Divvy

Ritkán veszek alkalmazást Windows alá (soha), inkább Androidra, de most mégis kivételt tettem. A cucc neve Divvy, ablakok villámgyors, arányos elrendezésére való. A videó az oldalukon magáért beszél, nekem nagyon jól jött egy ilyen cucc. Érdemes kuponnal vásárolni, a “LetItSnow”-val már csak $11.2.

Led szalag projekt

Komolyan mondom, ennyi akadályba még nem ütközött semmi. Ki akarom cserélni a fénycsöveket led szalagra. Magát a szalagot még decemberben megrendeltem szerintem. Természetesen Kínából, jóval olcsóbb (vagy mondjuk úgy ésszerű áron). Na az ugye három hét mire megjött. Tökéletes darab, jó fénnyel, minden. Na kellene hozzá valami meghajtó. Vettem egyet, de az szar volt, nem tartotta a 12 voltot. Kértem egy másik darabot, hátha csak kifogtam egy hibás példányt (6 hét). Na mint kiderült a konstrukció szar, így az UK-ból rendeltem végül először egy próba darabot, majd miután kitűnőnek bizonyult a kicsike, még kettőt (2 hét). Kéne valami ragasztó felragasztani az alu profilt, de az se aranyáron. Végül a választás a 3M 8mm-es kétoldali ragasztójára esett, Kínából, mert Magyarországon csak Tesa van, és az is széles. Ez 4 hét. És most amikor finishben vagyok, közlik az elektronikai boltban, hogy az alu profil amit akarok kifogyott, majd 1 hónap múlva lesz. Máshol a burkolat drágább, mint itt az egész, szóval várok. Egyet azért fel tudok majd rakni ma…

UPNP

Az UPNP jó dolog. A torrent kliens automatikusan tud portot nyitni a routeren, nincs szükség fix portszámra, és manuális átirányításra a gép felé. Idáig szép és jó. Azonban az UPNP olyan, mint a DHCP. A legközelebbi válaszol. Vagyis ha olyan a hálózat, mint nálunk, hogy több router van, akkor a legközelebbi fog válaszolni, és portot nyitni magán. Aminek nincs értelme, a fő routernek kell. Megoldás: a legkülső router kivételével mindegyiken letiltani az UPNP-t.

Banshee

Új sorozat jött be a képbe, a Banshee személyében. Van egy tolvaj csávó, aki 15 év után szabadul a börtönből. Menekül az őt üldözők elől, egy korábbi gyémántrablás miatt. Egy város sheriffjeként munkálkodik, miután az igazit, aki másnap kezdett volna, lelőtték egy kocsmában, és átvette a helyét.

Kassa

Tegnap meglátogattuk Kassát. Ami meglepett, a határ után az útdíj. Busszal ki kellett váltani 50 euróért egy kütyüt, ami mérte hogy fizetős úton mennyit mentünk. Kifelé rendőrök (!!!) ellenőrizték a határ előtt, van-e, ki kellett fizetni az útdíjat, és visszaadták a letéti díjat. Rákóczi sírja zárja volt, igazából csak a dómba mentünk be, minden más zárva volt, vagy arany áron adták. Rengeteg a kéregető az utcán, és nem csak cigányok. Magyarul vagy uram bocsá’ angolul senki, ismétlem senki nem tud. Európa kulturális fővárosa volt állítólag… Amúgy szép volt, tetszett. Következő úti cél a dobsinai jégbarlang.

Víztakarékos zuhanyfej

A zuhany elég sok vizet fogyaszt, az enyém azt hiszem 12-15 litert percenként. Viszont lehet csalni egy kicsit. A normál átfolyás korlátozóknak (egy közdarab tulajdonképpen) semmi értelme, 8 literre leveszik a vizet, de elveszik a zuhanyzás élménye, csak csordogál a víz. Aminek van értelme, az a víztakarékos zuhanyfej. Ez úgy dolgozik, mint a csapok végén a perlátorok, levegővel dúsítja a vizet. Az átfolyási mennyiség 30%-ával lecsökken, de megmarad az intenzív vízsugár. Sőt, meg merném kockáztatni, hogy jobban jön :) A régi fejjel 34 másodperc alatt telt meg egy vödör, az újjal 57. Egy Teka Calm Sport 79.003.66.00-s fejről van szó amúgy, ami magában is igen jól néz ki. Este tesztelem.

Kötelező

Eljött a kötelező felmondásának, illetve a régi megkötésének az ideje. A biztositok.hu alkuszt választottam. Kikalkuláltam az új biztosítást (fele annyi, mint a régi), az Uniqua volt a legolcsóbb. A Wáberer után fontos szempont volt a debreceni fiók is. Online feltöltöttem az aláírt alkuszi megbízást, a beszkennelt forgalmi engedélyt vasárnap, hétfő nyolckor már iktatták is, és küldték a biztosítónak. Szép, gördülékeny ügymenet, ahogy a 21. századtól elvárja az ember :)

Vérlabor

Eltelt egy év  a mandula műtétem óta, ideje volt megnézni az AST szintemet. Műtét előtt 717 volt (200-tól magas), három hónappal utána 470, most 491. Tehát jó közelítéssel belőve nekem innentől 480 számít normális értéknek. Aka. a szervezet nem felejt.

Breadboard táp

$_3Lehet kapni mostmár kifejezetten breadboardok számára kifejlesztett tápokat. 5 voltot és 3.3 voltot tudnak, mindkét oldalon külön állítható egy jumperrel, igény esetén ki is kapcsolható. Inputként fogad USB-t, és normál kerek csatlakozót, maximum 700 mA-el terhelhető.  Sima feszültség szabályzók vannak rajta, szerintem rövidzár védelmet ne is várjon az ember. 280 magyar forintért juthat hozzá az ember eBay-ről, MB102 breadboard power supply module néven.