz szerintem. Meg lassan el kellene vinnem az éves alváz védelem ellenőrzésre, ami jár hozzá garanciában.

The Cave

cave-charactersEgy nagyon aranyos puzzle játék, amit 11 óra alatt végigvittem. Talán a Lost Vikings nevezhető elődjének. Van hét karakter, ebből hármat kell levinni a barlangba, és kijutni belőle. Minden karakternek van egy speciális tulajdonsága. Ezt használva lehet a karakter specifikus szinteket megoldani. És vannak a közös szintek, aminél mindegy. Természetesen a karakterek egymásra vannak utalva. Legnagyobb baja, hogy három karaktert lehet ugye levinni, és összesen hét van, tehát kettővel mindenképp ismétel az ember. És a közös szinteket is meg kell ismételni, ami egyáltalán nem vicces, ha már harmadjára csinálod. A barlang amúgy beszél, és haláli szövege van, érdemes figyelni miket mond. A rejtvények viszonylag jól adják magukat, bár néhányszor a walkthrough-t meg kellett néznem így is. Sokszor ki kell nyírni a barlangban lévő egyéb tagot a továbbjutáshoz (“No doubt that this was an accident…”) :D Az ismétlődő közös részek miatt az értékelés: 9.0/10.0. Ja és az időutazó hangja kurva idegesítő.

Kontroller

Ha már van egy olyan gépem, amin végre futnak is komolyabb játékok, akkor vettem egy kontrollert is. Egyelőre még csak ismerkedem a témával, úgyhogy egy 5 ezer forintos drótos Trust kontroller lett belőle. Egy játékban próbáltam eddig, hát mit mondjak, brutális a különbség élményre a billentyűzethez viszonyítva. Talán csak a drót zavar, de annyit (egyelőre) nem játszok, hogy egy wireless megoldásba fektessek. De ki tudja mit hoz a jövő.