Mofém szerelőkulcs

5eab1fa39b46a741efc30a9116686edeEz egy akkora találmány, hogy még. A végében egy perlátor kulcs figyel, ezzel a csapok kifolyó nyílásán lévő külmenetes perlátorokat (köznapi néven sugártörőket) lehet kulturált módon leszerelni. A perlátorokat tudniillik pucolni kell időnként. Én ezeket mindig összekarcoltam jobb esetben, rosszabb esetben szét is törtem. 24-es és 28-as méretű. A kulcs többi részével a kartust (kerámia betétet) leszorító anyát lehet lecsavarni, 29,32,34,36 méretekkel rendelkezik. Ezt a kis csodát egy helyen lehet kapni Debrecenben, a Nyíl utcán a Kludi / Mofém mintaboltban 850 magyar forintért.

SSD

Rászántam magam, és vettem egy SSD-t. Mostanában igen kedvező az árfekvésük, egy 120 gigás Samsung Evo-t 21 ezerért sikerült megvennem. Volt 1 TB-os is 150 ezerért, na az 1 éve 1,5 millió forintba került. Noha a gépem nagyon gyenge hozzá (májusban tervbe van egy új beszerzése), így is le vagyok nyűgözve a sebességtől, amit hoz. Nagyon várom már, hogy egy rendes SATA3-as alaplapot pakolhassak rá, és zúzzon. A régi vinyómat pedig egy NAS-ba akarom majd belepakolni.

Arduino mini pro

DSCF4413A miniatürizálás csúcsa komolyan, nagyon tetszik a dolog. Egy Arduinóról van szó, Atmega 328-as mikrokontrollerrel, 3.8 cm * 1.8 cm fizikai mérettel. Ez lesz a kocsiban a fogyasztás mérő lelke. A tüskesort unortodox módon fordítva forrasztottam be, így alul kaptam egy sima, ragasztható / rögzíthető felületet. Árban 880 forintba kerül, külön lehet kapni 5 voltos, és 3.3 voltos változatot, erre figyelni kell. Van hátránya is a nagy Arduinoval szemben, nevezetesen ez rezonátorral működik, nem pedig kristállyal. Így a nagy pontosságú, értsd <10 mikromásodperces műveletek felejtősek. Viszont amire nekem kell, tökéletes. Külön UBS-Soros port konverter is kell hozzá. Nekem van itthon egy komolyabb darabom (a képen a nagyobbik), de ez nem támogatja sajnos a DTR resetet. Így külön trükközni kell felprogramozásnál, időben nyomni a reset gombot. De rendeltem már olyat ami tudja, 1300 forint.

Feszültség szabályzó modul

DSCF4400Megjött egy következő fontos elem a fogyasztás mérőmhöz. Ami már ott hever egyébként a kocsiban, és mér szépen. Egy 5 voltos feszültség szabályzóról van szó, 600 forintba került, természetesen eBay-ről. Ennyiért nem állok neki panelt maratni. KIT-ben érkezett, ami azt jelenti hogy nekem kellett összeforrasztgatni. De nem probléma, és legalább normálisan van megcsinálva.

Terpentin

Olvastam, hogy műanyag nyílászáróknál a ráégett fóliát / ragasztó maradványokat terpentinnel lehet leoldani. Nem, sajnos a benzin nem oldja. És az aceton bár igen, de durván felmarja a műanyagot. Néztem ilyen remover nevezetű csodát, ami erre való. Tartalom 100% terpentin. Na szerezzünk terpentint. Festékbolt esélytelen. A Praktikerben van, de 1 liter és 5000 forint. Ja, említettem, hogy a terpentin iszonyú drága? A művészellátóban vettem végül 1 decit 700 forintért. A festők ugyanis azzal mossák ki az olajfestékes ecseteiket. Ez ráadásul nem a büdös fajta, hanem a finomított. Úgy viszi a ragasztó nyomokat, hogy öröm nézni.

Vasalódeszka

Évek óta keresek normális, azaz férfi méretű (magasságra) vasalódeszkát. Kezdetben az asztalon vasaltam, az szar volt, mindig görnyedni kellett. Aztán szereztünk egy kicsi deszkát, amit az asztalra lehetett tenni. Így volt valami 84 centi az összmagasság, viszont ugye pici volt a vasaló felület. És végre találtam olyan komplett deszkát, ami 94 centiig állítható. Abszolút más feeling vasalni így, mondanom se kell, hogy jóval gyorsabb is.

Kettes villamos

Elkészült a debreceni négyes metró, a kettes villamos vonal, szerdától már utasokat is szállít. 4 évig készült, beleszámítva a fél évet, amikor kurvára semmit nem csináltak. Sokan nagyon sok pénzt akartak kivenni belőle, így aztán csúszott és csúszott. December végére elkészült a vonal, mert különben vissza kellett volna fizetni az EU-s pénzeket. És a héten utasokkal is elindult a menet. Máris vannak problémák, például fékezésnél kicsit darabosan áll még (ez az én véleményem, lehet az eső miatt), vészfékezés után (egy nő rosszul lett, egy barom meg a vészféket húzta meg a vészjelző helyett) meg 15 perc újraindítani (!!!) a  villamost. Kanyarban azt mondják csikorog, de én ezt esőben nem tapasztaltam. Be van kamerázva az egész, hátha  szükség lesz rá. Ja és: a Hunyadi – Darabos csomópontban olyan a lámpa, amit az öregapám se látott: A fő zöld egyenesen menős, a kiegészítő jobbra. Ha jobbra akarsz menni, meg kell állni !!! a zöld lámpánál, meg kell várni a pirost, és a kiegészítő zöldet. Mögötted meg szidják a drága jó édesanyád szomorú szemű úristenit. Mondjak pozitívat is: 20 perc alatt fenn van a Doberdón. Használni úgysem fogom, de jóság. Meg kipróbáltuk tegnap, most ugyanis 4 napig ingyen van. Kaptunk emlékjegyet is.